fbpx

Državni sekretar za nacionalno varnost Mahnič: Z aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi Slovenska vojska dobi večja pooblastila izključno za varovanje državne meje, ne pa za njeno delo v notranjosti države!

Foto: STA

Slovenska policija v zadnjem času zaznava povečanje števila nezakonitih prehodov državne meje, medtem pa se zaradi ukrepov v zvezi z omejevanjem koronavirusa sooča še s povečanim obsegom dela. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v sredo napovedal, da bo predlagal aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, s katerim se vojski podeli izredna pooblastila. Kljub temu, da je Hojs jasno in glasno poudaril, da gre pri tem izključno za to, da se zavaruje južno mejo s Hrvaško – zunanjo schengensko mejo, ki smo jo dolžni zaščititi, se je Levica z vsemi silami uprla in k temu pozvala še stranki SD in LMŠ. 

Minister Aleš Hojs je odločno zanikal očitke nekaterih poslancev, ki so dejali, da želijo s tem vojsko poslati na ulice, da vojska s tanki pride na slovenske ceste. Pri tem pa ob povečanju števila nezakonitih prehodov migrantov še vedno niso povsem razjasnjeni odnosi s sosednjo Hrvaško, ki za vračilo teh migrantov po zadnjih podatkih želi potrdila, da niso okuženi z novim koronavirusom, kar pa prispeva k dodatnim zapletom in obremenjuje policiste na južni meji s procedurami, testi, dodatnimi analizami, papirologijo, itd.

Mahnič: Policiste želimo deloma razbremeniti pri varovanju državne meje
Za komentar glede aktivacije 37.a člena Zakona o obrambi smo povprašali novega državnega sekretarja za nacionalno varnost v Kabinetu predsednika vlade Žana Mahniča, ki je povedal, da so izjemno hvaležni policistkam in policistom, ki v teh dneh požrtvovalno skrbijo za varnost državljank in državljanov, pri čemer so tudi sami izpostavljeni različnim tveganjem. “Ker jih želimo deloma razbremeniti, jim želimo na pomoč poslati Slovensko vojsko pri varovanju državne meje.”

Foto: STA

Mahnič poudarja, da je to mogoče narediti samo tako, da se v skladu z zakonom za tri mesece aktivira 37.a člen Zakona o obrambi in se vojski podeli dodatna pooblastila za varovanje naše južne meje. “Ne razumem nekaterih opozicijskih strank, ki zavračajo to aktivacijo in želijo še naprej obremenjevati policiste, hkrati pa javnost zavajajo s tem, da bo Slovenska vojska patruljirala po notranjosti države, kljub temu, da v zakonu jasno piše, da imajo pooblastila samo za državno mejo.”

S Slovenske policije so sporočili, da v zadnjih dneh ponovno zaznavajo povečanje števila nedovoljenih prehodov državne meje. Kočevski policisti so danes okoli 9.30 na območju Kočevskega roga (imenovano Ušive jame) med opravljanjem nalog varovanja državne meje odkrili večjo skupino tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Po do sedaj znanih podatkih gre za 43 tujcev (državljanov Pakistana), postopki policistov s tujci pa še potekajo. Prav tako se ugotavljajo tudi vse druge okoliščine glede nezakonitega prehoda meje.

V policiji predlog Hojsa pozdravljajo
Glede na trenutno situacijo ne čudi, da so se na Hojsov predlog o aktivaciji 37.a člena v četrtek odzvali tudi na policiji, ki jo kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja vodi Anton Travner. Preko Twitterja so zapisali, da bi bila Slovenska vojska z dodatnimi pooblastili dobrodošla pomoč policiji za delo na meji. “Policija bi lažje opravljala številne naloge, povezane z obvladovanjem epidemije, med drugim se trudimo urejati varno pot voznikom tovornih vozil iz različnih držav v konvojih.”

Na predlog Hojsa se je za Nova24TV odzval tudi evropski poslanec Franc Bogovič in povedal, da je bil že pred petimi leti ali štiri leti in pol nazaj, ko se je ravno skozi naše okolje sprehajala kolona po 10 tisoč ljudi na dan, kritičen do tistih, ki so prisegali na politiko odprtih mej. “Država brez meje enostavno ne more funkcionirati. V teh kriznih časih, ko na eni strani vidimo razmere na grško-turški meji, ki so zelo problematične, vemo, da imamo veliko število migrantov in beguncev na balkanski poti – v Bosni, ki dnevno poskušajo priti tudi čez našo mejo. Mislim, da so ukrepi nujni.”

Foto: STA

Bogovič: Pomembno je vedeti, kdo prehaja in v kakšnem stanju prehaja mejo
“Če prej ne, se sedaj zavedamo, ko so meje zaprte zaradi bolezni, kako pomembno je vedeti, kdo prehaja in v kakšnem stanju prehaja mejo. Po drugi strani sta tako policija kot vojska kadrovsko podhranjeni in predvsem za policijo se bojim, da bo imela v naslednjih dneh še več dela kot doslej in sicer v notranjosti pri spoštovanju ukrepov v povezavi s koronavirusom.” Policija po prepričanju Bogoviča nujno potrebuje razbremenitev na mejah, zato aktivacijo zakona podpira. “Mislim, da bodo morali resnično tudi tisti iz levega političnega pola, ki že ves čas problematizirajo varovanje meja, nepredušnost meje, priznati, da so v zmoti že zadnjih pet let. V teh trenutkih, ko pa je to evidentno, da se ljudem, ki prehajajo meje, merijo temperature na mejnih prehodih, enostavno  ne moremo dopustiti, da k nam preko ilegalnih poti vstopajo migranti.”

Hojs je v izjavi za javnost dejal, da bo predlog za aktivacijo 37.a člena posredovan v medresorsko usklajevanje, ki bo trajalo nekje do ponedeljka. Glede na zaostrenost razmer verjame, da bodo tudi drugi resorji pobudo hitro preverili in se do nje opredelili. Minister predvideva, da bo razloge za predlog v naslednjem tednu lahko predstavil še vsem poslanskim skupinam. Kljub temu, da je za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi potrebna dvotretjinska večina v državnem zboru, verjame, da mu bo tudi opozicija verjela, da gre izključno za zavarovanje južne meje. V nasprotnem primeru lahko po njegovih besedah v zelo kratkem času nastanejo težave pri slovenski policiji, ki pa jo po ministrovi oceni v tem trenutku potrebujemo v notranjosti. “V tem trenutku bo morda treba narediti tudi zavarovanja kakšnih bolnišnic, drugih pomembnih objektov, treba bo skrbeti za red, varnost in premoženje vas občanov. Zato verjamem, da bom s svojim predlogom kljub nekaterim pomislekom opozicije v naslednjem tednu uspel,” po poročanju STA opozarja Hojs.

Hana Murn