Dvoličnost osrednjih medijev: V času ptičje gripe z vsemi topovi napadali prvo Janševo vlado, v času širjenja koronovirusa pa se zdi, kot da nevarnosti ni!

Datum:

V času izbruha ptičje gripe so slovenski mediji okrepljeno pritiskali na takratno oblast in zdravstvenega ministra, da se je na zalogo nabavilo tone zdravila, ki je potem ostalo v skladišču. Če je v času prve vlade Janeza Janše vladala prava histerija, pa lahko vidimo, da je sedaj ravno obratno, namreč mediji so povsem apatični in krijejo hrbet nesposobni vladi v odhodu. 

Spomnimo. Prvi primer ptičje gripe v Sloveniji je bil potrjen 11. februarja 2006 pri labodu, ki so ga našli v Koblerjevem zalivu pri Mariboru. Že 8. marca pa so oblasti po izteku 21-dnevnega obdobja od zadnje razkužbe po zadnjem primeru ptičje gripe ukinile trikilometrski okuženi pas okrog Mute. Nato so 17. marca, po izteku 30-dnevnega obdobja, ukinile tudi desetkilometrski ogroženi pas okrog Mute.

Na račun glavnih medijev je v Evropi nastala večmilijardna škoda, saj so novinarji z objavljanjem člankov in snemanjem oddaj prav tekmovali v ustvarjanju psihoze in senzacij, da so se nakupile velike zaloge tamifluja, za katerega se je kasneje izkazalo, da le ni tako čudežno zdravilo za ptičjo gripo, kot so tedaj sveto zatrjevali. Slovenski novinarji so takrat zvesto bombardirali ministra za zdravje in ga spraševali o odmerkih zdravila, ki naj bi zadostovali proti ptičji gripi.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

 

Foto: Printscreen

 

Foto: Printscreen

Avstrija in Italija zaskrbljeni
Če si v luči širjenja koronavirusa pogledamo naslovnice slovenskih medijev, lahko vidimo, da tolikšne panike nikakor ni videti in to čeprav v Italiji beležijo že kar sedem smrtnih žrtev, število okuženih v Italiji pa je preseglo 180, od tega kar 150 v deželi Lombardija na severu Italije. Čeprav v Furlaniji – Julijski krajini (FJK) okužb še niso zabeležili, vse od danes pa do nedelje 1. marca veljajo izredni ukrepi za zajezitev koronavirusa. Na severu Italije so z namenom zajezitve okužb zaprli številne ustanove, odpovedali karnevalske prireditve in maše, izolirali deset mest v Lombardiji, skratka naredili vse v smeri, da se okužba ne bi širila po celotni državi.

Foto: Printscreen

Glede na to, da so na meji med Italijo in Avstrijo za več ur ustavili vlaka s skupaj kar 500 potniki, potem ko se je razširil strah zaradi dveh potnic z vročino in kašljem, je postalo jasno, da je sosednji Avstriji bolj kot nam jasno, da nedvomno obstaja razlog za paniko. Če se v Avstriji pojavlja ideja o ponovni uvedbi nadzora na meji z Italijo, pa v Sloveniji svarijo, da razloga za paniko ni. Čez vikend se je tako vladajoča oblast ob pomoči mainstream medijev sprenevedala, da je vse v najlepšem redu, saj primera okužbe v Sloveniji še ni. Minister za zdravje Aleš Šabeder se očitno ne obremenjuje z mnenjem stroke, ki je prepričana v to, da se bo koronavirus pojavil tudi pri nas.

Foto: Twitter

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Šarčeva vlada bo tako šele danes sklicala sekretariat Sveta za nacionalno varnost, ki naj bi razpravljal o pripravljenosti Slovenije na morebiten pojav novega koronavirusa, poroča STA. Sporočili so, da bodo sprejeti dodatni ukrepi, če bo to potrebno. Je pa žalostno, da se je kot prvi za takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost zavzel prvak SDS Janez Janša, namesto da bi to storil predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec. Šarec očitno misli, da če bo le dajal zagotovila, kako naj bi se pristojni na širjenje koronavirusa pripravljali in dnevno usklajevali, bo to zadostovalo. Na vsakem posamezniku je, ali verjame Šarcu, ko ta pravi, da naj bi obstajali načrti v primeru širšega obsega bolezni.

Mainstream mediji bi morali skrbeti za obveščenost ljudi, očitno pa jim to ni v primarnem interesu, saj jih bolj kot zdravje Slovenk in Slovencev očitno zanima dobrobit Šarčeve vlade in s tem prikritje dejstva, da je ta naravnost nesposobna. No, če bi bila na oblasti Janševa vlada, bi bili naslovi mainstream medijev v smislu: Janševa vlada ne naredi nič pri zajezitvi mogoče pandemije s koronavirusom. Tako pa beremo naslovnice z naslovom, kot je: Koronavirus pred vrati, panika odveč. Neverjetno.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Balerina donirala 50 dolarjev – grozi ji dvajset let ruske ječe!

Zaradi donacije petdesetih dolarjev so pred dnevi v Rusiji...

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...