Dvoličnost osrednjih medijev: V času ptičje gripe z vsemi topovi napadali prvo Janševo vlado, v času širjenja koronovirusa pa se zdi, kot da nevarnosti ni!

Foto: Twitter/Printscreen

V času izbruha ptičje gripe so slovenski mediji okrepljeno pritiskali na takratno oblast in zdravstvenega ministra, da se je na zalogo nabavilo tone zdravila, ki je potem ostalo v skladišču. Če je v času prve vlade Janeza Janše vladala prava histerija, pa lahko vidimo, da je sedaj ravno obratno, namreč mediji so povsem apatični in krijejo hrbet nesposobni vladi v odhodu. 

Spomnimo. Prvi primer ptičje gripe v Sloveniji je bil potrjen 11. februarja 2006 pri labodu, ki so ga našli v Koblerjevem zalivu pri Mariboru. Že 8. marca pa so oblasti po izteku 21-dnevnega obdobja od zadnje razkužbe po zadnjem primeru ptičje gripe ukinile trikilometrski okuženi pas okrog Mute. Nato so 17. marca, po izteku 30-dnevnega obdobja, ukinile tudi desetkilometrski ogroženi pas okrog Mute.

Na račun glavnih medijev je v Evropi nastala večmilijardna škoda, saj so novinarji z objavljanjem člankov in snemanjem oddaj prav tekmovali v ustvarjanju psihoze in senzacij, da so se nakupile velike zaloge tamifluja, za katerega se je kasneje izkazalo, da le ni tako čudežno zdravilo za ptičjo gripo, kot so tedaj sveto zatrjevali. Slovenski novinarji so takrat zvesto bombardirali ministra za zdravje in ga spraševali o odmerkih zdravila, ki naj bi zadostovali proti ptičji gripi.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

 

Foto: Printscreen

 

Foto: Printscreen

Avstrija in Italija zaskrbljeni
Če si v luči širjenja koronavirusa pogledamo naslovnice slovenskih medijev, lahko vidimo, da tolikšne panike nikakor ni videti in to čeprav v Italiji beležijo že kar sedem smrtnih žrtev, število okuženih v Italiji pa je preseglo 180, od tega kar 150 v deželi Lombardija na severu Italije. Čeprav v Furlaniji – Julijski krajini (FJK) okužb še niso zabeležili, vse od danes pa do nedelje 1. marca veljajo izredni ukrepi za zajezitev koronavirusa. Na severu Italije so z namenom zajezitve okužb zaprli številne ustanove, odpovedali karnevalske prireditve in maše, izolirali deset mest v Lombardiji, skratka naredili vse v smeri, da se okužba ne bi širila po celotni državi.

Foto: Printscreen

Glede na to, da so na meji med Italijo in Avstrijo za več ur ustavili vlaka s skupaj kar 500 potniki, potem ko se je razširil strah zaradi dveh potnic z vročino in kašljem, je postalo jasno, da je sosednji Avstriji bolj kot nam jasno, da nedvomno obstaja razlog za paniko. Če se v Avstriji pojavlja ideja o ponovni uvedbi nadzora na meji z Italijo, pa v Sloveniji svarijo, da razloga za paniko ni. Čez vikend se je tako vladajoča oblast ob pomoči mainstream medijev sprenevedala, da je vse v najlepšem redu, saj primera okužbe v Sloveniji še ni. Minister za zdravje Aleš Šabeder se očitno ne obremenjuje z mnenjem stroke, ki je prepričana v to, da se bo koronavirus pojavil tudi pri nas.

Foto: Twitter

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Šarčeva vlada bo tako šele danes sklicala sekretariat Sveta za nacionalno varnost, ki naj bi razpravljal o pripravljenosti Slovenije na morebiten pojav novega koronavirusa, poroča STA. Sporočili so, da bodo sprejeti dodatni ukrepi, če bo to potrebno. Je pa žalostno, da se je kot prvi za takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost zavzel prvak SDS Janez Janša, namesto da bi to storil predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec. Šarec očitno misli, da če bo le dajal zagotovila, kako naj bi se pristojni na širjenje koronavirusa pripravljali in dnevno usklajevali, bo to zadostovalo. Na vsakem posamezniku je, ali verjame Šarcu, ko ta pravi, da naj bi obstajali načrti v primeru širšega obsega bolezni.

Mainstream mediji bi morali skrbeti za obveščenost ljudi, očitno pa jim to ni v primarnem interesu, saj jih bolj kot zdravje Slovenk in Slovencev očitno zanima dobrobit Šarčeve vlade in s tem prikritje dejstva, da je ta naravnost nesposobna. No, če bi bila na oblasti Janševa vlada, bi bili naslovi mainstream medijev v smislu: Janševa vlada ne naredi nič pri zajezitvi mogoče pandemije s koronavirusom. Tako pa beremo naslovnice z naslovom, kot je: Koronavirus pred vrati, panika odveč. Neverjetno.

Hana Murn

 • Antonius

  Ne bojijo se, še vedno živijo v zzb hosti.
  Veleizdajalec se pa sploh nima ničesar bati, ker je bil proti virusno cepljen že pri dr. Bavconu v kumrovški hosti.

  • VERZIFIKATOR

   Dominik Medja Poročevalšek

   STRAŠNI VIRUS

   Tale vest je senzacionalna,
   množice je treba prosvetliti,
   vina čistega jim brž naliti,
   smrtnost je visoka, stvar fatalna.

   Smo poročevalci dominantni,
   naša je dolžnost opozoriti,
   ne, ne smemo tega vam prikriti,
   biti moramo zelo pedatni.

   Virus širi se, prihaja z vzhoda,
   vam poročamo o tem iskreno,
   stolče nam docela levo sceno,
   je resničen, to sploh ni zabloda.

   Ni kot gripa ptičja tiste čase,
   ko oblast bila za nas ni prava,
   huje je, se bliža nam poplava,
   vsak skrbi in misli zdaj le nase.

   Nase z mislijo, kako obstati,
   le kako nesrečo preživeti,
   bolje skoraj bi bilo umreti,
   tole so za nas pogubni časi.

   Spet mutirati bo nujno treba,
   se kot virus nekam pritajiti,
   adaptirati, prilagoditi,
   smo kot rože, on pa kot pozeba.

   Do sedaj bili smo dominantni,
   tolkli smo po njem in ga krotili,
   medijsko ga skoraj umorili,
   priča zdaj novici smo frapantni.

   Neverjeten je ta virus strašni,
   je po sedmih letih spet mutiral,
   strah nas je, da nas bo vse podiral,
   ki bili tako smo samopašni.

   Ta korona, ki razsaja danes?
   Ne, ste nori, ta je prav benigen,
   tisti drugi, tisti je maligen,
   ki se imenuje virus janez.

 • Rožle

  A tole drži ?
  **************
  Neuradno:
  SDS, NSi, SMC in DeSUS sklenili dogovor o sestavi nove vlade

  Pahorjeva dokončna odločitev glede mandatarja predvidoma v sredo

  https://www.rtvslo.si/slovenija/neuradno-sds-nsi-smc-in-desus-sklenili-dogovor-o-sestavi-nove-vlade/515363

  • Joc 52

   upajmo, da razsodnost obvelja; samo, da šivilja gre čim prej v pozabo in na Ig

   • Amerikanc

    Borba bo še huda. Vprašanje, kaj bojo udbovci danes počeli s Pahorjem.

    • janko

     Naj spustijo iz krempljev vse niti! Več kot zaslužijo si Ceausescijevo usodo!

  • mona lisa

   Upam da je tako.

  • Vera

   Vse je odvisno kako so sinoči odločili ” sveti strank ” : SMC,DESUS,NSI.

 • sunday

  kučko je s piciklom v tujini, je šel po burko za štefko, da ji ne bo potrebno nositi maske – sedaj vidimo zakaj vse so burke ali hidžabi, nindžabi ali kaj že so te cote dobre – dejansko gre za protivirusno zaščito!!!

  • stajerc5

   No ja, pomagajo tudi, da smrad ostane znotraj… Najbolj ciste se kopajo pa oblecene!

  • Amerikanc

   Kučkota je menda airbag pošteno užgal v čelo. Upajmo, da se mu je kaj “premaknilo”,….v glavi.

   • mona lisa

    Če se mu je premaknilo se je premaknilo samo še na bolj hudobno in lakomno.

 • Amerikanc

  Pri ptičji gripi so “naštudirali” cepivo in takrat so posamezniki obogateli (ve se, kdo je capo de banda) . Tudi na račun medijev, ki so nas pošiljali na brezvezno cepljenje, kot se je izkazalo.

 • Ivan Ivanovič

  Glede na izkušnje s pandemsko gripo, ki so jo razširili mediji v vsako slovensko vas i šire, potem pa je ni bilo od nikoder, se zastavi vprašanje, če ni tudi novi virus le nov nateg svetovne farmacevtske industrije, ki si hoče spet napolniti žepe. Italijani dobesedno streljajo s topovi na vrabce. Tudi če je koronavirus res tako nevaren, kot trdijo “strokovnjaki”, so ukrepi kot je zapiranje mest ipd. čista neumnost. Povzročajo samo paniko in gospodarsko škodo. Virus se bo širil, kljub tem ukrepom, ali pa ne.

  • mona lisa

   Me zanima kaj porečeš če umre kdo tvojih ali bo potreben zdravljenja v bolnici.

 • bubamara

  Če bo Janša vodil vlado, pričakujte ofenzivo sovražnega govora in levih ekstremističnih idej s strani glavnih medijev. Toliko dvoličnosti kot premore SLO “novinarstvo” , težko najdemo še kje v svetu.

 • francelj3

  Na žalost uredniku naslovne strani še ni postalo jasno, da naslovov, napisanih z belimi črkami na beli podlagi, ni mogoče brati. Koliko let bo še trajalo, preden bo to spoznal?

  • Kalabicnikola

   BELO ZA BELCKE

 • Vi kar žrite Tamiflu in Aspirine……dokler ne boste izvedeli, da se 95% omenjenih zadev proizvaja na Kitajskem…..ne požrem tabletke iz kitajske pa če sem na smrtni postelji…rajši umrem, kot da na moji smrti služi še komunist

  Izbruh koronavirusa je izpostavil nevarno odvisnost ZDA od kitajskih farmacevtskih in zdravstvenih zalog, vključno za cca. 97% vseh antibiotikov in 80% aktivnih farmacevtskih sestavin, ki so potrebne za proizvodnjo zdravil v ZDA. Penicilin, Ibuprofen in Aspirin večinoma prihajajo iz Kitajske. Prejšnji mesec je podjetje za dobavo medicinskih zalog Cardinal Health odpoklicalo 2.9mio kirurških halj, ker so bile okužene v tovarni na kitajskem. Zdravilo za krvni tlak Valsartan je prav tako v pomanjkanju zaradi pokvarjenih sestavin v eni od tovarn na Kitajskem. Članek si v celoti lahko v angleškem jeziku prebrete na tej povezavi. (15.2.2020 04:44 CET)

  Vir: Alternative Media Blog AMBasador21

 • Svetovalec ZDA za trgovino Navarro poziva k vzpostavitvi ameriške
  farmacevtsko-dobaviteljske verige, da bi zmanjšali odvisnost ZDA od
  dobave farmacevtskih in medicinskih pripomočkov in opreme iz Kitajske.
  (13.2.2020 05:16 CET)

  Vir: Alternative Media Blog AMBasador21

 • Andrej

  Šarec se pripravlja na novo vlogo: predvsem pa, nobene panike – je rekel Švejk.

 • mona lisa

  Te naše politične veleizdajalce poslat v sobe z okuženimi in to brez mask. Pa da vidimo lažnivce nesposobne.

 • althar

  Hehe, počakajte kak teden, da bo zaprisegla nova Janševa vlada, pa bodo režimski mediji nenadoma vsi penasti od panike okoli virusa. In njihova verodostojnost bo padla nula koma jozef na 0 :))

 • Van Der Waals

  PRAVJO NA 24UR… MEDIJI (NOVA, DEMORKACIJA) BLIZU STRANKI SDS. JZ PA PRVIM DA JE JE 24UR, RTV MEDJI BLIZU LEVICI, METELKOVI MESTO, TOVARNA ROG, PIC, MADURU, TITOTU, STALINU, IN USEM MNOĆIČNIM MORILCEM. IN POTEM POP TV GOVORI O NIVOJU KOMENTIRANJA.

 • piko8

  V Sloveniji imamo vlado, ki ni vlada, pa bi rada vladala pa niso sposobni vladati!! Imamo serpentinška 3razrednega komika, jegov čas še prihaja, poletje gasilskih veselic!!
  Imamo šelebajzarja, v apotekah je lažje dobiti seme motovilca, kot pa zaščitne maske, mogoče so dobre PUSTNE!!

 • janko

  Rdečuhi z vsemi topovi napadali…
  To bojo poskušali tudi, če bo uspela sestava koalicije, pri njenih prvih korakih dela.
  Ampak! Vsakogar takoj procesirati: oglobiti, poslati za tekoči trak v tovarno, vreči čez Kolpo, zapreti, zaplombirati imetje! Za vsako “protidržavno” ravnanje – globa, kazna! Sicer bo rdeči kriminalni, leni a krvoločni zmaj spet hitro poteptal morebitno jutrišnjo v soncu zasvetlikajočo se kapljico rose na vzniklem cvetu marjetice. Tega peklenskega zmaja že dooolgo ne bi smelo več biti, življenjsko ogroža naš mali narod in deželico!

 • Oliva

  Ja, naš šarko ima načrte kako ukrepati v danem primeru. Nič panike. On že ima načrte kako spi…ti iz države tja kjer bo varen. Bedak je pozabil, da vsi nismo komunajzarji z tono denarja.