[Ekskluzivno] Golobovi ambiciozni načrti s Senadom in Sejadom Jušićem bi lahko zatresli Policijo

Oba brata, tako Senad kot Sejad Jušić, sta zaposlena na Policiji. (Vir: STA, zajem zaslona)

Boštjana Lindava, ki ga je Golobova vlada na današnji seji razrešila, bo nadomestil Senad Jušić. O njem se uradno ne ve veliko, razen tega, da je bil nazadnje zaposlen na generalni policijski upravi, pred tem pa še kot pomočnik vodje koprskih kriminalistov in inšpektor na policijski upravi Koper. Zato pa so toliko bolj zgovorni neuradni viri. Njegovo imenovanje na čelo policije naj ne bi bila odločitev novega notranjega ministra Poklukarja, temveč poznanstvo s predsednikom vlade. Več o tem v nadaljevanju članka. Glede usposobljenosti za zaupano funkcijo je naš vir zapisal, da se je nazadnje ukvarjal z obskurnimi nalogami, daleč od kompleksnih nalog, s katerimi bo soočen sedaj. 

Notranji minister Boštjan Poklukar je na novinarski konferenci poudaril naslednje: “Gre za popolnoma mojo odločitev. Želel sem, da dobim v ekipo na mestu vršilca dolžnosti generalnega direktorja Policije nekoga, ki prihaja po karierni poti s terena.” Kako je bil videti ta teren, je opisal naš anonimni vir, ki pa pravi tako: “Zadnjih 10 let je bil v službi generalnega direktorja policije kot nadzornik za točnost prihoda v službo in iz službe,  pregledal obrazce za dopust ali spremembo dela. To je vse, kar je delal.”

Poklukarjevo poudarjanje v izjavi za javnost pa naj bi, glede na navedbe našega vira, imelo še eno pomanjkljivost. Jušičevo imenovanje naj bi bilo povezano z njegovim in bratovim (tudi policist) poznanstvom s predsednikom vlade. Senad Jušić ima namreč še brata Sejada Jušića, načelnika policijske postaje v Novi Gorici. Pred kratkim se je v medijih veliko pisalo o policijski postaji za izravnalne ukrepe Nova Gorica, po tem ko so v medijih zaokrožili posnetki pomočnika komandirja taiste postaje Dušana Djogića, ki jih je sam objavil na spletu, kako s pištolo strelja predse. Posnetek je bil objavljen kot proslavljanje rezultata zadnjih državnozborskih volitev. Hkrati so se v medijih pojavile tudi špekulacije, da je bil Djogić tudi uporabnik anabolnih steroidov. Špekulacije so slonele na njegovem mišičastem izgledu, ki bi ga le stežka dosegel brez “pomoči.” Sejad Jušič naj bi bil po pripovedovanju virov iz policije vpleten v zadevo “Marina”, kjer se je pretirano vživel v preiskavo. Spomnimo, da je bila zadeva Marina eden največjih primerov zlorabe prostitucije na slovenskem.

Bo Jušićev brat zamenjal Govekarja?
“On in brat se poznata s predsednikom vlade. Brat bo pa verjetno postal direktor PU Nova Gorica,” piše naš vir. Spomnimo, po tem ko je v javnost prišlo poročilo nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, se je špekuliralo, da je ena od oblik političnega pritiska na policijo, ki ga je vršil predsednik vlade Robert Golob, prišla potom zahteve za zamenjavo direktorja Policijske uprave Nova Gorica Evgena Govekarja. Da je šlo ravno za Govekarja, je izhajalo iz zapisa v poročilu, kjer piše, da je predsednik vlade zahteval, da je: “treba čim prej nekaj narediti s tistim tam dol, ki je direktor na njegovem koncu.” Več o tem lahko preberete – TUKAJ.

Brat Senada Jušića, Sejad Jušić, med obiskom v Beogradu na grobu jugoslovanskega samodržca Josipa Broza. (Foto:Facebook)

Dosedanja pot Senada Jušića
Dosedanjo poklicno pot Senada Jušića je notranji minister opisal tako: “Vršilec dolžnosti generalnega direktorja mag. Senad Jušič je magister znanosti. Danes je zaposlen na generalni policijski upravi v službi generalnega direktorja policije v sektorju za razvoj in sistemske naloge, kjer je od januarja letos pooblaščenec za vodenje sektorja. V Policiji je zaposlen od leta 1991, je pravzaprav karierni policist. Bil je pomočnik komandirja na policijski postaji v Kopru. Kasneje je svoje delo upravljal v sektorju uniformirane policije na oddelku za splošne policijske naloge v policijski upravi Koper. Bil je pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije, višji kriminalistični inšpektor specialist.”

Toliko z ministrove strani. Sami smo uspeli izvedeti tudi druge podrobnosti. Jušić naj bi bil prisiljen zapustiti svoje mesto na kriminalističnem oddelku, ker je bil “sumljiv”. Med drugim zaradi druženja s kriminalci in izdajanja informacij nepooblaščenim osebam. “Namesto, da bi ga ovadili, je šel na mejno policijo na Škofije,” nam pove vir. Po diplomi (diplomiral je leta 2007 na fakulteti za varnostne vede. Diplomsko nalogo je napisal na temo uporabe fizične sile kot prisilnega sredstva) je postal pomočnik komandirja v Kopru in tudi tukaj naj bi Jušića nenehno spremljali konflikti. Temu je sledil njegov povratek na kriminalistično policijo, kjer je bil pomočnik Deana Juriča. O Juriču smo v preteklosti veliko pisali. Več o njegovih domnevnih nečednih poslih lahko preberete TUKAJ.

Kriminalist Dean Jurič (Foto: STA)

Nato je na sodišču krivo pričal – menda, ker je želel določenega kriminalista na vsak način spraviti s policije – kar so mu ponovno oprostili in ga po konfliktu s kriminalisti premaknili v Ljubljano, smo uspeli izvedeti. Prišel je celo v najožji izbor za policijskega atašeja v Rimu. Ljudje iz policije so nam povedali, da Jušić ni primeren za tako visoko imenovanje, odgovornim pa bi se njegovo imenovanje lahko celo maščevalo. 

Posebej zanimivo, tako pravi naš vir, pa bo sedaj opazovati, kam bodo umestili policista Deana Juriča. Zaradi prenizke izobrazbe previsoke pozicije ne bo mogel zasesti.

Gal Kovač