[Ekskluzivno] Odlazkov imperij se intenzivno pripravlja na volitve: To so ljudje, ki sodelujejo pri ugrabitvi države

To so ljudje, ki sodelujejo pri ugrabitvi države: Martin Odlazek, Tanja Fajon, Leo Oblak, Bojan Veselinovič in Damir Črnčec (Foto: Fotomontaža Matic Štojs Lomovšek)

Potem ko smo na našem portalu na podlagi navedb našega vira ekskluzivno razkrili, da namerava direktor STA Bojan Veselinovič po izteku drugega mandata 31. decembra letos, svojo poklicno pot nadaljevati kot direktor/superurednik centralizirane redakcije v Vevčah pri medijskem tajkunu Martinu Odlazku, na plano prihaja še več podrobnosti, ki kažejo na to, da Odlazkov imperij postaja glavno operativno medijsko orodje tranzicijske levice. 

Omrežje Martina Odlazka se že dlje časa temeljito pripravlja na zagon medijskega imperija, s katerim namerava levici pomagati na oblast na prihodnjih parlamentarnih volitvah, s tem pa si bo kupil imuniteto pred pregonom ter nadaljnje državno financiranje svojih medijev. Februarja letos so Odlazkove hčerinske družbe namreč vzele kredit na banki v vrednosti 5 milijonov evrov za projekt Vevče, kjer se ureja in gradi radiotelevizija. Tam bo poslovna stolpnica, centralizirana bo celotna medijska produkcija. Kot smo že razkrili, naj bi imel vsak izmed Odlazkovih medijev le še kakšnega posameznega lokalnega novinarja, vse drugo pa bo centralizirano v Vevčah.

Ključni kapital za preživetje imperija naj bi po besedah vira prišel od dolenjskega orožarja Ivana Kralja, ki je prodal neko podjetje in investiral v Odlazkov imperij. Po njegovih besedah Kralj naj ne bi imel nekih določenih “političnih zahtev”, temveč predvsem finančne donose. Drugače je z Darijem Južno. Ta je tudi investiral svoj kapital, vendar hoče predvsem politični donos, smo izvedeli.

Odlazkov finančni boter Ivan Kralj. (Foto: STA)

Stavil naj bi na stranko SD
Stranka, na katero naj bi Odlazek stavil, je po zanesljivih informacijah stranka SD, katere predsednica je evropska poslanka Tanja Fajon. To je po navedbah vira mogoče sklepati iz tega, ker je svetovalec predsednice stranke SD postal nihče drug kot Leo Oblak. Kot smo izvedeli, ko Oblak trenira in pripravlja, vse skupaj pa je usklajeno z Odlazkom. Tovrstno medijsko bildanje političnih obrazov s strani bogatih omrežij znova razgali šibkost slovenske demokracije, pravilnejši izraz za omenjeno zlorabo medijske moči pa bi bil mediokracija. Politike si namreč z močjo medijev izbirajo tisti, ki na volitvah ne nastopajo, si pa nato poberejo zasluge v obliki poslov in drugih finančnih privilegijev.

Leo Oblak je s svojimi mediji že pred volitvami leta 2008 stopil na stran SD. (Foto: STA)

Težave z Oblakom so imeli že pri koalicijski NSi in sicer z neuspešnim pretrganjem vezi med stranko in Leom Oblakom-Igorjem Omanom. Omenjena imata po naših informacijah dostop do ključnih ljudi (Jerneja Vrtovca, Roberta Ilca in Valentina Hajdinjaka), obenem pa obstaja sum, da uhajajo informacije od njih. Prek Necenzurirano v lasti Odlazka oziroma posledično Oblaka pa se nato vršijo napadi na stranko NSi.

Očitno pa tudi tukaj ne gre brez vložka nekdanjega državnega sekretarja za nacionalno varnost v vladnem kabinetu Marjana Šarca Damirja Črnčeca, ki trenutno opravlja delo strokovnega sodelavca v poslanski skupini LMŠ. Tudi on je povezan z Odlazkom in sicer kot “oficir za zvezo”. Znano je, da je prav Črnčec eden glavnih virov informiranja novinarjev Odlazkovega tednika Reporter. Ta nekoč desni medij je le še bleda senca nekoč kvalitetne revije, saj je po Odlazkovem nakupu prešel povsem v roke omrežij tranzicijske levice, del katere je tudi nekdanji “desni skrajnež” Črnčec.

Damir Črnčec velja za Odlazkovega “oficirja za zvezo”. (Foto: STA)

Odlazek bogati tudi z monopoliziranim tiskanjem
Kot je tudi znano, se je ljubljanski del Večera preselil v Vevče, k Odlazku pa se je z Dela prestavilo tudi tiskanje. Najverjetneje ni potrebno posebej poudarjati, da omenjena sprememba za Delo predstavlja znaten udarec in dober posel za Odlazka. Podjetje Infonet, katerega solastnik je tudi Kralj, direktor pa Oblak, je namreč predlani spomladi kupilo tiskarski stroj v vrednosti 2 milijona evrov, ki bo tiskal dnevne časopise. Ta stroj se je prenesel v Vevče. Načrt je bil, da se vsi dnevni časopisi razen Dela tiskajo izključno pri Odlazku.

Omenjene informacije, ki nam ji je razkril naš vir, kažejo na to, da Odlazkov imperij postaja glavno operativno medijsko orodje levice, ki je lačna oblasti. Če je morda obstajal kdo, ki se je čudil, kako je mogoče, da večina slovenskih medijev trobi v isti rog, je odgovor na dlani, zakaj je tako. Obstaja namreč močna sla po denarju in oblasti, zato nas ne more presenetiti, če bodo v luči prihajajočih volitev nastajale takšne in drugačne afere, ki so v prid levici.

Sara Kovač