Leva elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

Datum:

“V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,” je med drugim v nedavnem intervjuju dejala predsednica RS Nataša Pirc Musar. To je izjavila, ko se je iz Dubaja vrnila v Slovenijo, kjer je za osebje 3 nočitve zapravila skoraj 2 tisoč evrov našega denarja, pika na i pa je dejstvo, da o minimalističnem načinu življenja pridiga leva privatizerka, poročena s tranzicijskim dobičkarjem. Političnega analitika Mitje Iršiča pa njene besede ne presenečajo, slovenska levica sledi svoji “globalni sestri”.

Predsednica Nataša Pirc Musar se je na tridnevni konferenci v Dubaju dodobra izpilila v globalni levičarski retoriki, nazaj v Slovenijo pa se je vrnila z nasvetom za svoje državljane in državljanke. Koliko ogljičnega odtisa bo pustila na poti z vladnim letalom v Dubaj, je ni zanimalo, čeprav je bila namenjena na podnebno konferenco, vsekakor pa bi morala svoj nasvet najprej poslušati sama.

V Dubaju od četrtka, 30. 11., do torka, 12. decembra, poteka podnebna konferenca COP28, ki se je je s Falconom udeležila tudi Nataša Pirc Musar. Po vrnitvi iz arabskega mesta blišča je v Slovenijo prišla z nasvetom oziroma napovedjo, da “bomo v prihodnosti morali začeti živeti drugače, imeti manj, a bolje. Ne zagovarjam tega, da bi morali iti na slabšo kakovost življenja, ampak manj določenih dobrin”. Naj omenimo, da so iz njenega Urada sporočili, da so bile tri nočitve za dva člana spremstva v skupnem znesku okoli 1.875 evrov. Zanjo je stroške bivanja kril organizator. Niso pa v uradu pojasnili, koliko nas je stal najem vladnega falcona.

Njena retorika pa ni presenetila političnega analitika Mitje Iršiča, ki trdi, da Slovenska levica sledi svoji globalni sestri, zato je povsem posvojila krilatico Klausa Schwaba, ki je na enem od srečanju svojega zloglasnega združenja WEF dejal sledeče: “You will own nothing and be happy.” (Nič si ne boste lastili, pa boste vseeno srečni).

Klaus Schwab, oče WEF, kjer se vsako leto zbere svetovna elita. (Foto: epa)

Iršič meni, da imajo sodobni levičarski politiki “izredno srečo, da živijo v dobi, kjer je kolektivizem postal nekakšen gospel. Demonizacija zasebne lastnine, kapitala, dobičkov je postala že tako vseobsegajoča, da se danes tudi na zahodu pogovarjajo o tem, da “ljudje pač ne potrebujejo toliko stvari” in da je sodobno potrošništvo nekaj slabega”, pravi in dodaja, da “misli, ki bi jih pripisali kakšnemu Trockiju, danes ponavljajo resni zahodni ekonomisti, filozofi in politiki.

Priprave na nižanje standarda je del političnega jezika
Iršič pravi, da so priprave na nižanje standarda običajnih ljudi, že del običajnega političnega jezika, tako v Sloveniji kot na zahodu. Sodobni ekoludizem, ki za vzor jemlje nemški energiewende samomor, je osrednja tema takšne retorike. V smislu: “Odpovedati se boste morali avtu, drugače bo sledila ekološka kataklizma, ki bo zradirala človeštvo.” Le na tak način se lahko ljudi prepriča, da sebi in svojim otrokom odrečejo ugodnosti sodobnega sveta.

Nemoralno je, da o tem govorijo bogataši, kot je NPM
Kljub vsemu pa se mu zdi smešno ali pa celo nemoralno, da nas v bolj skromno življenje prepričujejo bogataši tipa Nataša Pirc Musar, “bogata ljubljančanka, nekdanja zaposlena pri PID-ovskem tajkunu Darku Horvatu (katerega ima za finančnega genija). Ljudje bodo hitro postali skeptični in nemara celo jezni, če jih bodo v skromno življenje prepričevali bogataši, ki na podnebne konference letijo z zasebnimi letali, tam pa jih pričakajo Mercedesove limuzine,” je dejal in dodal, da pa takšno sprenevedanje dobro simbolizira dihotomijo sodobnega časa. “V drago okoljevarstvo nas prepričujejo bogataši, katerim se ne bo treba nič odpovedati, njihov končni cilj pa je, da nam iz svojih (zasebnih) Teslinih Cybertruckov mahajo in kažejo palec, medtem ko nas gledajo, kako se stiskamo v nagnetenih avtobusih, tramvajih in vlaki”, zaključuje Iršič.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...