Evropski poslanec Milan Zver glede dodelitve nepomembenega resorja Janezu Lenarčiču: “Naš kandidat med najmanj izkušenimi, splošne okoliščine pa so take, da Slovenija ta hip po mnenju nove predsednice ne zasluži pomembnejšega resorja!”

Foto: STA

Ko je v torek odjeknila novica, da je novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen slovenskemu kandidatu za komisarja Janezu Lenarčiču namenila resor za krizno upravljanje, marsikdo v Sloveniji ni mogel skriti razočaranja. Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil nedvomno med tistimi, ki je rekel bobu bob in poudaril, da z dodeljenim resorjem nikakor ne moremo biti zadovoljni, saj ta ne predstavlja nobene dodane vrednosti. Zver izpostavlja, da je bil naš kandidat le med najmanj izkušenimi, tudi splošne okoliščine pa so take, da Slovenija ta hip po mnenju nove predsednice ne zasluži pomembnejšega resorja.

Slovenija je po besedah evro poslanca Milana Zvera, dobrega poznavalca političnega parketa v Evropski uniji, ponovno dobila manj zahteven in manj pomemben resor. Dodelitev resorja je seveda odvisna tudi od tega kakšno vlogo država igra v Uniji. “Sedanji resor je še zmanjšan po obsegu pristojnosti, kot ga je imel prej pristojni grški komisar za reševanje kriznih situacij in pa za humanitarno področje. Sedaj je humanitarno področje vzeto stran in je področje še zoženo. To torej ni povsem nov resor, saj je ta resor obstajal v razširjeni obliki.” Sama Komisija je po prepričanju Zvera kadrovsko dobro popolnjena, saj je v njej je ogromno starih komisarjev, izkušenih politikov, tudi predsednikov vlad in ministrov, tako da bo tehnično gledano zadeva dobro tekla.

Na vprašanje, če bi bi Slovenija dobila bolj pomemben resor, če bi imeli bolj izkušenega kandidata, je Zver odgovoril: “Verjetno, ni pa nujno”. Ob tem poudarja, da je naš kandidat res med najmanj izkušenimi. “Morda je bil tudi ta osebni vidik pomemben pri razdelitvi/dodelitvi resorja. Ni pa nujno. Tudi splošne okoliščine so take, da Slovenija ta hip po mnenju nove predsednice ne zasluži pomembnejšega resorja.”

Foto: STA

Na področju zunanje politike ne bo preboja
Vprašanje pa je ali bo predsednica von der Leyen uspela vdihniti neko dušo EPP v delovanje te komisije, izpostavlja Zver. “Znano je, da imajo socialisti več komisarjev, kot Evropska ljudska stranka, ki sicer komisiji predseduje. Ta sestava na prvi pogled ni usklajena z rezultati volitev na evropskih volitvah, kjer je EPP prepričljivo zmagala. Situacija v svetu je pač taka, da imajo socialisti več vlad in bojim se da bo politična viža te komisije še bolj leva, kot je bila prejšnja. Kar se tiče zunanje politike Evropske unije, mislim, da v tem mandatu Evropska unija ne bo postala pomemben svetovni, globalni akter, predvsem zaradi tega, ker pokrivajo to pomembno področje ljudje, ki so iz leve politične provenience in od njih ne moremo pričakovati nekih korenitih sprememb.”

Slovenska politika je pri reševanju meje s Hrvaško zavožena že celih devet let
Ko smo Zvera povprašali, kako bo izvolitev v resor za krizno upravljanje vplivala na reševanje odprtih vprašanj s sosednjo Hrvaško, je ta odgovoril, da je to težko predvideti. “Tudi, če bi ta resor lahko imel določen vpliv, nisem prepričan, da bo novi slovenski komisar izrabil to priložnost. Slovenska politika je pri reševanju meje s Hrvaško zavožena že celih devet let in ne pričakujem nekih bistvenih sprememb v kratkem času, za to bi bila potrebna sprememba vlade oziroma oblasti v Sloveniji, če bi želeli spremeniti strategijo reševanja obmejnega spora s Hrvaško. Obstaja dobra alternativa, vendar ta projekt ima alternativo v rokah opozicije in je seveda ne more uresničiti.”

Zaradi preusmeritve na Vzhod ob ugled
Glede napak slovenske zunanje politike, da je Slovenija postala tako nepomembna država, je bilo v preteklosti že govora. Po besedah Zvera pa v tem primeru ne gre samo za napake zunanje politike, ampak za celotno delovanje države, ki je bila v okviru Evropske inštitucije neprepoznavna. “Napake zunanje politike slovenske vlade so te, da se je preveč osredotočila in preusmerila v Moskvo in tudi na Bližnji Vzhod, Iran. V interesu so bile destinacije, ki niso zapisane v ustavi ali zakonih in tudi na referendumih je slovensko ljudstvo povedalo jasno, da si želi evroatlantske povezave. Povedali to tako ob vključevanju v Nato kot v Evropsko unijo.” Jasen je tudi ustavno-pravni vidik, namreč Slovenija je članica tako Evropske unije kot tudi Nata, izpostavlja. “Večina bi morala svojo energijo usmeriti v Bruselj in na Zahod. Pri nas pa se dogaja, da gre zunanji minister kar 13x v Moskvo in niti enkrat v Washington. Preusmeritev na Vzhod je  ključna točka, da smo izgubili ugled tudi v Bruslju oziroma v Evropski uniji.”

Foto: STA

Zadovoljni v LMŠ in SD, ostali kritični
Dodelitev resorja Lenarčiču pozitivno ocenjujejo v koalicijskih LMŠ in SD, medtem ko DeSUS izpostavlja, da gre za nepomemben resor. Po prepričanju SMC resor ni v “top paketu”, dodelitev tega pa pripisujejo pomanjkanju političnih izkušenj, ki jih ima Lenarčič. V SMC po poročanju STA obžalujejo, da nismo dobili nobenega podpredsedniškega mesta v komisiji, ob čemer izpostavljajo na boljši izplen sosednjih držav: “Tudi Hrvaška je veliko bolje unovčila svoje karte ter bo lahko veliko lažje in močneje vplivala na prihodnji razvoj evropskih politik in EU”.

Hana Murn

 • Skrajno Desni

  Po mnenju nove predsednice ne zasluži pomembnejšega resorja!”
  Še dobro da je našla Slovenijo v EU, smo bolj na Rusko Srbski strani.

  • Zombi Gartner

   Veseli smo lahko, da smo dobili resor za krizno upravljanje.
   Itak ne bojo nič naredil kot do sedaj niso. Edino kar je omembe vredno slovenskega dela v EU je Janez Potočnik. Ostali so puslušali Peterleta kako je na orglice špilal.
   Plačo so dobili. Pa še delat jim ni bilo treba….
   Delat to je pretežka beseda za njih. Sedeti…. jim ni bilo treba…

   • Vera

    Razloži nam,kaj sta za Slovenijo dobrega naredila bivša komisarja Potočnik in Bulčeva.NIČ ! Pisci komentarjev smo brez dude v ustih .

 • karpelec

  To kar smo si zaslužili, to smo dobili.

 • Kladu

  Bravo Lenarčič,imaš vsaj dobro plačo in si nekaj v evropskem parlamentu,,zato ti pa zver zavida in pljuva po tebi,kar ni nič novega.Največja bruka za slovenijo bi bila da bi na tvoje mesto postabili zvera,ki se itak brez veze napaja v parlamentu in vleče dober denar.pa tudi tega bo enkrat konec.Lenarčič prva pa gas….

  • me

   zver je bil izvoljen v parlament, lenarćiĆ nikoli, kot tudi ne šivilja, itd.
   Vlada ki jo imamo je anti Janša vlada….. slovenistan pa postaja slabši kot balka,
   No je če ti je obseg bivanja zja do Poreča je tukaj super.

   • Kladu

    ..kakšna janševa vlada,saj je ni in nikoli ne bo…to je že zgodovina.Janša se lahko oglaše samo še preko računalnika iz kakšne kleti,vse ostalo je brezupno in žalostna preteklost.Tudi zver bo s časoma lahko še samo pomival posodo na kakšnem pikniku….ha ha ha ha,a ne vidite da ni nič od njih..

    • Zombi Gartner

     Ne vidijo ker so slepi…

   • Andre Frass

    Me a je bila slučajno migrantkoljubka Ursola izvoljena?

  • Mojca pokraculja

   Ah daj no, kje pa je kaksna razlika?

 • Peter

  Naša Joži je rekla, da ji Union ne da kozarcev zastojn, če toč Laško, no.

 • Dragan Krstič

  Ruska kolonija v EU si niti tega mesta komisarja ne zasluži.

  • Zombi Gartner

   Točno. Vržejo naj nas ven iz EU.

 • Mojca pokraculja

  Zver glavno da si se “uhljebil”. Drugače ne bi izjavil, da je nova komisija levo usmerjena in od njih ne moremo pričakovati korenitih sprememb!!!
  Pa še kako korenito se bo dogajalo. Namesto da bi bili plat zvona, ker gre eu po poti levakov v serijat, je tebi vse kul. Mi bomo pa gledali krizni menagment z migranti. Bruh!

  • Andre Frass

   Točno tako niti bu ni rekel,ko se je ustoličevalo migrantkoljubko Ursolo

 • Zombi Gartner

  Pa kaj bi rad Milan Zver. Ta človek je pokvarjen v dno duše.
  Spoka naj nekam, da ga ni sram, da se kaže.

 • Skrajno Desni

  Po zgornji sliki sodeč je Dimitrij Medvedjev zelo razočaran nad komedijo Šarca.

 • Andre Frass

  Migrantkoljubka Ursola bi rada bila pametna. Nemško vojsko je uničila ravno tako bo naredila z Evropo

 • xtc

  Če je kdo želel videti,kdo je bil pravi izdajalec naroda med WW2 lahko to sedaj jasno vidi-SLO levih vlad ne J****** nihče v EU.
  In izdajalci zopet lezejo hlapčevsko k gospodarju.
  Povsem logično je ,da SLO NE bo dobila nikakršne pomembne funkcije v EU,tudi zelo verjetno,bomo proti Hrčkom pogoreli v vseh sporih,na koncu pa nam bodo še močno omejili vplutja ladij v Koper in vse toz blagoslovom ZDA in EU,zaradi varnosti pred rusufilstvom.
  Nadalje povsem naivno je bilo pričakovati ,da bomo dobili resor za širitev-saj smo znani koruptneži,drekomešalci in prepirljivci zato so levake dali čim dlje od teh poslov.
  Jasno pa je ,da pod levičari SLO vedno bolj tone na vseh področjih.

 • Andrej

  Jasno, da je Šarec zadovoljen. On je zadovoljen z vsem, kar škodi Sloveniji.

  • Nata

   Le da tukaj g. Lenarčič ni prav nič kriv.

   • Andrej

    Sprejel je igro za veliko plačo. Toraj naj da odpoved in pride nazaj. Potem bom verjel.

    • Nata

     Zakaj pa ??Zakaj bi se vrnil ?
     Mislim, da zelo realno gleda na to, kar je dobil .Mislila sem na tvoj zapis, da je Šarec zadovoljen z vsem , kar škoduje SLO.

     • Andrej

      Torej sva ugotovila nesporazum. Hvala.

 • Hugo

  Dr. Zver pravi:

  Sedanji resor je še zmanjšan po obsegu pristojnosti, kot ga je imel prej pristojni grški komisar za reševanje kriznih situacij in pa za humanitarno področje. Sedaj je humanitarno področje vzeto stran in je področje še zoženo. To torej ni povsem nov resor, saj je ta resor obstajal v razširjeni obliki.”

  Zmaga stavek: …Sedaj je humanitarno področje vzeto stran in je področje še zoženo.

  • hle

   Hvala bogu je to področje odvzeto sicer bi morala biti Slovenija za vzor drugim glede sprejemanja horde z juga spomnimo se samo kako smo kot predsedujoča država EU za vzor drugim morali med prvimi priznati Kosovo rezultate tega pa danes vidimo v večini mest predvsem na CSDjih na občinah in v zdravstvenih domovih

 • Vince Blake

  Ni problem v Lenarčiču. Problem je v naši zunanji politiki in naši vladi na splošno. Pasivnost Evrope pri arbitražnem sporazumu in sedaj dodelitev nekega marginalnega resorja je pokazatelj kakšno težo ima Slovenija v Evropi. Zelo majhno.

  • Nata

   Marginalni resor ??

   MislimI da bo kar težko delo pravzaprav imel g. Lenarčič

   • Vince Blake

    Moja poanta ni bila v zahtevnosti, pač pa v atraktivnosti resorja. Jaz osebno nimam nič proti Lenarčiču, hočem samo povedati, da neatraktivni državi pripada neatraktivni resor. In za to našo neatraktivnost nosi največjo odgovornost Kahl, takoj za njim pa Cerar in sedanja vlada.

 • hle

  Če pogledamo kakšno dodano vrednost sta nam prinesla dosedanja komisarja ugotoviš da je čisto vse eno kateri resor bi dobili

  • Hugo

   Prav zanima me, kakšen naslov članka bi bil, če bi hipotetično vladala
   koalicija, na čelu koalicije pa SDS. Strateg Janša bi za komisarja
   seveda predlagal nadvse kompetentnega politika, recimo magistra Dejana
   Kaloha, ki bi mu zaradi izkušenj v Dupleški mornarici, bil resor
   ribištva pisan na kožo. Hipotetični naslov: Admiral Dupleške mornarice,
   mag. Dejan Kaloh, zasedel najpomembnejše komisarsko mesto. Tviter bi se
   po tej novici sesul. Janša pa bi povabil vse veljake stranke na rajanje
   in plesanje kola na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

  • Zombi Gartner

   No. Najbolje bi bilo ministrstvo za finance. V pol leta EU na kolenih. Vsi bankovci za 500€, 200€, 100€ bi čudežno izginili.

 • Nata

  ? ? ? ? ? ? Veste draga Nova in spoštovani g. Zver, tole je pa višek !!!!
  Nesramnost brez primere ! Da vas ni sram !
  Drugim vse mogoče očitate, sami pa ravno tako ravnate .
  Kakšno popotnico ste dali človeku, ki nima masla na glavi !!
  Kako si upate takole pisati o človeku , ki marsikaterega desnakarja preseže !!
  https://www.osce.org/node/330446
  Pa bi sami kandidirali. Ali pa g. Janša !

  • Zombi Gartner

   O kako ste lepo napisali. Ta Milan je en pokvarjenc. Gnida ki nikoli ne crkne…

   • Nata

    Toliko pa ga ne poznam, da bo ga lahko označila za gnido.
    V konkretni zadevi je grdo ravnal !

    • Zombi Gartner

     Če bi medva počela podobne stvari bi imela vsak svojo celico na Dobu.
     Iskreno ti povem. Bolje, da ga ne poznaš. Teh Slovenskih politikov se izogibaj vsi so isti. To so ljudje brez sramu dostojanstva. Ko otprejo usta sikajo same laži.
     No kakor želiš. Vsak ima svoje mnenje.

     • Nata

      Pravzaprav se ga spominjam iz Magistrata,ko je delal pri g. Kovačiču, ki je skrbel za kulturo , če se ne motim. Oba sta bila zelo v redu. Nisem pa nič poznala njune zgodovine. . . . saj veš kako je bilo.

      Joj, kje so že tista leta