Golob en dan obljublja, da se bo v nekaj mesecih zgradilo montažne hiše, drug dan pove, da se nič ne zgodi v nekaj mesecih

Foto: Marles

Kot smo se do zdaj že dodobra navadili, predsednik vlade Robert Golob izredno rad obljublja. Sodnikom, gasilcem, kmetom, birokratom v javni upravi – vsi so že bili deležni sladkih besed dobrotnika iz Nove Gorice. V zanosu je zopet prestopil svoja pooblastila in začel občinam obljubljati obnovo škode, občanom pa kar improvizirane montažne hiše. Kot zmeraj do zdaj, pa bo resničnost hitro porezala peruti ambicioznega premiera. 

Po sestanku s predstavniki lokalnih skupnosti se je vlada obvezala, da bo na eni strani pokrila vse intervencijske stroške, hkrati pa tudi pri hitrih ukrepih za sanacijo povečala delež predplačil občin, ki ga zvišuje s predvidenih 20 na 40 odstotkov predvidene škode. Gre za predplačilo, da bodo lahko občinske službe prek svojih izvajalcev čim hitreje pristopile k dejanskim ukrepom,” je poudaril premier Golob.

Montažne hiše za vse, ne le za peščico

Hkrati je napovedal, da bodo tisti, ki so izgubili nepremičnine, prejeli pomoč v obliki nadomestne gradnje. Pri tem bodo občine zagotovile zemljišča in ga na stroške države komunalno opremile. Na njih bodo zgrajene nadomestne gradnje, večinoma v obliki montažnih objektov slovenskih proizvajalcev. Objekti bodo tipski in postavljeni po vsej Sloveniji. “Postavitev teh objektov naj bi trajala nekaj mesecev,” je povedal.

Gradbeni lobi je hitro našpičil ušesa. Obljube o brezplačnem državnem zalivanju z denarjem – katera panoga si tega ne bi želela. Inženirska zbornica je v izjavi povedala, da zagotavlja, da imamo pri projektiranju gradbenih konstrukcij, cestnih povezav dovolj visoko usposobljenih kadrov. A kakšna je bridka resničnost?

Strokovnjaki pa so njegove goreče besede hitro polili s hladno vodo resničnosti in povedali, da so tudi po idealnem scenariju za takšne gradnje predvidoma večletni birokratski postopki, saj gre za novogradnje, ki se zaradi montažne narave ne razlikujejo od svojih zidanih sorodnic. V resnici bi ljudje na takšne montažne gradnje čakali tudi po pol desetletja, le nekaj let samo za pridobitev vseh ustreznih dovoljenj. Čas od začetka pridobivanja dovoljenj do konca gradnje montažne hiše po trenutni ureditvi bi trajala dobrih sedem let, ob drastičnih posegih v birokracijo pa dve do tri leta, poleg tega se lahko gradnja zavleče do pol leta.

Seveda bo Golobova vlada v skladu s svojim buldožerskim načinom vodenja želela improvizirano prilagoditi oz. spremeniti postopke pridobivanja gradbenih dovoljenj, kar bo za sabo zopet potegnilo tono drugih predpisov, ki bi se s takšno ureditvijo tepli. Drugi pomislek, na katerega opozarjajo strokovnjaki, je smelost gradnje krhkih montažnih hiš na poplavnih območjih – ob naslednjih hudourniških vodah jih najbrž ne bi bilo več. Ukrep bi morda bil smiseln kot začasna rešitev, a ga vlada očitno načrtuje kot dolgoročnega.

Golob najbrž razume, da je obljubo nemogoče izpolniti

Sicer pa je jasno, da se tudi Golob zaveda, da stvari niso tako preproste, pa si vendarle ne more pomagati, da ne bi na televiziji v stilu Elona Muska rekel kaj takega, da bo razburkalo javnost. 7. avgusta je namreč trdil, da bodo montažne hiše zgradili v nekaj mesecih. Naslednji dan mu je kak modrec s tega področja najbrž nekaj prišepnil in je rekel, da se nič ne more zgoditi v nekaj mesecih in da so postopki zapleteni ter da ne ve, če jim bo uspelo. Če prevedemo ta stavek, je v “golobščini” videti, kot da misli, da jim ne bo uspelo oz. bo do takrat že konec mandata.

Na koncu bodo birokrati najbrž ugotovili, da je bil predsednik vlade (zopet) prehiter in da se kaj takšnega pač ne bo dalo narediti. Vmes pa bodo ljudje – najbrž s humanitarno zasebno pomočjo –zgradili lastne (zidane) hiše. Kljub birokraciji in kljub državi, ne pa zaradi države. Še prej pa se bodo selili v stanovanja sorodnikov in dobrih ljudi ali pa bodo živeli v najemniških stanovanjih – ko smo že pri najemniških stanovanjih. Najemnine bi državo stale eksponentno manj kot začasne montažne hiše.

M. I.