Golobičev “influencer” Kordiš, kje so tvoji računi?

Roni Kordiš-Had. (Foto: FB)

Roni Kordiš, avtor bloga Had je znani levičarski ‘vplivnik’, ki s svojim delom predvsem širi levičarsko agendo, je deležen marsikaterega darila v obliki izdelka in storitev, ki jih dobi v zameno za oglaševanje. Finančna uprava pa pri tem poudarja, da bi moral vsak ‘influencer’ za vse prejete storitve in darila izstaviti račun za oglaševanje, ki se štejejo kot dohodki iz dejavnosti. 

Nedavno se je tudi Roni Kordiš, znani slovenski ‘vplivnik’ in ustvarjalec kampanj za Golobičevo stranko Zares, spotaknil ob našo ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec. Kordiš se je namreč aktivno vključil v rušenje aktualne vlade, ki ni po okusu izrojene levice. Medtem ko morate vi vsak mesec v službo in vestno plačevati davke, influencerji kot je Kordiš živijo na račun oglaševanja v zameno za brezplačne storitve in izdelke, pri tem pa skušajo politično vplivati na javnost.

“Občina Izola že lani plačala prenočitev družine Pivec / je to modus operandi influensarke Aleksandre Pivec,” je zapisal Kordiš, medtem ko sam  preživi počitnice v hotelih s petimi zvezdicami in “testira” draga darilca. Po podatkih, ki jih razkriva Twitter, računa za storitve ni izstavil, v zameno za oglas tako dopustuje v hotelu. “Je to modus operandi influencerja Ronija Kordiša,” je zapisal uporabnik Twitterja.

Na tartufe v Belveder, popotovanje po Brionih, oglaševanje hotelov in testiranje dragih igračk
Kordiš je v enem izmed intervjujev izpostavil, da za branje njegovega bloga prejme nekje med 10 do 15 dolarjev dnevno. Ker ima dokaj visok obisk svojega bloga, si Kordiš lahko privošči tudi dobre stranke, ki oglašujejo preko njegovega bloga, sam pa tako prejme v zameno brezplačno storitev ali darilo. Kordiš je tako prenočil na večih lokacijah: Hotel Amadria Park Ivan 4*, Luxury Hotel Belleuve 5*, Hotel Remisens Giorgio II 4*. V test pa je prejel tudi vredne igračke med katerimi so razni telefoni, Apple Airpods, Monitor LG, MAcbook Pro 13 in električni skiro.

Prejeta darila, ki jih influencerji prejmejo se štejejo kot prihodki
Finančna uprava je na vprašanje ali so influencerji zavezani k plačevanju davkov od uslug in daril zapisala takole: “Prejeta darila in storitve influencerji, ki jih praviloma prejemajo kot plačilo za storitve oglaševanja, se štejejo kot prihodki iz opravljanja dejavnosti. Davek se plača od dobička, ki se ugotovi kot razlika med davčnimi prihodki in davčnimi odhodki v zvezi z opravljanjem dejavnosti.”

Kordiš je v preteklosti svojo kariero pričel v podjetju Ultra, ker pa je kasneje videl, da tak način dela ni zanj, se je pričel ukvarjati s spletnim oglaševanjem. Zato je svoje delo nadaljeval v kampanji stranke Zares, nato pa postal samostojni bloger. Za razliko od Ministrice Pivec je Kordiš lastnik samostojni podjetnik, ki bi moral izkazovati vsa svoja darila kot prihodek. Zato bi moral za vsa svoja influencerska darila dejansko izstaviti račun, od tega pa kot vsak državljan, plačati davke.

Sara Kovač