fbpx

Vesna Vuković ni samo Golobova piarovka, temveč je obsedena s kontrolo nad mediji

Nuša Baranja in Vesna Vuković (Foto: Matic Štojs Lomovšek)

Vesna Vuković ni samo predstavnica za stike z javnostjo Gibanja Svoboda, temveč je obsedena z nadzorom nad mediji. Plačanka državnih podjetij si izdatno prizadeva od državnega denarja odstraniti vse, ki ne poročajo skladno z doktrino Golobove stranke.

Še preden je Robert Golob sploh prišel na politično sceno, se je Vesna Vuković predstavljala kot neodvisna novinarka portala Necenzurirano, ki je sistematično napadala vlado Janeza Janše. To seveda ne preseneča, če človek ve, da je bil portal vzpostavljen z namenom, da napada stranko SDS in seveda predsednika stranke. Vsak, ki bi si v času prejšnje vlade vzel zgolj nekaj minut časa, bi mu bi bilo ob poplavi napadalnih člankov jasno, da o tako imenovanem neodvisnem novinarstvu, za katerega pravijo, da naj bi ga izvajali, ni bilo ne duha ne sluha. Sicer pa je pravljico o neodvisnosti najbolj razblinila novica o tem, da je Vukovićeva zasedla mesto piarovke Gibanja Svoboda.

Nihče, še posebej nekdo, ki je vajen, da vleče vse niti, ne bi na tako pomembno mesto postavil nekoga, ki mu ne bi bil blizu. Da njuno poznanstvo ni nastalo le dan pred volitvami, priča podatek o sodelovanju Vukovićeve in Goloba, državno podjetje GEN-I je namreč v času, ko je upravo vodil Golob, financiralo zasebno podjetje novinarke Vukovićeve SEE M. & C., in sicer s 103 tisoč evri. Vukovićeva ni želela pojasniti okoliščin v zvezi z nakazili podjetja GENI-I njenemu nekdanjemu zasebnemu podjetju, informacijska pooblaščenka pa je zavrnila zahtevo Siola, da mora GEN-I razkriti pogodbe s podjetjem Vukovićeve. Še dandanes tako ni znano, čemu je njeno nekdanje podjetje prejemalo sredstva podjetja GEN-I.

V časih, ko je Golobova zaupnica še delala na Dnevniku, naj bi Vukovićeva po poročanju preiskovalnega novinarja Bojana Požarja celo “imela (delala?!) sezname ljudi, ki bi jih policija kakor morala preiskovati”. Sama pa naj bi celo neposredno komunicirala z nekaterimi preiskovalci (kriminalisti) Nacionalnega preiskovalnega urada in jim dajala direktne sugestije oziroma narekovala, koga preiskovati. “To naj bi neformalno pripovedovala tudi Bobnarjeva in o tem se znotraj policije že precej govori.”

V luči Požarjevega razkritja nedvomno ne preseneča toliko, da se je ime Vukovićeve pojavilo v zvezi z afero, kjer je Tatjana Bobnar kot ministrica za notranje zadeve Robertu Golobu očitala politične pritiske na policijo. Bobnarjeva je v svojem pismu med drugim razkrila, da je Golobova piarovka Vukovićeva v določeni situaciji namignila, češ da “nekdo” na policiji ne opravlja svojega dela, kot bi moral. Bobnarjeva se s tem seveda ni strinjala, ker se ji je zdelo popolnoma nesprejemljivo, da nekdo v demokratični državi izvaja tolikšen pritisk na policijo, se je kot karierna policistka odločila odstopiti. To pa je seveda nekoliko okrnilo Golobovo priljubljenost, ki niti slučajno ni več na vrhu ali tik pod njim, ampak zaseda četrto mesto.

Mediji, ki so do Goloba kritični, niso zaželeni
Če osrednji mediji sedaj tudi kaj neprijetnega poročajo o stvareh, ki jih zakrivi Golob ali vlada in se tako ne more pohvaliti z uspešnim krmarjenjem skozi energetsko krizo in divjo inflacijo, ni bilo tako na samem začetku. Morda tudi zato, ker se je obdal s sodelavci, ki so skrbeli za ohranjanje dobre podobe Goloba v javnosti. Vukovićeva naj bi po poročanju Požareporta osebno “klicarila urednike posameznih medijev, če novinarji teh medijev na tiskovnih konferencah slučajno postavijo kakšna malo neprijetna vprašanja za člane Golobove vlade, češ, kaj se pa vi tam greste …?!” Vukovićeva pač iz osebne izkušnje ve, kako pomemben je način poročanja za ustvarjanje dobre javne podobe. Iz tega razloga ne čudi, kako je Golob meni nič tebi napovedal, da bo pod pretvezo boja proti sovražnem govoru obračunal z mediji, kot sta Nova24TV in Demokracija, ki si ga drznejo kritizirati. Golobovi so se celo s posebno preiskovalko pod vodstvom nekdanje “neodvisne” RTV novinarke, sedaj poslanke Mojce Pašek Šetinc, spravili na medija, kamor pa seveda niso pozabili povabiti zunanjega strokovnega sodelavca Tomaža Modica, ki je bil povsem naključno do volitev sodelavec Vukovićeve.

Pred meseci smo poročali o tem, da si je Vukovićeva po zanesljivih informacijah v zameno za zvestobo Golobu zaslužila dovolj, da si je privoščila 240 tisoč evrov vredno stanovanje v Krtini pri Domžalah. Vukovićeva se, kot kaže, zelo dobro zaveda, da se ji zvestoba Golobu splača, zato je pričakovati, da bo naredila vse, kar je mogoče, da se afere o njem zminimalizira, kolikor je to mogoče, v primerih, ko je to potrebno, pa najde morebitne grešne kozle. Oblast je pač tista, ki prinaša denar.

Sara Kovač