fbpx

Hanova radeška hobotnica in finančne mahinacije: Podjetje Radeče papir Nova zamenjalo v obdobju 2016 do 2018 tri revizijske hiše

Leader of the Social Democrats Deputy Group Matjaž Han. (Photo: STA)

V preteklih člankih smo predstavili nepravilnosti, ki jih je zagrešilo podjetje Radeče papir Nova d.o.o (RPN). V njem pa glavni vlogi igrata poslanec SD Matjaž Han ter direktor podjetja in župan Radeč iz vrst SD Tomaž Režun. Ugotovili smo, kako so likvidiranemu podjetju iz Dubaja nakazali dva milijona evrov. Nadalje razkrivamo nepravilnosti pri revizijskih poročilih. Dve revizijskih hiši pa imata sedež podjetja kar na istem naslovu v Ljubljani. Glavno vlogo pri “Electi” iz Radeč ima Alenka Vrhovnik Težak, nekdanja nadzornica v Abanki in bivša članica uprave Petrola.

V preteklosti smo komentirali razsežnost delovanja in enormnega vpliva na določene pomembne strukture v slovenskem gospodarstvu s strani t.i. “Hanove poslovne hobotnice”, ki sega veliko dlje kot samo do paradne družbe v energetiki – Petrola. V njej sodelujejo najbogatejši poslanec v Državnem zboru Matjaž Han in njegovi zaupniki iz Radeč v družbi Radeče papir Nova, d.o.o. (v nadaljevanju RPN) in z njim povezani pomagači. To so župan iz kvote SD in direktor RPN Tomaž Režun, član uprave Leopold Povše, članica uprave in podjetnica Mateja Kajzba, finančna svetovalka in nekdanja nadzornica v Abanki Alenka Vrhovnik Težak. Navedeni so v letih 2016 – 2018 na račune podjetja v likvidaciji Emkaan Investments L.L.C. v Dubaj nakazali čez 2 milijona evrov.

Opozarjamo tudi na sume, da je omenjena skupina sodelovala z revizijskimi družbami, pri čemer je ob reviziji računovodskih izkazov prišlo do serijskega nestrokovnega pristopanja k izdelavi letnih poročil. Tako so se med drugim upoštevale neverodostojne knjigovodske listine v delu, ki se nanašajo na finančne transakcije v Dubaj, ki so bile sklenjene z namenom neobdavčenega transferja dobička lastnikom RPN preko družbe Emkaan Investemnts L.L.C. – v likvidaciji. Med drugim so konverzije danih posojil lastnikov in v nadaljevanju konverzije le-teh v kapital v družbe RPN v letih 2016 – 2018.

Sedež podjetja Emkaan Investemnts L.L.C v Dubaju. (Foto: Twitter)

Sodna izvedenka za ekonomijo in davke pri RPN odkrila veliko računovodskih nepravilnosti
Gabrijela Petek
, sodna izvedenka za ekonomijo in davke je ob preverjanju revidiranih računovodskih izkazov za podjetje RPN za leta 2016, 2017 in 2018 ugotovila, da se konverzija danih posojil v kapital ne ujema z revidiranimi računovodskimi izkazi, objavljenimi na portalu AJPES. O ugotovitvah je obvestila tudi Agencijo za javni nadzor nad revidiranjem v letu 2019.

Župan občine Radeče Tomaž Režun in poslanec Matjaž Han (Foto: Facebook)

Zanimivo je, da vodstvo RPN, na čelu katerega je župan občine Radeče in član SD Tomaž Režun, ki se sooča z očitki o seriji nepravilnosti in kršitvami zakonodaje, pri vodenju RPN v delu, ki se nanaša na izdelavo revidiranih letnih poročil, na področju revidiranja nikoli ni najelo “znanih imen” iz velike četverice ali primerljivih ponudnikov.

Revizijske službe se menjujejo kot po tekočem traku, v njih pa večinoma navedejo, da je njihovo poročilo podano z zadržkom 
Tako so delo revidiranja računovodskih izkazov za RPN opravile naslednje revizijske družbe. To je bilo podjetje PKF Revizija in svetovanje d.o.o. Sedež podjetja se nahaja v Kamniški ulici 25 v Ljubljani. V letu 2017 ga je izvedlo podjetje Baker Tilly Evidas d.o.o. Sedež podjetja je na Verovškovi ulici 55 A v Ljubljani. Tudi podjetje MAZARS d.o.o., ki je izvedlo revizijo v letu 2018, ima sedež na istem naslovu.

Revizije so v preteklih letih izvedli PKF Revizija in svetovanje d.o.o, Baker Tilly Evidas d.o.o. in Mazars d.o.o. Vse tri so izdale revizijsko poročilo s pridržkom. Podjetje Baker Tilly Evidas in Mazars se nahajata na istem naslovu v Ljubljani. (Foto: Google maps)

Poleg tega je dejstvo, da je primer RPN očitno “vroč krompir”, lahko povezano tudi s tem, da se revizijske družbe v RPN menjavajo kot po tekočem traku in podajajo poročila s pridržkom. To je tudi razumljivo, saj si manjše in šibkejše revizijske družbe ne morejo privoščiti resnejših strokovnih napak, saj bi to lahko pomenilo tudi njihov konec.

Družba Radeče papir Nova. ( Foto: STA)

Uslužbenec RPN Matej Drašček opozarjal na napake, a je bil prisiljen zapustiti podjetje
Da je pri vodenju družbe RPN na področju revidiranja bilančnih izkazov prihajalo do napetosti in kot kaže tudi do nepravilnosti oziroma kršenja zakonodaje, pa dokazujejo tudi informacije, ki jih je lastnikom RPN posredoval uslužbenec RPN Matej Drašček, ki je bil zaradi opozarjanja na napake primoran zapustiti RPN. Opozarjal je namreč, da se je pri sodelovanju z revizijskimi družbami ves čas zatikalo pri pridobivanju preliminarnih mnenj, kar kaže na možnost, da so večje nepravilnosti pri poslovanju RPN z off-shore podjetji že takrat zaznale tudi revizijske družbe.

Pri pregledu davčnih izkazov v povezavi z revidiranimi računovodskimi izkazi družbe RPN za leta 2016, 2017 in 2018 (letno poročilo za poslovno leto 2019 še ni objavljeno) ni možno ugotoviti dejanskega stanja kapitala na dan 31. 12. 2018 ter posojil lastnikov, povezanih družb ter dejanskega stanja kapitala po opravljenih konverzijah prejetih posojil od lastnikov v kapital.

Kategorija kapitala oziroma kapitalske ustreznosti pa predstavlja eno od kategorij za ugotavljanje kapitalske neustreznosti v skladu z zakonom ZFPPIPP (insolventni zakon) in bo igrala eno od ključnih vlog v primeru, če bo Ustavno sodišče RS odločilo, da se nad RPN mora nadaljevati postopek upniške prisilne poravnave, ki so jo sprožili prikrajšani upniki.

V preteklosti so bili delavci Radeče papir žrtve zloglasnih iger vodilnih v podjetju. Nič drugače se ne dogaja z novo ustanovljeno družbo Radeče papir Nova. (Foto: STA)

Finančna svetovalka in nadzornica Abanke Alenka Vrhovnik Težak je teta iz ozadja, ki vodi podjetje RPN
Torej v obravnavanem primeru ne gre samo za to, da znotraj “Hanove poslovne hobotnice” poteka zelo dinamična “daj-dam” politična trgovina pri zasledovanju parcialnih političnih, kot kaže pa očitno še bolj ekonomskih interesov, ampak gre tudi za izvajanje (nedopustnega) političnega vpliva in pritiskov na pogodbene izvajalce, ki sodelujejo z družbami RPN in Muflon.

Profesionalna nadzornica Abanke in teta iz ozadja podjetja Radeče papir Nova je Alenka Vrhovnik Težak. (Foto: STA)

Kakšna je v tem primeru bila vloga finančne svetovalke RPN in nadzornice v Abanki Alenke Vrhovnik Težak (ki je samo za nadzorniško funkcijo v Abanki za leto 2019 prejela 23.912,09 EUR), brez katere po neuradnih informacijah vodstvo RPN ne upa sprejeti nobene pomembnejše odločitve, pa bo pokazal čas oziroma rezultati zaključenih inšpekcijskih in drugih postopkov.

Zaslužki Alenke Vrhovnik Težak kot nadzornice Abanke v letu 2019.

Oba članka razkrivanja hobotnice Matjaža Hana in njegovih poslovnih prijateljev si lahko preberete TUKAJ in TUKAJ.

Luka Perš