fbpx

Golobovi botri po tujih medijih širijo Kučanovo teorijo o deljeni krivdi Rusije in Ukrajine, ki daje Putinu mandat za vojne zločine!

Jože Mencinger in Milan Kučan. (Foto: STA)

Zagovornik tajkunizacije in strokovnjak za managerske prevzeme Jože Mencinger, ki velja za starosto slovenskih tranzicijskih sil, je spregovoril za srbske Novosti. V intervjuju je navdušeno govoril o menjavi oblasti pri nas in precejšnji del pozornosti namenil vojni v Ukrajini. Velik del krivde za vojno v Ukrajini je našel kar na strani ZDA. Več kot očitno Mencinger nikakor ne zmore skriti svoje proruske usmerjenosti, ki jo je odprl Kučanov klan.

Ekonomist Jože Mencinger je v bran Vladimirju Putinu izpostavil prepričanje, da je med dogodki v Jugoslaviji in Ukrajini veliko podobnosti. “Krivda ni le na ruski strani, ampak tudi na ukrajinski. Osrednja oblast v Kijevu ni omogočila avtonomije Luganska in Donecka, torej tistega dela, v katerem je prebivalstvo rusko in ki je zahteval večjo samostojnost, nekakšno konfederacijo. Zato se je vse bolj zanašalo na Rusijo, kar je Putin izkoristil. Gotovo je, da je velik del prebivalstva Krima prorusko nastrojen.” Spomnimo, da je teorijo deljene krivde pri nas sprožil že Mencingerjev prijatelj Milan Kučan, ki je hkrati Janševo vlado obtožil oboroževanja Ukrajine, ki bo prineslo le še več gorja, zahod pa obtožil, da je dal povod Putinovi agresiji.

“Slovenija je iskala konfederacijo, torej asimetrično federacijo, na kar Tuđman in Milošević nista pristala. Oba sta sanjala o veliki Hrvaški ali veliki Srbiji. Žal razumni ljudje – na primer Kučan in Gligorov, niso prevladali, kar je pripeljalo do krvave vojne, v kateri je najbolj trpela Bosna,” je poudaril. S tem je Menciger razkril svojo veliko naklonjenost nekdanjemu predsedniku Komunistične partije Slovenije, ki mu samostojna Slovenija nikoli ni predstavljala intimne opcije. Očitno je tudi Menciger podpiral idejo konfederacije, zato v intervjuju ni zmogel skriti svojega obžalovanja, da se ta ni uresničila.

Menciger priznava, da je trpljenje prebivalstva v Ukrajini veliko večje, saj gre za večjo državo. Namesto, da bi jasno obsodil rusko agresijo in odgovornost ruskega vodstva, ki sicer nikakor ne želi priznati izvajanja vojnih zločinov v Ukrajini, je ta krivdo v celoti prevalil kar na Zahod. Na vprašanje, kdo je kriv za trpljenje Ukrajincev, je ta poudaril, da je velik del krivde na ZDA, ki širijo Nato. Po njegovih besedah je namreč očitno, da Rusija širjenja Nata ne bo dopustila, torej da Ukrajina ne more postati članica vojaškega zavezništva. Ob tem je problematiziral poročanje glede dogajanja v Ukrajini. 90 odstotkov aktualnih novic iz Ukrajine je po njegovih besedah takih, ki večajo krivdo Rusije in zmanjšujejo krivdo Ukrajine.

Foto: posnetek zaslona

V nadaljevanju je Menciger še povedal, da sam meni, da bo imela vojna v Ukrajini na  gospodarsko veliko večji vpliv kot pandemija. “Okrevanje po pandemiji bo zelo hitro. Rezultati vojne v Ukrajini bodo povsem drugačni. Kdaj se bo končalo, še ni znano, očitno pa najbolj prizadene Rusijo, saj EU relativno uspešno uvaja sankcije in postopoma zmanjšuje odvisnost od ruskega plina,” je dejal in dodal, da je ukrajinska vojna predvsem politično okrepila EU in celo njeno gospodarstvo. Krimska kriza je bila po njegovo veliko manj pomembna kot sedanja. “Po tem ni nihče resno razmišljal o sedanji vojni, zato je šlo vse po starem, sankcij pa ni bilo. Šele zdaj je na primer prišlo do zamrznitve del na “Severnem toku”, med krimsko krizo nihče ni razmišljal o Krimu kot delu Ukrajine, kar se ne bo spremenilo niti zdaj.” Poudaril je, da bo Kitajska tista, ki bo imela od te krize dolgoročno korist. ZDA bodo kot pravi imele kratkoročno korist. “Vojno so dobro izkoristile za prodajo plina in orožja ter  krepitev vloge v Natu”.

Komaj čaka na Pahorjev odhod, ki zanj predstavlja nesrečen pojav v slovenski politiki
“Skrajni čas je bil, da z oblast odide Janez Janša,” so besede zadovoljstva, s katerimi je sicer častni meščan Ljubljane začel celotni intervju. To je bil po njegovem prepričanju tudi razlog, da je s tako veliko razliko zmagal Robert Golob. Golob je po njegovih besedah ​​uničil tudi stranke na levici, ki jih je izključil iz parlamenta, kot sta LMŠ (Stranka Marjana Šarca, ki je tako kot Golobovo gibanje čez noč nastopilo na prejšnjih državnozborskih volitvah) in SAB pod vodstvom nekdanje premierke Alenke Bratušek.

“Preostanek levice se je komaj rešil.”  Ko gre za srbsko-slovenske odnose, meni,  da jih menjava oblasti ne bo kaj dosti spremenila. “Morda se bo prijateljstvo do Vučića, ki ga neguje predsednik Slovenije Borut Pahor, ohladilo. Je še en nesrečen pojav v slovenski politiki. Na srečo odhaja jeseni. Golobova izvolitev bo imela večji vpliv na slovensko-hrvaške odnose. Na Hrvaškem Janšev poraz štejejo posredno kot Plenkovićev poraz,” je prepričan.

Foto: STA

Kot lahko vidimo, je Kučanovim občudovalcem skupno, da so izrazito prorusko usmerjeni. Pri tem pa jih niti najmanj ne zmotijo vojne grozote, ki jih doživljajo  ukrajinski civilisti. Glede na to, da med slednjimi obstaja tako veliko navdušenje nad menjavo oblasti, je očitno, da je Golobova prepričljiva zmaga predvsem posledica izrazite podpore omrežja globoke države s številnimi priseski. Ker jim povezovalne osebe tipa Borut Pahor, ki se za razliko od vseh prejšnjih predsednikov republike zaveda, da je predstavnik prav vseh državljank in državljanov (tudi tistih, ki ga niso volili), niso po godu, ne čudi, da si na vsak način želijo tudi menjavo na vrhu države. Zanimivo, da se ravno Golob zavzema za večjo vlogo predsednika države. Je mar tako, ker že imajo v mislih tistega, ki bo zamenjal Pahorja.

Sara Kovač