Interniranec na Golem otoku Andrej Aplenc zgrožen nad izjavo poslanca Bandellija: Tam ni bilo fašistov, le stari partijci in partizani!

Andrej Aplenc in Marko Bandelli (Foto: STA)

“Glede tega pa res ne ve o čem govori. Na Golem otoku so bili sami komunisti. Vsi so bili stari partizani in člani partije. Bili so internirani iz različnih razlogov, naj bi bili stalinisti, ampak pri marsikomu to ni držalo. Goli otok je bil eno najhujših koncentracijskih taborišč nasploh in to brez fašistov! Naj si prebere kakšno knjigo o Golem otoku, saj jih je dovolj!” se je na neumnosti poslanca SAB Marka Bandellija, da so bili na Golem otoku fašisti, odzval interniranec v tem taborišču Andrej Aplenc. 

Na razpravi pred interpelacijo kulturnega ministra Vaska Simonitija se je vnela vroča debata. Spregovoril je tudi poslanec stranke SAB Marko Bandelli, ki je izustil nekaj težkih in žaljivih besed, nevrednih poslanske funkcije, ki jo opravlja. Na razpravi je Simonitiju očital, da preveč upošteva premierja Janeza Janšo, in da je, namesto da bi se temu upiral, celo pomagal ustanoviti “neko brezvezno Nacionalno tiskovno agencijo, ki se sama deklarira za fašistično. Ma ni smešno, v drugačnih časih bi šli v čuzo ti ljudje tukaj.” Ob tem je Bandelli škandalozno omenil še Goli Otok. “Tako malo da vas spomnim, kako je bila zgodovina kdaj tudi poštena,” je še pripomnil poslanec SAB, ki sam seveda ni doživel grozot tega kraja strahotnega kraja, obenem pa se je izprsil z nepoznavanjem zgodovine.

Med neuko javnostjo je moč večkrat slišati, kako je bil Goli otok kaznilnica za tajkune in kriminalce, ki bi jo potrebovali tudi v sodobnih časih za kaznovanje in se promovira kot alternativa neuspešni pravni državi. No, eden takih, ki slabo poznajo zgodovinska dejstva in kako nepravičen ter poniževalen je bil nekdanji totalitarni sistem, je tudi poslanec Bandelli.

Na Golem otoku so bili stari partijci in partizani
Kako “poštena” se mu zdi takšna “zgodovina”, pa smo povprašali tudi bivšega interniranca na Golem otoku Andreja Aplenca, ki je za naš medij dejal sledeče: “Ta izjava je skrajno neprimerna in samo poglablja razkol v slovenski družbi ter nikakor ni v skladu s spravno izjavo, ki jo je Slovenska akademija znanosti in umetnosti pred kratkim objavila. Za to opozicijo je značilno, da se ne poslužuje nobenega spodobnega izrazoslovja in ne upošteva človekovih pravic. Prav tako pa ne upošteva najvišje znanstvene in kulturne ustanove kot je Slovenska akademija znanosti in umetnosti. To je katastrofalno za poslance, da imajo takšen odnos.” 

Goli otok (Foto: Wikimedia)

Zanimalo nas je tudi, kaj gospod Andrej Aplenc meni glede Bandellijevega prepričanja, da so bili na Golem otoku fašisti, na kar je odvrnil: “Glede tega pa res ne ve o čem govori. Na Golem otoku so bili sami komunisti. Vsi so bili stari partizani in člani partije. Jaz sem bil dijak, jas sem bil mulec. Glede tega pa Bandelli absolutno nima pojma. Bili so internirani iz različnih razlogov, naj bi bili stalinisti, ampak pri marsikomu to ni držalo. Goli otok je bil eno najhujših koncentracijskih taborišč nasploh in to brez fašistov! Sploh ne ve, kaj govori, naj prebere kakšno knjigo o Golem otoku, saj jih je dovolj!”

Bandellijevo prostaštvo je že tradicija: Nedavno je polovico Slovencev označil za “golazen”
A to ni prvič, da se je poslanec Bandelli posluževal pritlehnih izjav. V naš zgodovinski spomin bo zapisan zlasti s skrajno prostaško žaljivko, ko je polovico Slovencev označil za “golazen”. Njegov celotni umotvor se je glasil: “Veste, resno mislim nekaj. Mene ne moti desnica, če bi z opozicijo bila konstruktivna. Tudi, kdaj malo drugačne ideologije je prav, ker razbije monotonijo politike. Sam..to pri nas NI DESNICA!! To je golazen, uničujoči diktatorski radikalizem. Avtokratska in absolutna monarhija.” Svojo izjavo je delil na Twitterju. Pred časom je Bandelli zaradi neprimerne komunikacije že moral odstopiti z mesta ministra. Je čas, da zaradi neprimernega izražanja, predsednica stranke SAB Alenka Bratušek razmisli o njegovi zamenjavi z nekom, ki bo zmožen bolj dostojnega in spoštljivega vedenja na poslanskem mestu?

Domen Mezeg