fbpx

Ivan Simič odgovarja Golobu: “Grum je slaba izbira za davčne zavezance in odlična izbira za davčne svetovalce”

Davčni strokovnjak Ivan Simič odgovarja na laži Roberta Goloba. (Foto: sta)

“Odstopil sem po imenovanju ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli zaničuje moje delo, me razglaša za nekompetentnega in napoveduje mojo menjavo, kar ste počeli vi. Dobro veste, da bi lahko ostal na funkciji, vaša vlada bi me zamenjala in prejel bi sorazmerno visoko odpravnino. Ker tega ne potrebujem, sem odstopil in vam olajšal pot do izbire novega generalnega direktorja. To bi morali ceniti. Sploh pa, ker nisem postopal tako kot vi, ko ste po izteku mandata v GEN-i na vse možne načine želeli novi mandat,” bivši generalni direktor FURS-a Ivan Simič odgovarja na laži premierja Roberta Goloba. 

“Spoštovani Predsednik Vlade dr. Robert Golob. V časopisu Primorske novice sem zasledil vaš intervju z naslovom: “Sprejemali bomo ne leve in ne desne, temveč najboljše rešitve”. Na vprašanje novinarjev: “Na primer na Fursu. No, Ivan Simič vas je sicer prehitel z odstopom, vendar bi ga v nasprotnem razrešili,” ste odgovorili: “To je odličen primer, ki kaže, kako zelo smo v resnici drugačni od prejšnje vlade. Gospod Simič je prišel na položaj po osebnem dogovoru z bivšim predsednikom vlade. Ne glede na to, kakšen davčni strokovnjak je, je bilo to politično imenovanje. Mi smo za vršilca dolžnosti imenovali Petra Gruma. Prihaja iz sistema, je karierni fursovec, ki se je izkazal kot strokovnjak v javni upravi in je zdaj, ko se je nekdo politično poslovil, prevzel funkcijo direktorja. To je popolna razlika.”

“Namesto mojega prijatelja smo imenovali človeka iz javne uprave, ki ga prej sploh nisem poznal, je pa imel najboljše strokovne reference. In ta isti vzorec skušamo uporabiti povsod.” Simič v nadaljevanju pojasnjuje, da je že takoj na začetku izjave Golob izrekel neresnični podatek, kar si kot predsednik vlade ne bi smeli dovoliti. Dejstvo je, da funkcije v. d. generalnega direktorja Fursa Simič ni nastopil po osebnem dogovoru z bivšim predsednikom vlade Janezom Janšo, temveč po več razgovorih s takratnim ministrom za finance mag. Andrejem Šircljem. Za ponovni prevzem vodenja finančne uprave se je odločil zelo težko, saj je vedel, da se bodo pojavljali takšni, kot je Golob, ki bodo o njem širili neresnice in podtikali tisto, kar ni res.

Nekdanji minister za finance Andrej Šircelj. (Foto: Demokracija)

Toda želja, da se stvari uredijo, da se preneha z uničevanjem davčnih zavezancev, katerega je bilo največ v času, ko je bil v vodstvu Fursa ravno Grum in del ekipe, katero je sedaj nastavil, se je Simič odločil za prevzem funkcije in to le za šest mesecev. “Ker smo bili sredi projektov, ki so bili v teku, poleg tega pa so me davčni zavezanci, strokovna javnost in nekateri zaposleni na Fursu prosili, da še ostanem, sem ostal še dodatnih šest mesecev.” Drugače je bil njegov odhod iz Fursa predviden 30. 9. 2022. V zvezi s svojim vodenjem Fursa je prejel pohvale z vseh strani, tako s strani davčnih zavezancev in strokovne javnosti, kot tudi s strani politike, koalicije in opozicije. “Zato vas prosim, da se drugič vzdržite komentiranja mojega dela, ker o tem, kako je bilo na Fursu pred mojim prihodom in kako v času mojega vodenja Fursa, kot nekdanji odlično preplačani manager državnega podjetja, nimate dovolj informacij ali pa nimate nobenih informacij.”

Simič Golobu: Jaz sem sam odstopil, vi pa ste se po izteku mandata v GEN-i na vse načine oklepali položaja
Simič je odstopil po imenovanju ministra za finance in to zaradi tega, ker ima svoj ponos in ne dovoli, da kdor koli zaničuje njegovo delo, ga razglaša za nekompetentnega in napoveduje njegovo menjavo, kar je počel Golob. “Dobro veste, da bi lahko ostal na funkciji, vaša vlada bi me zamenjala in prejel bi sorazmerno visoko odpravnino.” Ker tega ne potrebuje, je odstopil in Golobu olajšal pot do izbire novega generalnega direktorja. To bi moral Golob ceniti. Sploh pa, ker ni postopal tako kot novi premier, ko je po izteku mandata v GEN-i na vse možne načine želel novi mandat. Simič ve, da je Golob predsednik vlade, da je najvišja oblast v Republiki Sloveniji, toda to mu ne daje pravice, da ga kot državljana Republike Slovenije zaničuje in v zvezi z njegovim imenovanjem širi neresnice. “Nisem kot ostali, ki so tiho. Zmeraj bom reagiral na vaše izjave ali zapise, katerih namen bo moja diskreditacija.”

Eno je Golobovo “vzporedno vesolje”, drugo pa brutalna resničnost – Golob ima velik ego, njegova dejanja pa izpričujejo majhnega človeka: Donosnost podjetja Gen-I je v primerjavi z švicarskim AXPO in nemškim RWE minorna. (Foto: Twitter)

“Poleg tega pa ste nam vi obljubili, da bomo živeli v svobodi in da nihče ne bo deležen maltretiranja.” Žal prvi tedni ne kažejo tega. Dejstvo je, da v Simičevem primeru ni šlo za politično, temveč za strokovno imenovanje. V trenutku imenovanja je imel za seboj več kot 30 let prakse kot davčni svetovalec in to v lastnem zasebnem podjetju in več kot 3,5 leta vodenja dveh davčnih uprav (2.700 in 6.500 zaposlenih), v dveh različnih državah. To pomeni, da o davkih, davčnih postopkih in vodenjih davčnih uprav ve več kot kdor koli drugi v Sloveniji. Poleg tega ni član nobene politične stranke in zaradi tega mu Golob ne more pripisovati političnega imenovanja. Sploh pa ne kot predsednik Vlade Republike Slovenije. “Ne bom se opredeljeval do vaših besed o Petru Grumu, katerega imenujete karierni fursovec, saj ga zelo dobro poznam.”

“Ko je bil Grum namestnik generalne direktorice, je bilo  izdanih veliko nezakonitih in neustavnih odločb”
“Na takratni Generalni davčni urad (mislim 2006) sem ga pripeljal jaz.” Poleg tega je bilo v času, ko je bil on namestnik generalne direktorice, izdanih veliko nezakonitih in neustavnih odločb, kar so naknadno potrdila sodišča in so zadeve bile vrnjene v ponovne postopke. Golobov kandidat Grum nima izkušenj z vodenjem finančne uprave, saj je do sedaj ni vodil, ampak je bil le namestnik. Poleg tega je njegov prvi nastop, ki je bil političen, izžareval preveliko sovražnost do Simiča kot predhodnika, saj je med drugim izjavil, da bo pod njegovim vodstvom finančna uprava delovala strokovno, učinkovito in nepolitično. “Ne vem, ali je nenamerno ali namerno izpustil, da bo finančna uprava delovala tudi zakonito, saj do sedaj, ko je on bil namestnik temu ni bilo tako v celoti. Zato menim, da je Peter Grum slaba izbira za davčne zavezance in odlična izbira za davčne svetovalce,” je še prepričan Simič.

V. d. generalnega direktorja Finančne uprave RS Peter Grum. (Foto: STA)

Domen Mezeg