fbpx

Šah mat globoke države na rovaš vladavine prava: Katja Šugman Stubbs že četrta osebna prijateljica Mira Cerarja na ustavnem sodišču!

Matej Accetto in Katja Šugman Stubbs (foto: STA)

Vladajoči koaliciji se je v tem tednu izpolnila velika želja in sicer na ustavnem sodišču jim je uspelo s pomočjo predsednika republike ustoličiti svojo kandidatko za ustavno sodnico dr. Katjo Šugman Stubbs za katero se ve, da pripada “Bavconovi” represivni kazenskopravni doktrini. Bila je namreč desna roka ustanovnega člana Foruma 21 in totalitarnega strokovnjaka za kazensko pravo Ljuba Bavcona, ki je po osamosvojitvi po naročilu Milana Kučana oblikoval tudi zakonodajo s tega področja. Na predstavitvi je brez pomisleka odgovorila, da bi takoj podpisala marakeško deklaracijo, o njej ima strokovne pomisleke tudi njen profesor dr. Boštjan M. Zupančič.

Z izvolitvijo Šugman Stubbsove je bila narejena poteza v prid globoke države. Pri izvolitvi pa ji je nedvomno šlo na roko, da je osebna prijateljica aktualnega zunanjega ministra Mira Cerarja, pri čemer je najmanj nehigienično, da bo Šugman Stubbsova na ustavnem sodišču že četrta Cerarjeva sodelavka s pravne fakultete v Ljubljani in hkrati tudi njegova osebna prijateljica. V to skupino spadajo še ustavni sodniki Špelca Mežnar, Matej Acceto in Marijan Pavčnik. Da gre za očitno uzurpacijo in politizacijo ustavnega sodišča, ni potrebno posebej poudarjati.

Cerar jo je favoriziral že leta 2016, po tem, ko je takratna SMC-jeva poslanka Jasna Murgel po padlem referendumu o družinskem zakoniku zlovešče napovedala zamenjavo ustavnih sodnikov s takšnimi, ki bodo bolje sedli v mehanizem globoke države. Ravno zato pa ni nič čudnega, da je bila izvolitvi Šugman Stubbsovi vnovič tako naklonjena SMC.

Podpirala neustavni sodbo v zadevi Patria
Naravnost neverjetno je, da je nova ustavna sodnica postala profesorica prava, ki je kot ena redkih javno podprla neustavno sodbo v zadevi Patria. Sicer je res, da ima novoizvoljena ustavna sodnica ustrezne strokovne kompetence, saj ta uči na ljubljanski pravni fakulteti in je hkrati tudi predstojnica Katedre za kazensko pravo, ne moremo pa trditi, da bo ta na podlagi podpiranja protiustavne sodbe v prihodnje vlivala zaupanje na mestu ustavne sodnice. Koalicija je z izbiro Stubbsove očitno v ospredje postavila ideološko privrženost in ne znanja kot bi bilo sicer pričakovati.

O resnem dvomu v njeno nepristransko delovanje pa je mogoče govoriti tudi zato, ker je pred referendumom o družinskem zakoniku leta 2015 podprla predlog kontroverznega zakona, da se ljudem, ki živijo v zvezah odraslih homoseksualcev in lezbijk, dodelijo otroci v posvojitev. Šugman Stubbsova je šla celo tako daleč, da je v ta namen posnela propagandni videoposnetek, v katerem pojasnjuje svoja ideološka prepričanja. “Pravno gledano, če ne izenačimo statusa otrok rojenih v lezbičnih in gejevskih skupnostih s tistimi, ki so rojeni v heteroseksualnih skupnostih, potem lahko prihaja do številnih problemov pri otrocih, ki živijo v lezbičnih in gejevskih skupnostih. Roditeljska pravica ni samo pravica, da straši vzgajajo svoje otroke, jih podpirajo in skrbijo zanje in njihovo psihološko dobrobit, saj so tudi številne dolžnosti, med katerimi je preživljanje v primeru, da se takšna skupnost razpade, pravica do dedovanja, pravica do vpogleda v zdravstveno kartoteko in tako naprej. Otroci, ki že živijo ali bodo živeli v gejevskih in lezbičnih skupnostih, določenih pravic od teh nimajo,” je v videoposnetku med drugim izpostavila Stubbsova.

Izvolitev Šugman Stubbsove je še posebej sporna glede na to, da se je oglasil celo nekdanji sodnik ustavnega sodišča in sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu Boštjan M. Zupančič in jo označil kot agresivno oportunistko. Nič kaj optimistično pa ni, da bo lahko preko nje homoseksualni lobi vplival na Ustavnem sodišču RS. Ni kaj lovke globoke države so vnovič zmagale.

H. M.