Janez Janša: Vzporedni mehanizem s pomočjo NSi krepi dolgotrajne napore za osamitev stranke SDS

Janez Janša (Foto: Vlada RS)

“Stanje je v resnici še slabše, kot če bi Nova Slovenija formalno vstopila v vladno koalicijo. To je lahko nekaj, s čimer se ne strinjamo, vendar bi bila to legitimna odločitev suverene stranke,” je v zvezi z nedavnim postopanjem opozicijske stranke NSi v odnosu do vladajočega Gibanja Svoboda izpostavil prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. Ta odločitev bi bila po njegovem mnenju transparentna in bistveno bolj poštena od sedanje dvojne igre.

Potem ko je odjeknila novica o tem, da se je opozicijska Nova Slovenija na račun vladajoče Svobode odpovedala dvema mestoma v komisiji za nadzor javnih financ v prid NSi, se je marsikdo pričel še bolj spraševati, če se je uradno sodelovanje med NSi in Gibanjem Svobodo že začelo. Čeprav obe stranki zanikata možnost sodelovanje v vladi, pa v to marsikdo dvomi, predvsem po tem, ko je NSi zavrnila podporo interpelacije celotne vlade, prav tako pa je vladajoči stranki v sodelovanju z SD omogočila, da se v državni zbor brez širokega konsenza in javne razprave vloži predlog ustavnih sprememb, s katerim bi potrjevanje ministrov na predlog predsednika vlade z DZ prenesli na predsednika republike.

Janša poudarja, da je dejstvo, da murgelska koalicija Svobodnjakov, stranke SD in Levice Nove Slovenije ne potrebuje v vladi, ampak kot zaveznika v opoziciji. “Na ta način vzporedni mehanizem navzven vzdržuje varljiv videz delujoče parlamentarne demokracije, hkrati pa onemogoča resen parlamentarni nadzor, saj so Novi Sloveniji, ki ima zgolj 8 poslancev in temu primerne kapacitete, dodelili vodenje obeh nadzornih komisij, parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ in komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS).”

Vzporedni mehanizem po njegovih besedah preprečuje ustanovitev za koalicijo kritične preiskovalne komisije o rabotah Golobovanja v podjetju Gen-I, kjer je premier Robert Golob vrsto let zasedal mesto predsednika uprave. Prav tako pa ta s pomočjo Nove Slovenije krepi dolgotrajne napore za osamitev stranke SDS ter (strateško najpomembnejše) zagotavlja uresničitev ključnega cilja tega mandata, spremembe ustave RS, s katerimi si levi pol dokončno cementira absolutno oblast v sodstvu, demotivira podeželske volitve za udeležbo na volitvah, namesto parlamentarne demokracije uvede sebi prilagojen pol predsedniški sistem”.

Stranka Nova Slovenija po navedbah Janše ob takšnem ravnanju hkrati za svoje uborne volilne rezultate absurdno krivi stranko SDS, čeprav je neizpodbitno dejstvo, da je bila doslej SDS edina, ki jih je vzela v vlado.V zadnjem mandatu so tako imeli ob 7 poslancih celo 4 ministrska mesta. Trditi, da so bili ob takšni radodarnosti SDS v senci – je več kot absurdno. Vodstvo Nove Slovenije  si takšno dvojno igro ponovno (delno smo to že videli v mandatu Ljudmile Novak) lahko privošči zaradi vsesplošne podpore osrednjih medijev ter predvsem zaradi dejstva, da stranke dejansko ne vodi predsednik, temveč generalni sekretar oziroma glavni tajnik s svojo skupino “vročih navijačev”, ki se nikoli javno ne izpostavi za stvar, vendar iz mandata v mandat ostaja isti ter priložnostno menja predsednike. Običajno takrat, ko stranki javna podpora zaradi kšeftarske politike, ki jo v bistvu forsira prav isti tajnik, pade pod parlamentarni prag,” je izpostavil.

Janša poudarja, da se vzporedni mehanizem nadeja, da bo nekaj odstotkov volivcev vedno volilo stranko, ki ima v svojem imenu “krščanska”, zato tudi ne varčuje z napori in sredstvi, da se ta del volilne moči nevtralizira. Ob tem pa dodaja, da so globlji odgovori za razumevanje te dokaj absurdne situacije v knjigi Forum Sao Paula kulturna vojna. “Očitno bo potrebno še eno očiščenje po letu 2000, ko je bila ustanovljena NSi. Ustanovitev novega demokrščanskega gibanja, ki bo zajelo na široko in ne bo podkupljivo,” je v zvezi s situacijo pripomnil politični analitik Boštjan M. Turk

Pogorelec živi v prepričanju, da je polovica Golobovih volivcev v resnici volivcev Nove Slovenije
V zvezi s perečim odnosom med opozicijskima strankama se je marsikateri uporabnik Twitterja obregnil ob izjavo nekdanjega direktorja Službe vlade za zakonodajo in izpostavljenega člana Nove Slovenije Janeza Pogorelca, ki je v oddaji za medij Domovina izjavil naslednje: “Lahko bi rekel, da je polovica Golobovih volivcev v resnici volivcev Nove Slovenije, ki pa tega še ne vejo.” Nato pa je ta v odgovor na vprašanje, čemu torej ti volivci niso volili Nove Slovenije, povedal, da je za to med drugim kriva Janševa odbojnost. “Ste že kdaj v življenju slišali kaj bolj bedastega?” je v zvezi s tem komentiral Janša.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1644600396957077505

Politični analitik Mitja Iršič je izpostavil, da preprosto ne razume logike Pogorelca. Golob je jasno povedal, da bo znižal plače, da bo zasledoval drastično davčno politiko, da bo krepil slovenski izolacionizem, o privatizaciji sploh ni bilo govora. Volivci se po mojem niso nič “zmotili”, je zapisal in dodal, da je bilo vse, kar se dogaja, napovedano. Na komentar Iršiča se je odzval Pogorelec in izrazil svojo nestrinjanje z Iršičem: “Volili so ga, ker so volili prvega, ki je že jasno povedal, da z Janšo ne bo šel v vlado … Niti to, kar omenjaš, jih ni ustavilo …” V odgovor je Iršič dodal, da je dejstvo, da je Gibanje Svoboda kljub vsem napovedim militantnega egalitarizma še vedno najbolj priljubljena stranka v državi. “Sprijaznite se: Gibanje Svoboda ni vaš bazen. Volivci Gibanja Svoboda so dobili točno to, kar so želeli. Soseda, ki ne bo zaslužil več od njih in velikega brata v Ljubljani, ki bo redistributiral premoženje.”

Ana Horvat