fbpx

Zdrahar Janez Pogorelec ob dobro plačano vladno službo! Prav tako ni več član Nove Slovenije!

Janez Pogorelec (Foto: STA)

Janezu Pogorelcu, ki je po tvitanju proti zmagovalcu državnozborskih volitev Janezu Janši na predlog nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja dobil nagrado v obliki imenovanja za vršilca dolžnosti direktorja službe za zakonodajo, se je iztekel mandat. Vlada Marjana Šarca se je namreč odločila, da bo nekdanjega člana izvršilnega odbora Nove Slovenije nadomestil pravnik Rado Fele.

Pogorelec je bil v zakonodajni službi zaposlen od leta 1990, opravljal je dolžnosti namestnika direktorice, bil je tudi že njen direktor. Pogorelec je sicer bil visoki izvršilni funkcionar Nove Slovenije, ki se je medijsko in s pomočjo družbenih omrežij ukvarjal z Janšo. V negativnem kontekstu je širil prepričanje, da Janša predstavlja edino oviro za zmago desnice na volitvah. Ravno zaradi takšnega prepričanja so mnogi Pogorelca označevali kot “prodanega” člana Nove Slovenije.

Sprl naj bi se z Lojzetom Peterletom
Čeprav je bil Pogorelec po izvolitvi Mateja Tonina za predsednika stranke povabljen, da bi še naprej zasedal mesto člana izvršilnega odbora, se je odločil, da ponudbo zaradi vodenja vladne službe za zakonodajo zavrne. Nato pa je po neuradnih podatkih Spletnega časopisa zaradi spora z Lojzetom Peterletom celo izstopil iz stranke. Zaradi svojih izjav je bil Pogorelec nedvomno priljubljen pri slovenskih mainstream medijih, ki so vidno nastrojeni proti prvaku največje stranke v Državnem zboru RS.

Janez Pogorelec (Foto: Facebook)

Še posebej pa se je Pogorelec znašel v središču pozornosti potem, ko je bil kot velik nasprotnik Janše v imenu tedanje predsednice stranke NSi Ljudmile Novak poslan na kongres stranke SDS, ker naj bi sama iznenada odšla na romanje v Fatimo. O njegovem prihodu pa so stranko obvestili nekaj pred polnočjo. Pogorelec je še pred začetkom kongresa v dvorani nekdanje kmetijske šole v Mariboru zapustil prizorišče, saj mu stranka vstopa ni dovolila. Iz SDS pa so sporočili, da njegova udeležba ni bila mogoča zaradi prepoznega obvestila, da bo Pogorelec zastopnik stranke.

Sledil svoji lastni politiki
Julija lani je Pogorelec na družabnem omrežju Twitter ustvaril anketo in zapisal vprašanje: “Potem ko Janez Janša ni mogel sestaviti vlade in želimo imeti vlado, ostane pa le še spodnja izbira, kaj se vam zdi boljše za Slovenijo?” Kot možna odgovora je ponudil: Levosredinske + Levica ali Levosredinske + NSi. S to objavo je nedvomno vzbudil začudenje znotraj stranke NSi, saj je anketo objavil v času, ko je predsednik stranke Tonin že drugič zavrnil oblikovanje koalicije pod vodstvom Marjana Šarca. Očitno je postalo, da sledi politiki, ki jo je sam ustvaril v svoji glavi.

Sicer je res, da je Pogorelec po imenovanju na mesto vršilca dolžnosti direktorja službe za zakonodajo uresničil obljube, da bo omejil svoje oglašanje preko družabnih omrežij. A je dejstvo, da njegovi pozivi k odstopu Janše za zmago desnega bloka tudi ne bi imeli več takšnega učinka, glede na to, da nam vlada Šarčeva koalicija. Glede na to, da Pogorelec ni več niti član stranke NSi, je dejstvo, da bodo njegova oglašanja imela veliko manj teže kot sicer. Sicer pa je Pogorelec po poročanju Jančiča še vedno nadomestni član Državne volilne komisije. V državnem zboru pa naj ne bi predlagali njegove menjave na mestu predstavnika stranke v komisiji.

H. M.