fbpx

Konec metanja polen Janija Möderndorferja: Bil je v konfliktu interesov, podal je odstopno izjavo!

Minister za zdravje Aleš Šabeder in poslanec SMC Jani Moderndorfer (foto: STA)

Potem ko je predsednica preiskovalne komisije o otroški srčni kirurgiji Jelka Godec na predsednika državnega zbora Dejana Židana naslovila dopis, v katerem opozarja, da nadomestni poslanec Jani Möderndorfer ne bi smel sodelovati v omenjeni preiskovalni komisiji zaradi konflikta interesov, je Möderndorfer nerad, a vendarle, podal svojo izstopno izjavo. Izstopa iz komisije, še vedno pa nima dovolj sramu, da bi odstopil tudi kot poslanec.

Prejšnji teden so potekala zaslišanja preiskovalne komisije o otroški srčni kirurgiji, na katerih je ena od prič razkrila, da je bil nadomestni poslanec SMC Jani Möderndorfer v obdobju 2009-2011 eden od 11 članov sveta Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kar predstavlja velik konflikt interesov.

Möderndorfer se na trditve priče, čeprav je bil prisoten na zaslišanju, ni odzval. Dejstvo je, da bi moral svoje povezave z UKC, ki je predmet omenjene parlamentarne preiskave, razkriti že, ko je bil imenovan za nadomestnega člana te preiskovalne komisije.

Zavestno kršil zakon
Tega Möderndorfer ni storil; kot so zapisali pri Politiksu, je Möderndorfer “zavestno kršil zakon o parlamentarni preiskavi”, saj preiskovalna komisija preiskuje obdobje od 1. januarja 2007 do datuma odreditve parlamentarne preiskave, kar vključuje tudi leta 2009, 2010, 2011, ko je Möderndorfer sedel v svetu UKC.

Potem ko so ga razkrinkali, je predsednica preiskovalne komisije o otroški srčni kirurgiji ter poslanka SDS Jelka Godec predsedniku DZ Dejanu Židanu poslala dopis, v katerem je opozorila, da obstaja utemeljen razlog, zakaj Möderndorfer ne bi več smel sodelovati v njeni preiskovalni komisiji.

Möderndorfer je zatem že v petek, 4. oktobra 2019, “ves osramočen urgentno podal izstopno izjavo, v kateri preklicuje svoje nadomestno članstvo” v preiskovalni komisiji o otroški srčni kirurgiji.

Ne želi razširiti preiskave
A medtem ko se je zaradi kršitve zakona o parlamentarni preiskavi hitro umaknil iz preiskave o otroški srčni kirurgiji, kjer je bil nadomestni član, pa še vedno predseduje “preiskovalni komisiji o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM d.d., domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v Državni zbor 2018”.

Möderndorfer se obnaša kot Sončni kralj in vehementno krši poslovnik: Preiskave noče razširiti na druge stranke!

V enem letu od ustanovitve Möderndorferjeve parlamentarne preiskovalne komisije, ki se je začela kot ekvivalent lova na čarovnice proti SDS, ni bila zaslišana še niti ena priča. Sam Möderndorfer pa kljub poslovniško utemeljenim razlogom za širitev preiskave na glasovanje ne želi dati predloga, ki bi poleg SDS pod drobnogled vzel še SD in njegovo najnovejšo stranko, SMC.

Ivan Šokić