fbpx

[Javnomnenjska anketa] Večina Goloba ne vidi kot vrhunskega menedžerja, ki si zasluži tako visoko plačo!

Donedavni prvi mož Gen-I Robert Golob (Foto: STA)

Če se z Robertom Golobom v času, ko je ta zasedal mesto generalnega direktorja družbe Gen-I v javnosti ni ukvarjal skoraj nihče, je sedaj zgodba povsem drugačna. Goloba je namreč aktualna vlada postavila na realna tla, ko mu je dala vedeti, da ni nenadomestljiv in da ni samoumevno, da nekdo večno kot nekakšen fikus sedi na več kot odlično plačanem direktorskem stolčku. Ker mu to ni bilo povšeči, je s pomočjo mainstream medijev, ki so naklonjeni tranzicijski levici, ustvaril zgodbo o tem, kako naj bi predstavljal žrtev političnega kadrovanja vlade Janeza Janše. Očitno pa državljanke in državljane ne preslepi slepo dajanje hvalospevov Golobu, za katerega se ve, da je vsak mesec zaslužil več kot povprečen Slovenec v letu dni.

V povezavi z novim političnim ljubljencem tranzicijske levice Robertom Golobom, ki je v letu epidemije vsak mesec v žep pospravil skoraj 18 tisoč evrov neto, smo na začetku meseca poročali o tem, da ministrstvo za gospodarstvo zahteva vračilo vseh preveč izplačanih plač po zakonu Mateja Lahovnika za zadnjih pet let. Urednik Planet TV Mirko Mayer je ob razkritju izpostavil, da je Golob od leta 2016 v povprečju služil dobrih 90 tisoč evrov neto letno več kot dopušča Lahovnikov zakon. “Če bo moral vračati plače za celotno obdobje svoje zadnje managerske pogodbe, bo znesek vračil presegel vrtoglavih 460 tisočakov! Vse kaže, da je Gen-I Robertu Golobu od 2016 izplačal za okoli 1,2 milijona evrov bruto preveč glede na veljavno zakonodajo!”, je še pripisal.

Večina se ne strinja, da obdrži prekomerno izplačano plačo
“Nekdanji predsednik uprave državnega podjetja Geni-I Robert Golob je prejemal plačo, ki je večkrat presegala najvišjo dovoljeno po zakonodaji. Kakšno je vaše mnenje o tem?” se je glasilo vprašanje, ki je bilo zastavljeno v javnomnenjski anketi agencije Parsifal, izvedeni med 13. in 16. decembrom. Čeprav se je Golob navzven predstavljal kot vrhunski menedžer, večina meni, da bi Golob moral preveč izplačano plačo vrniti.

Vir: Parsifal

Večina (60,3 odstotka anketirancev) je mnenja, da bi moral Robert Golob vrniti preveč izplačano plačo. Le slaba tretjina (30,8 odstotka vprašanih) je mnenja, da si je takšno plačo zaslužil. 8,9 odstotka je takšnih, ki o celotni zadevi nimajo mnenja.

Ženske prevladujejo med tistimi, ki menijo, da bi Golob moral plačati previsoko izplačane zneske
Če si pogledamo križanje med demografskimi in vsebinsko spremenljivko, lahko vidimo, da med tistimi, ki menijo, da gre v primeru Goloba za vrhunskega menedžerja, ki si visoko plačo več kot zasluži, prevladujejo moški. Najbolj naklonjena mu je starostna skupina od 35 do 54 let in tisti s poklicno izobrazbo. Med tistimi, ki menijo, da bi moral Golob preveč izplačano plačo vrniti, prevladujejo ženske, tisti v starostni skupini 18–34 let in tisti z osnovno izobrazbo ali manj.

Med tistimi, ki so neodločeni, prevladujejo ženske, tisti, ki so stari 55 let in več ter tisti z višjo, visoko ali še višjo izobrazbo.

Vir: Parsifal

Čeprav Golob svoje stranke sploh še ni ustanovil, ga je javnomnenjska agencija Ninamedia povsem po “naključju” uvrstila tik pod vrh za SDS in SD. Fenomenu popularnosti novega obraza na političnem prostoru smo bili že priča tik pred prejšnjimi predsedniškimi volitvami, ko je nekdanji komediant kar naenkrat postal neznosno priljubljen, zato to ne preseneča. Politični analitik Sebastjan Jeretič je v zvezi z Golobovim vstopom v politiko dejal, da bo ta najverjetneje požrl večino glasov KUL-a, torej LMŠ in SAB v celoti, del SD-ja, Levico pa bo omejil na nivo, na katerem je.

Sociolog dr. Borut Rončević je še pred njegovim odmevnim nastopom na nedavni okrogli mizi opazil, da ima Golob nekatere šibke plati.  “Prva je nedvomno njegova oholost, ki jo je bilo zaznati iz prvih javnih nastopov. Ravno tako smo lahko opazili, da v soočanju s kompetentnimi sogovorniki ni tako zelo suveren, kot je v monodramah, ki jih sam organizira,” je zatrdil. Ko je Golob aktualni vladi zagrozil: “Čas je, da jih naženemo. To ni desničarska politika, to je fašizem.” je pokazal svojo sovražno in primitivno naravo. Pokazal je namreč, da deli prepričanje radikalnih levičarjev, ki vsakega, ki ne deli njihovega mnenja, označijo za fašista. Golob se za izrečeno ni opravičil, zato se poraja vprašanje, če morebiti namerava tovrstno retoriko voditi ob vstopu v politično areno. To naj bi bila “normalizacija”, ki si jo po njegovo Slovenci zaslužimo v 21. stoletju?

Osnovni demografski podatki o anketi 
V raziskavo, ki je bila opravljena telefonsko, je bilo zajetih 724 anketirancev, od tega 52 odstotkov žensk. Povprečna starost je znašala 52,1 let, standardni odklon pa 15,8 let. Največ anketirancev je bilo iz najstarejše starostne skupine (43,7 odstotka), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (37,2 odstotka) in najmanj je najmlajše starostne skupine (19,2 odstotka). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (34,1 odstotka), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (27,1 odstotka), 24,3 odstotka anketirancev ima poklicno šolo in 14,5 odstotka anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (52,5 odstotka), sledi mesto (29,5 odstotka) in manjši kraj (17,9 odstotka). Največ anketirancev prihaja iz osrednjeslovenske regije (27 odstotkov), sledita podravska (14,5 odstotka) in savinjska (12,2 odstotka) regija.

Sara Kovač