[Javnomnenjska anketa] Vladajoči SDS koristi višja volilna udeležba

Datum:

Višja volilna udeležba koristi vladajoči SDS, ki se je od predzadnjega javnomnenjskega merjenja z 29,4 % podpore med opredeljenimi volivci povzpela na 32,4 % podpore. Padec priljubljenosti je zaznati pri Gibanju Svoboda, ki je bila še dan pred tem skoraj izenačena s Slovensko demokratsko stranko. Če gre za posledice nedavne afere iz Bosne in Hercegovine, bomo videli v prihodnjih merjenjih. 

Rezultati raziskav javnega mnenja, ki jo je za Nova24TV med 7. aprilom in 9. aprilom 2022 za naš medij izvedla agencija Parsifal, kažejo, da bi glede na odzive opredeljenih volivcev volilni prag prestopilo pet političnih strank. Med opredeljenimi bi stranke prejele sledeče odstotke glasov: SDS (32,4 %), Gibanje svoboda (26,0 %), SD (9,0 %), NSi (5,4 %), Levica (4,3 %).

Pred parlamentom pa bi ostale sledeče stranke: Povežimo Slovenijo (3,9 %), Naša dežela (3,7 %), Resni.ca (3,6 %), LMŠ (3,0 %), SAB (2,5 %), SNS (1,5 %), Naša prihodnost-Dobra država (1,3 %), Vesna (1,3 %), DeSUS (1,3 %), Pirati (0,7 %).

Vir: Parsifal

Če bi bile volitve v državi zbor to nedeljo, bi se jih z gotovostjo udeležilo 64,7 % anketirancev. Nikakor se jih ne bo udeležilo 10,1 % anketirancev. Pri prvem pregledu skozi čas opažamo, da je od zadnjih javnomnenjskih meritev podpora volilni udeležbi narastla z 62,7 na 64,7 odstotkov, torej za dve odstotni točki.

Vir: Parsifal

Iz spodnjega grafa pa je razvidno, da število tistih, ki bi volili SDS in bi se parlamentarnih volitev udeležili, narašča, po drugi strani pa opažamo upad pri Gibanju Svoboda. Rahel trend upadanja pa zaznavamo tudi pri SD-ju.

Vir: Parsifal

Višja volilna udeležba koristi vladajoči SDS. Pri predzadnji javnomnenjski anketi, je med opredeljenimi volivci prejela 29,4 % glasov, pri zadnji pa jih beleži 32,4 %. Obraten proces gre zaznati pri Gibanja Svoboda, kjer bi na predzadnji javnomnenjski raziskavi zanj glasovalo 28,1 % opredeljenih volivcev, sedaj pa le še 26,0 %. Najbolj gotovo na prihajajočih volitev pa je to, da bo SD zasedla tretje mesto. Trenutno sicer beleži padec, rahel porast pa NSi, ki znova in znova dokazuje, da je resna kandidatka za sodelovanje v prihodnji desnosredinski vladi. Povežimo Slovenijo se giblje okoli parlamentarnega praga, tik za petami pa ji je Naša dežela Aleksandre Pivec.. Izjemno slabo pa kaže tako LMŠ kot tudi SAB. Prehitela ju je celo konspirološka stranka Resni.ca nekdanjega policista in ljubitelja kokaina (po besedah Zmaga Jelinčiča Plemenitega) Zorana Stevanovića

Vir: Parsifal

Demografski podatki
V raziskavo je bilo zajetih 930 anketirancev, od tega 49,5 % žensk. Povprečna starost znaša 54,8 let, standardni odklon je 16.3. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (48,4 %), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (36,2 %), najmanj je anketirancev iz najmlajše starostne skupine (15,4 %). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (33,1 %), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (27,4 %), 21,5 % anketirancev ima poklicno šolo in 18,1 % anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (54,8 %), sledi mesto (27,7 %) in manjši kraj (17,5 %). Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (26,2 %), sledita Podravska (15,4 %) in Savinjska (12,5 %) regija.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...

Vlogo Tine Gaber in njenega bivšega v piramidnih shemah bo preiskovala policija

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje financiranje političnih strank,...