fbpx

[Javnomnenjska anketa] Podpora raste kar trem koalicijskim strankam – pobirati se je pričela tudi Počivalškova SMC!

Janša’s third government. Photo: Matic Štojs Lomovšek

Javnomnenjska raziskava, ki jo je za Nova24TV izvedla agencija Parsifal, med opredeljenimi anketiranci SDS beleži najvišjo podporo, sledita LMŠ in SD. Med koalicijskimi strankami je od zadnjega merjenja javnega mnenja zrasla podpora Slovenski demokratski stranki (iz 30,6 na 34,1 odstotka), Demokratični stranki upokojencev (iz 6,4 na 6,5 odstotka), pobirati pa se je začela celo Stranka modernega centra (iz 0,2 na 0,5 odstotka). Padec podpore je zaznati pri SD, SNS, NSi in SAB.

Agencija Parsifal je tudi tretjič ta mesec izmerila javno mnenje glede podpore političnim strankam. Čeprav vprašani ne podpirajo predčasnih volitev, pa bi bili rezultati, če bi bile volitve v državni zbor to nedeljo, naslednji: največ volivcev bi svojo podporo namenilo stranki SDS (22,7 odstotka), sledi LMŠ (15,7 odstotka), SD (7,0 odstotka), Levica (6,3 odstotka) in DeSUS (4,3 odstotka). Sledijo SNS, NSi, SLS+NLS, SAB Pirati, SMC in DD.

33,5 odstotka volivcev je neopredeljenih. Od tega se jih približno deset odstotkov ne bi udeležilo parlamentarnih volitev, nekaj čez 14 odstotkov vprašanih ne ve, koga bi volili, medtem ko skoraj 9 odstotkov vprašanih ne bi volilo nikogar.

 

Rast nekaterih vladnih strank očitna kljub napadom
Med opredeljenimi volivci se dogaja zanimiv fenomen, saj volivci ne sledijo medijskim zgodbam, ki želijo namerno rušiti ugled vlade in njenih koalicijskih strank. Kot kaže, se ljudje vse bolj odločajo na podlagi alternativnih informacij, na podlagi kateri prepoznavajo uspešnost vladnih ukrepov. Rast podpore je razvidna pri SDS s 34,1 odstotno podporo, prav tako pri opozicijski LMŠ s 23,6 odstotka, že drugič zapored pa pada podpora SD z 10,5 odstotki. Z 9,5 odstotka glasov sledi Levica, nato s 6,5 odstotka glasov DeSUS, 4,4 odstotka bi dobila SNS, 4,2 odstotka NSi, kombinacija SLS in NLS bi prejela 3,1 odstotka glasov in SAB 2,6 odstotka glasov.

Opredeljeni volivci, Parsifal anketa 20-22. maj 2020

Pirati med anketiranci beležijo 0,8-odstotno podporo, SMC pa se je po več kot mesec dni dolgem brutaliziranju s strani osrednjih medijev začel pobirati in pristal na 0,5 odstotka podpore, Dobra Država pa na 0,3 odstotka.

Če primerjamo s podatki z začetka maja, lahko opazimo, da so opazno rast podpore zabeležili tako v SDS kot LMŠ. Ravno tako višjo podporo beležijo v DeSUS, SLS+NLS, in SMC. Padec podpore je zaznati pri SD, NSi in SNS.

Telefonsko javnomnenjsko raziskavo je za Nova24TV med 20. in 22. majem 2020 izvedla agencija Parsifal SC. V raziskavo je bil zajet 701 anketiranec, od tega 49,9 odstotka žensk. Povprečna starost znaša 50,6 leta, standardni odklon pa je 15,98 leta. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (41,6 odstotka), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (36,6 odstotka), najmanj pa je najmlajše starostne skupine (21,9 odstotka). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (34,2 odstotka), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (27,5 odstotka), 22,7 odstotka anketirancev ima poklicno šolo in 15,6 odstotka anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (53,6 odstotka), sledi mesto (29,4 odstotka) in manjši kraj (17,0 odstotka). Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (24,5 odstotka), sledita Podravska (15,8 odstotka) in Savinjska (12,4 odstotka) regija.

Ivan Šokić