Kandidat za ministra ožemal stanovalce

Datum:

Novinar Luka Perš je aprila lani poročal o zelo spornem ravnanju kandidata za ministra za javno upravo Franca Propsa, ki se je sicer znašel na radarju številnih drugih medijev. Slednji je kot direktor podjetja SPL finančno “ožemal” stanovalce Glavarjeve rezidence, denar pa namenjal za provizije. Golobu naj bi Propsa sicer predlagal nekdanji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. 

Kot smo že poročali, bo mesto ministra za javno upravo po vsej verjetnosti zasedel Franc Props. Gre za poslanca Gibanja Svoboda, ki je magistriral iz vodenja in organizacije, dve leti pa je bil tudi vodja Upravne enote Litija, preden je postal poslanec v parlamentu. Portal Prava.si novinarja Luke Perša je že pred lanskoletnimi parlamentarnimi volitvami (2. aprila 2022) poročal o njegovi sporni preteklosti. Stanovalci Glavarjeve rezidence v Ljubljani so tedaj razkrili, da so bili žrtve visokih računov podjetja SPL pod Propsovim vodstvom. Na njihov račun si je namreč vodstvo SPL-a izplačevalo mastne provizije. Svinjarijo je razkril poznejši upravnik Glavarjeve rezidence Gorazd Makarovič. Podjetje SPL je sicer znan upravitelj stanovanjskih sosesk v Ljubljani.

Položnice so se pod novim upravnikom znižale za četrtino!
Stanovalci Glavarjeve rezidence so ga po dolgoletnem boju le pregnali kot upravnika, njihove položnice pa so se hitro znižale za četrtino prejšnje vrednosti. Kot je še dejal Makarovič, naj bi si vodilni podjetja SPL na račun stanovalcev izplačevali mastne provizije. Propsa naj bi Robertu Golobu sicer predlagal nekdanji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. SPL je sicer eno največjih podjetij v Sloveniji, ki se ukvarja z upravljanjem stanovanjskih blokov. Od leta 2003 pa do danes je podjetje prejelo že skoraj 150 milijonov javnih sredstev. Med večjimi “donatorji” podjetja so: Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za obrambo, Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za notranje zadeve.

Sporno podjetje SPL je prejemnik astronomskih vsot javnih sredstev. (Foto: Erar)

Leta 2016 so stanovalci Glavarjeve rezidence zbrali 70 podpisov vseh stanovalcev za zamenjavo upravnika SPL. Podjetje pa je stanovalcem odgovorilo z grožnjo. “Podpisi, ki so jih po stavbi zbirali člani nadzornega odbora z nekaterimi somišljeniki, so bili zbirani in zbrani s preslepitvijo, nadlegovanjem in lažmi o našem poslovanju, torej na goljufiv način. Tako zbrani podpisi etažnih lastnikov ne odražajo volje etažnih lastnikov,” so lastniki stanovanj prebrali v dopisu, podpisanem s strani dveh vodij upravljanja iz podjetja SPL. Prav tako so lastnikom zažugali, da bodo zoper posameznike ukrepali (podpisana sta bila Martina Možina in Stanislav Kumše iz SPL). Napetosti med stanovalci rezidence in upravniki so se dogajale že vsaj šest let (od leta 2010 dalje).

Provizije nimajo podlage v stanovanjski zakonodaji
V težavah je stanovalcem pomagal prav Makarovič, upravnik in ustanovitelj podjetja Mag dom, ki je meseca maja 2016 prevzel upravljanje stanovanjskih objektov Glavarjeve rezidence. Sam pa je povedal, da so težave z upraviteljem SPL bile njemu znane že dlje časa. “Poleg Glavarjeve prevzemam še eno stavbo, kjer povzročajo strahotne probleme. Tri mesece so me ignorirali, dokler jih nisem prijavil za sum storitve kaznivega dejanja odtujitve sredstev rezervnega denarnega sklada,” je še pojasnil Makarovič, ki je dopis podjetja SPL stanovalcem Glavarjeve rezidence razumel kot zastraševanje. Poudaril je še, da je zakonodaja jasna in je potrebnih preko 50 odstotkov glasov. Vsak lastnik je moral podpisati devetkrat: odpoved SPL, pooblastilo nadzornemu odboru in najem novega upravnika. Ker so zadeve ločene, je vsak moral dati podpis za stanovanje, shrambe in garaže. Retorično se je vprašal, ali je 70 odstotkov stanovalcev devetkrat podpisalo pod prisilo.

Po zamenjavi upravnika bistveno nižje položnice
Makarovič je najprej sklenil pogodbe z istimi pogodbeniki po veliko nižji ceni, kot so jo imeli s SPL, s tem pa na letni ravni prihranil najmanj 16 tisočakov. Ena izmed bizarnosti je bil strošek za daljinec garaže. Propsov SPL je računal 90 evrov, po novem pa le še 40 evrov. Tudi zavarovanje pod enakimi pogoji je za tri tisočake ceneje. Makarovič se je dotaknil tudi spornih provizij: “Za višino teh provizij so višji zneski položnic, ki jih plačajo stanovalci. Provizije sicer upravnikom nakazujejo dobavitelji, a plačujejo jih etažni lastniki oziroma stanovalci.” Za provizije sicer ni bilo podlage v stanovanjski zakonodaji. Posledično so namesto te besede uporabljali besedo bonus, nadomestila za zalaganje lastnih sredstev za plačilo dolgov etažnih lastnikov, nadomestila za odkupe terjatev in podobno itd. Eden od stanovalcev s priimkom Plesković pa je dejal, da cene SPL-ja niso bile optimalne za stanovalce, in da je bilo podjetje SPL slab gospodar.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...