fbpx

Vlada je popolnoma zrušila enotni plačni sistem

Foto: STA

“Enotni plačni sistem ste popolnoma zrušili, ko ste sodnikom in tožilcem brez težav dali 600 evrov dodatka, saj to pomeni, da to lahko zahteva kdorkoli. Zakaj potem ne date 600 evrov dodatka tudi zdravnikom in medicinskim sestram, dokler se plačni sistem ne spremeni?” je bila na nujni seji odbora za zdravstvo kritična vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. 

Na nujni seji odbora za zdravstvo, včeraj ob 14. uri, je bilo govora o problemih v zdravstvenem sistemu, ki jih vlada Roberta Goloba ni zmožna reševati, obenem pa se populistično pridružuje protestom “pacientov”. Na seji je bil posebej izpostavljen porušen enotni plačni sistem. Po opažanju vodje poslanske skupine Jelke Godec gre za posledico dejstva, da je Golob sodnikom in tožilcem samovoljno obljubil 600 evrov dodatka, posledično pa ga sedaj lahko zahteva kdorkoli. Dodatek bi lahko zahtevali tudi zdravniki, medicinske sestre ali zdravstveni tehniki, dokler se plačni sistem ne spremeni, je še pojasnila.

Povišica za 600 evrov bi bila zagotovo na mestu, saj bi bili konkurenčnejši napram drugim evropskim državam. Seveda pa je vprašanje zakonska podlaga. Godčeva: “Ključno vprašanje je, zakaj eni plačni skupini ja, drugi pa ne. Zaradi tega se dogaja rušenje.” Vodja poslanka se je dotaknila tudi vprašanja pomanjkanja kadrov v zdravstvenem sistemu. “Odgovor je preprost – Lidl je konkurenčnejši od bolnišnice Celje, saj ponuja višjo plačo in boljše delovne pogoje. Pomislite, kako konkurenčnejša je potem šele tujina,” je navedla razloge za alarmantno pomanjkanje zdravstvenih delavcev.

Poudarila je še, da je pri vseh spremembah izhodišče plačni sistem. Izpostavila je tudi problem Aleša Šabedra (iz kadrovskega bazena Marjana Šarca), ki je po eni strani direktor Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, hkrati pa sedi tudi v dveh svetih zavodov – v Onkološkem inštitutu in v UKC MB. “Nadzornik sedi kot član sveta zavoda dveh javnih zdravstvenih ustanov in nadzira sam sebe. In vi ne vidite nobenega navzkrižja interesov,” se sprašuje Godčeva. Na seji je poslanec SDS Zvonko Černač izpostavil dejstvo, da v Strateškem svetu za prenovo zdravstvenega sistema sodelujejo posamezniki, ki bodo za soudeležbo plačani.

Vlada RS troši javni denar za potratne analize v zdravstvu!
Kot je še dejal, naj bi udeleženci strateškega sveta delali “pro bono” (po besedah ministra), kljub temu pa je denimo mag. Dorijan Marušič podpisal pogodbo 22. oktobra 2022 za 13.227 evrov. Komentar poslanca SDS Andreja Hoivika: “Zanimivo. V času vlade Janeza Janše je deloval strateški svet za digitalizacijo pod Markom Borisom Andrijaničem. Nihče od članov ni dobil niti centa. Rezultati so vidni tudi v aktualni vladi – Služba vlade za digitalno preobrazbo bo prerasla celo v ministrstvo. V zdravstvu za časa Svobode so sicer analize, vendar …” 

Domen Mezeg