Kako so na 24ur iz muhe naredili slona: minoren dogodek spremenili v konfrontacijo slovenskega in hrvaškega ribiškega čolna v Piranskem zalivu!

Incident v Piranskem zalivu. (Foto: 24ur)

Na 24ur so znova potrdili, da lahko resnico, za potrebe svojega medija, priredijo. Govora je o članku z naslovom “Dan po uvrstitvi na rdeči seznam že incident v Piranskem zalivu”, kjer so skušali napihniti nek minoren nesporazum. V članku so uvodoma pompozno zapisali: “V Piranskem zalivu so se spet kresale iskrice. Med konfrontacijo hrvaškega in slovenskega ribiškega čolna sta na pomoč priskočili pomorski policiji obeh držav.” Po pisanju že omenjenega medija pa so ob tem primorski policisti pojasnili, da so takšni incidenti stalnica, in da se običajno vse skupaj konča pri pisanju glob. 

“Incident” naj bi se po pisanju 24ur sicer pripetil danes zjutraj na območju Piranskega zaliva. Po navedbah medija sta bila v dogodek vpletena hrvaški in slovenski ribič, na kraj dogodka pa naj bi najprej prispeli pripadniki hrvaške, zatem pa še slovenske pomorske policije. Ob tem so navedli tudi pričevanje bralca, ki je bil priča dogodku, in ki pravi, da naj bi se vse skupaj zgodilo na območju školjčišča na sredini zaliva: “Med vplutjem hrvaške ribiške ladje na poti do školjčišča, ki je postavljeno bližje sredini zaliva, je ta očitno opazila tudi manjši slovenski ribiški čoln blizu sredinske črte in omenjenega školjčišča.

Predvidevam, da je hrvaška ladja poklicala njihov policijski čoln, ki je praviloma privezan v Stari Savudriji. Ta je s polno hitrostjo vplul v zaliv, prečkal z arbitražo določeno razmejitveno črto (50 metrov od obale, če me spomin ne vara) in bil na poti, da bi pregnal/oglobil naš ribiški čoln. Ko se je dodobra že približal sredinski črti, pa je bilo opaziti izplutje slovenskega policijskega čolna, ki je nato prestregel hrvaško policijsko plovilo. Po nekajminutnem kontaktu je slovenski policijski čoln odplul do slovenskega ribiča, hrvaški policijski čoln se je umaknil proti svoji obali v smeri Dragonje in oba ribiča očitno lahko sedaj mirno nadaljujeta svoja opravila.” Po opažanju bralca naj bi slovenski obmejni organi poskušali nuditi zaščito našim ribičem in uspešno preprečili poskus posredovanja hrvaške policije, ki je prekoračila novo mejno črto, za ponovitev kakšne podobne akcije pa naj bi bili slovenski obalni policaji pripravljeni.

“Incident” v Piranskem zalivu. (Foto: 24ur)

Dogodek naj bi potrdila tudi tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec. Ob 7.50 uri naj bi imeli v postopku delovno plovilo za ribiče registrirano na Hrvaškem, ki pa je bilo udeleženo v delih na območju školjčišča v slovenskih teritorialnih vodah. Plovilo ribičev naj bi spremljalo tudi hrvaško policijsko plovilo, ob čemer je naša policija obe plovili opozorila, da nimata dovoljenja za plovbo po slovenskih vodah ter ju še pozvala, da naj se vrneta v hrvaške teritorialne vode. Ob dogodku je tiskovna predstavnica še dejala: “Zoper hrvaškega ribiča bomo izvedli prekrškovni postopek, o vplutju hrvaškega policijskega plovila pa bomo obvestili ministrstvo za zunanje zadeve.” Potem ko je bilo opozorilo izrečeno, pa so se pripadniki varnostnih organov Hrvaške umaknili v hrvaške teritorialne vode. S hrvaške policijske uprave pa so ob tem sporočili, da v “Savudrijskem” zalivu v jutranjih urah niso zaznali incidentov, naj bi pa državno mejo nezakonito prestopilo slovensko javno plovilo: “Policisti so izvedli običajne akcije za zaščito državne meje na morju,” je nasprotni vidik pojasnila Nataša Vitasović, sicer zaposlena na policijski upravi v Istri.

“Incident” v Piranskem zalivu. (Foto: 24ur)

Vendar pa smo iz zanesljivih virov izvedeli malce drugačno zgodbo: 21.08 ob 7:50 je do školjčišča na območju Piranskega zaliva priplul hrvaški školjkar in potapljač, do njega pa je nemudoma priplulo vozilo slovenske policije in ga opozorilo da je v slovenskih vodah. V bližini se je nahajalo slovensko plovilo, na katerem je bil slovenski policist, ki pa je opravljal športni ribolov in se pri tem menda nahajal čez sredinsko črto v smeri Pirana. Hrvaški policijski čoln ki je na kraj dogodka vplul naknadno je prav tako ugotovil, da slovenski čoln ni bil čez sredinsko črto ter postopka zoper slovenski čoln niso vodili. Postopek je minil brez posebnosti. Skozi koordinacijo s policijo pa je bilo prav tako ugotovljeno da gre za minorno zadevo!

“Incident” v Piranskem zalivu. (Foto: 24ur)

Sicer pa so že mesec dni po sodbi mednarodnega arbitražnega sodišča, po kateri so štiri petine Piranskega zaliva, ki ga je sicer pred osamosvojitvijo v celoti nadzirala Slovenija, pripadle naši državi. A zdi se, da vlada ni sposobna narediti ničesar, da bi se spoštovala sicer za Slovenijo slaba sodba – v Piranskem zalivu hrvaški policijski čolni so tako še vedno pluli do in čez sredinsko zalivsko črto. Samo od 29. junija 2017 je namreč slovenska policija obravnavala 30 tovrstnih incidentov, v katere je bilo vključenih 58 plovil hrvaške policije. Slovenija je izdajala opozorila in protestne note, a Hrvati so vse počeli po starem.

Domen Mezeg