fbpx

Kot v filmu: Na pomoč protestnici, ki ji je postalo “slabo” v ospredje priskočila Sandra Bašić Hrvatin, nekdanja žena umetnika, ki se je preimenoval v Janeza Janšo!

Foto: STA

Na tokratnem provokativnem protestu proti vladi je bilo mogoče videti protestnico, ki ji je postalo “slabo”, protestniki pa so dogodek poskušali prikazati, kot da so ji policisti storili nekaj hudega. V smislu češ, da je 50 policistov in nobenega zdravnika, ter ob tem, ko so policisti poskušali pomagati protestnici, kričali: “Ne dotikaj se je, pustite jo pri miru! Sramota! Fašisti! Vsi jo varujemo, razen vas! Umaknite se, pa bo najboljše! Dost ste nardil škode! Dost je blo! Pa kaj vam je, a ste znorel!?” Izkazalo pa se je, da tudi tokrat ni naključij. V ospredje je namreč na pomoč protestnici priskočila Sandra Bašić Hrvatin, nekdanja žena Emila Hrvatina, ki se je v preteklosti preimenoval v Janeza Janšo. 

Več kot očitno se na protestih zbira vedno bolj znana smetana levičarjev, ki je alergična, da je na oblasti nekdo drug kot njihova intimna opcija. Tako smo iz tedna v teden priča raznovrstnim oblikam ‘performansov’, da bi v javnosti ustvarili vtis, da živimo v policijski državi. Ko je neki stari gospe postalo slabo, so protestniki to izkoristili v svoj prid in z glasnim vzklikanjem ustvarili zmedo: “Pustite jo! Pustite jo! Hočemo zdravnika, ne policije! Sto policajev pa nobenega rešilca na lokaciji, kjer se pričakuje nasilje! Za danes ste izpolnili svojo kvoto nasilja!” Gleda na to, da so ji policisti poskušali le pomagati, vse skupaj deluje toliko bolj sprevrženo.

Gre za “ideologinjo” slovenskega novinarstva
Sandro Bašić Hrvatin, ki je rojena v hrvaški Reki, kot profesorico medijske stroke, predstavljajo kot nekakšno “ideologinjo” slovenskega novinarstva, čeprav ni nikoli delala v novinarstvu. Navzven se tako ustvarja vtis, da naj bi vedela vse o slovenskih medijih, čeprav sama, kot je priznala v intervjuju za Mladino, medijev sploh ne spremlja. Nekdanja žena radikalnega “umetnika” Janeza Janše je trenutno zaposlena kot redna predavateljica na Fakulteti za humanistične študije v Kopru, kjer na prvi stopnji poučuje predmete: Osnove medijskih študijev in komunikacijskih teorij, Trženje in tržno komuniciranje, Komuniciranje in politika, na drugi stopnji pa predmete: Raziskovalni seminar, Aktualna vprašanja komunikološke znanosti in Regulacijo medijev.

Foto: Printscreen

Tako kot je v navadi protestnikom tipa Andrej Rozman Roza, se tudi Bašić Hrvatinova uvršča med levičarje, ki jim je dobro postlano v življenju. Njen življenjepis namreč razkriva, da so bile vse njene zaposlitve na državnih prsih. Dodatno je kakšen evro zaslužila tudi kot svetovalka, na primer pri marketinški agenciji Luna, ki je večinoma delala z državnimi podjetji. Med drugim se je preizkusila kot svetovalka Uradu Vlade RS za informiranje. Delovala je tudi čezmejno, bila je svetovalka pri pripravi novega zakona o javnem komuniciranju in zakona o RTV Bosne in Hercegovine.

Foto: STA

Velja za sodelavko Mirovnega inštituta
Glede na to, da je Bašić Hrvatinova tudi sodelavka Mirovnega inštituta, niti ne čudi, da se je udeležila protestov, saj vidno nasprotuje aktualni oblasti. Mirovni inštitut je bil namreč ustanovljen s strani Georgea Sorosa, podpornika množičnih migracij, ki je inštitut vse do leta 2014 sofinanciral skupaj z državo, nakar so se inštitutu vložki s strani države močno povečali. Mirovni inštitut je v obdobju zadnjih desetih let prejel kar tri milijone in pol davkoplačevalskega denarja, od leta 2003 pa skoraj 5 milijonov. Mirovni inštitut je sicer ena izmed tistih organizacij, ki zagotavlja cenzuro sovražnih objav na socialnih omrežjih, a kot je videti, tudi sama spodbuja sovraštvo. Sredstva so prejemali tudi od različnih agencij, med drugim so leta 2012 prejeli skoraj milijon evrov sredstev za enakost spolov in temeljne pravice, ki pa so financirane s strani Evropske unije.

Foto: Mirovni inštitut

Foto: Mirovni inštitut

V preteklosti je Bašić Hrvatinova sodelovala tudi z Ministrstvom za pravosodje. Leta 2017 so ji tam omogočili, da je kot strokovnjakinja sodelovala na seminarju in treh delavnicah. Za seminar Usposabljanje na področju komunikacije z mediji za zaposlene v Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij je prejela 648 evrov bruto. Prav pri delavnicah, kjer je sodelovala, je Sandra Bašić Hrvatin dokazala, da njeno področje sega tudi na področje obvladovanja stresa. Seveda v povezavi z mediji. Naslov teh delavnic je bil “Stres in obvladovanje medijsko odmevnih zadev”. Ni znano, ali so bile predstavljene tudi dihalne vaje, znano pa je, da je prejela neto 950 evrov davkoplačevalskega denarja. Kolegice iz Lezbično-feministične univerze so jo v preteklosti označile kot aktivistko in doktorico. Leta 2013 so namreč posredovale njeno razmišljanje ob aretaciji nasilnih vstajnikov z naslovom “Proti kriminalizaciji upora!”, kjer je dala vedeti, da se ji metanje granitnih kock in fizično nasilje zdijo zelo primeren način upora.

Le upamo lahko, da se ta po njeno primeren način upora ne bo dogodil v primeru protivladnih protestov, ki sicer na račun pomanjkanja vsebine postajajo vedno bolj nasilni. Vsakršno nasilje in povzročanje škode, ki jo morajo na koncu pokriti davkoplačevalci, ki za razliko od protestnikov težko delajo, je namreč nesprejemljivo. Izguba dodatnih virov zaslužkov očitno nekatere res strašansko boli.

Hana Murn