Kam se je pretakalo na milijone evrov za našim hrbtom?

Foto: X

Golobova balkanska finančna afera je ob vseh ostali vladnih kolobocijah ostala v ozadju, vsekakor pa tema še zdaleč ni zaključena. Ko se je govorilo, da gre za eno največjih energetsko-finančnih afer na Balkanu, to ni bilo pretiravanje. Na dan vedno prihajajo nove informacije in ugotovitve, tokrat je na eno morebitno korupcijo oziroma “pomanjkljivost” varovalnega mehanizma, kot je Urad za preprečevanje denarja, opozoril profil na družbenem profilu X.

Nihče ni pozabil Golobove finančne afere, v času ko je ta še zasedal stolček direktorja GEN-i. Kljub temu, da so se pojavljali vsak dan novi dokazi, imena in vrtgoglavi finančni zneski, ki so bili nakazani s strani državnega podjetja na Balkan in od tam prevzeti v gotovini, je Golob vse zanikal. Koliko časa bo še lahko zanikal? Vsak dan se namreč odkrije delček mozaika, tokrat gre za precej različne zneske nakazil v tujino, ki jih objavlja na eni strani ERAR in na drugi Urad za preprečevanje pranja denarja.

Goloba so ob prihodu na oblast mediji kronali z imeni, kot so “čudežni deček” in pa Steve Jobs elektrike. A se je izkazalo, da je daleč od tega. Zgodba, ki je prišla na plano, bi lahko dokazala samo eno, in sicer da je Slovenija državno podjetje v roke zaupala domnevnemu “prekupčevalcu” z električno energijo, pod katerim naj bi živeli ceneje, so bile pa naše položnice za elektriko 4-krat dražje kot na Hrvaškem. Kaj pa se je dejansko dogajalo v državnem energetskem podjetju in kam je šel denar? Profil pod imenom “Jesephina in peter” je na družbenem proflu X objavil tabelo, v kateri so vidni podatki ERAR-ja, ki prikazujejo podatke nakazil iz podjejta Gen-i V 9ih letih. “Skupaj je bilo v 9 letih v tujino nakazano približno 255 milijonov Eur, podatek pa imamo le za države, ki so na spisku rizičnih nakazil. Tukaj pa ugotovimo nekaj še bolj zanimivega2, je zapisal profil, ki je podatke povzel z uradnih spletnih strani.

Foto: X

Ob seštevku, da naj bi bilo v letu 2016 tujino nakazano samo dobrih 70 tisoč evrov, je profil preglednico ERAR primerjal s preglednico, objavljeno na strani Urada za preprečevanje pranja denarja, kjer je bilo ugotovljeno naslednje. Na Erarju je za leto 2016 po mnenju profila izpuščen del nakazil, nakazanih v Beograd in Sarajevo in sicer gre za izpuščeni znesek v vrednosti 30.367.410 evrov. “Na Erarju je za leto 2019 izpuščena večina nakazila v Sarajevo in Beograd v skupni višini 31.946.237,00 EUR”, je zapisal omenjeni profil in dodal, da so ugtovitve podobne tudi za ostala leta, spodaj pa so v tabeli razvidna nakazila za Sarajevo in Bograd.

Foto: Jesephina in Peter

Foto: Jesephina in Peter

Foto: Jesephina in Peter

Finančna afera se še danes sestavlja v celoto, spomnimo pa, da je hčerinska družba GEN-I (GEN-I Beograd) v letih 2015–2022 izvajala dve bančni operaciji s krovnim kosovskim podjetjem kosovskega veleposlanika na Hrvaškem Martina Berishaja MB Consulting ter njegovo črnogorsko hčerinsko družbo. “On je v tem času z več gotovinskimi dvigi dvigoval gotovino in s tem izsledljivi denar spremenil v neizsledljivega. Pomembno je dejstvo, da gre za zelo pomembnega člana vladajoče kosovske stranke, kosovskega premierja Albina Kurtija.

Nad denarnimi tokovi ni nadzora
Novinar Luka Perš je na podlagi podatkov na spletni aplikaciji Erar razbral, da je bilo v letih 2015–2021 iz krovne slovenske družbe GEN-I na hčerinska podjetja v Albanijo, Bosno in Hercegovino ter Srbijo nakazanih slabih 81 milijonov evrov. Pravi, da je težava je v tem, da dejansko ne država in nihče drug nima nadzora, kam je ta denar izginil. Pojavi pa se morje dvomov in vprašanj, za kaj je bil ta denar uporabljen. “Kosovski in albanski mediji trdijo, da je del tega denarja pristal v volilni kampanji Albina Kurtija. Pred časom pa smo tudi videli dokumentarec medija Insajderi, ki namiguje, da je del tega denarja lahko končal tudi v volilni kampanji pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami v Sloveniji,” je ob tem dodal Perš.

Koliko časa še, preden na dan pride celotna resnica?

T.B.