Kaos in panika v Šarčevem “peterčku”: Na sestanku predstavnike Levice zaradi neusklajenosti za nekaj minut poslali pred vrata, nato so jih pustili čakati kar štiri ure, zmenili pa se niso nič

Foto: STA

Predsednik drugouvrščene stranke na zadnjih predčasnih državnozborskih volitvah, Marjan Šarec, želi za vsako ceno sestaviti naslednjo Vlado Republike Slovenije, pa četudi bo ta manjšinska ob domnevni podpori stranke skrajnih levičarskih prepričanj istega imena (Levica). V krogih blizu Liste Marjana Šarca še šušlja, da si Šarec tako zelo želi postati predsednik vlade, pa četudi samo za en dan, da je za to pripravljen narediti praktično vse, tudi, če karikiramo, prodati svojo dušo hudiču. Kako drugače razumeti, da je svojo “koalicijsko pogodbo” takoj po propadu pogajanj z Novo Slovenijo Mateja Tonina ponudil v usklajevanje Levici, s katero peterica pretežno levosredinskih strank praktično nima veliko skupnega? Vse to pomeni, da ima Šarec v svojem programu samo eno jasno začrtano točko programa, in to je – jasno – postati instant predsednik vlade. Ob tem medijem ob kopici že znanih floskul ves čas laže, da je blizu dogovora, a so ga tokrat predstavniki Levice, v prvi vrsti zloglasni FDV-jevski profesor Franc Trček, negirali kar sami. Na socialnih omrežjih te dni vre, Trček pa z vsako objavo Marjana Šarca spravlja v čedalje večjo sramoto.

Franc Trček je v teh dneh najprej pisal o t. i. nespodobnih predlogih. “Ob bianco menici Šarcu in vladi si je peterček namislil še, da bi se Levica v državnem zboru odrekla parlamentarnim aktivnostim, kot so vlaganje zakonov, nujne seje ipd. Gospoda je nekaj zelo izdatno pomešala,” pravi Trček in dodaja, da Levica ni v državnem zboru zato, da počiva in le “peneze vleče” ter se pusti tu in tam preko kakšnega obvoda prodati za glasove.

Trčkova izjava je zanimiva iz dveh razlogov. Prvič, jasno se kaže, da je Marjan Šarec, povsem zelen med že dobro uveljavljenimi starimi mački v državnem zboru, naivno mislil, da bo lahko Levico poceni kupil s sladkimi besedami, potem pa delal nekaj čisto drugega. Drugič, Levica želi biti upoštevana, hkrati pa si njeni predstavniki v resnici želijo pogroma pogajanj o projektni vladi in novih predčasnih volitev. Povsem jasno je namreč, da bi Levica na naslednjih volitvah ukradla še nekaj glasov počasi ugašujočim LMŠ-ju, SD-ju, DeSUS-u in SMC-ju, zato 15 odstotkov nikakor ne bi bil nepričakovan rezultat te skrajne levičarske populistične stranke.

Pustimo ob strani, da si je zastrašujoče predstavljati, da bi taka stranka kandidirala za zmago, kaj šele zares hotela sestaviti vlado. Njene socialistične ideje namreč v praksi niso uresničljive, zato bi jih mandat v vladi pokopal. Podobno kot Slovenski nacionalni stranki je mesto tem “Lunatikom” samo in zgolj v opoziciji. Zato je tudi Trčkova izjava pravzaprav laž – Levica JE v DZ zato, da počiva v varnem in udobnem stolčku v opoziciji in “vleče peneze”.

Toda Levica mora svojim volivcem navzven dajati občutek stranke, ki se bori za boljši jutri, zato na takšno pometanje s strani Marjana Šarca, ki je njihove grožnje o pomembnosti usklajevanja koalicijske pogodbe vzel kar malce za šalo, enostavno ne more pristati. Oziroma, kot je zapisal Trček, Levica ne more dajati občutka, “da bomo kot tisti kimajoči kužki ali pingvinčki na zadnjih policah avtomobilov pred 20 do 30 leti, ki bodo kimali nad kakršnokoli njihovo nebulozo, vključno z za ljudstvo škodljivo zakonodajo in kadrovanji. Huh, potem so na najbolj napačnem naslovu! Levica ne bo slepo podpirala stare politike!”.

Trček, znan po svojih čustvenih izlivih na Facebooku, je sicer zapisal, da je bilo doslej sodelovanje s samooklicanim sredinskim “peterčkom” (gre za leve stranke, v sredino bi teoretično morda lahko šteli zgolj SMC in del poslancev LMŠ-ja) do sedaj konstruktivno in v duhu sodelovanja. “Nas pa današnji razvoj dogodkov ne navdaja z zaupanjem. Marjan Šarec je danes, navkljub našemu nasprotovanju, napovedal, da bo njegova kandidatura s podpisi vložena v sredo, en dan pred iztekom notranjega referenduma v Levici. Ker poslanska skupina še nima podpore članstva, svojih podpisov v sredo ne more prispevati,” je pojasnil Trček.

Podporniki Levice na socialnih omrežjih: “Zakaj se še ukvarjate z njimi? Gremo na volitve!
Lahko se vprašamo, ali bo takšen interni referendum sploh prinesel rezultat, ki si ga želi Marjan Šarec. Če gre sklepati po komentarjih najbolj zagrizenih podpornikov Levice na socialnih omrežjih, bo rezultat precej bolj negotov, kot si je lahko Marjan Šarec zamislil.

“Res ne vem, zakaj hudiča se še ukvarjate s petorčkom?? Pokazali ste voljo in pripravljenost za kompromis. Njihovi ‘pošteni nameni’ in ‘iskrenost’ pa so več kot vidni. Levica s ponovnimi volitvami enostavno ne more izgubiti!! Potem pa boste vi lahko zahtevali ‘bianco menico’,” je zapisal eden od spletnih uporabnikov. Spet drugi podpornik Levice pa si prihodnost stranke predstavlja nekako takole: “Bravo Franc Trček, vsaj nekdo, ki stoji pokončno. Če vstopite v to vlado, boste sokrivi za vse posledično sranje. Če ne vstopite, ne boste imeli stolčkov, boste pa lahko vsaj dvignili glas in na naslednjih volitvah mogoče celo zmagali.”

No, Trček sicer še javno razkriva, da je t. i.“petorček” prav tako zavrnil njihov predlog protokola o skupnem sodelovanju in predlagal svojega, ki ga v tem trenutku obravnava izvršni odbor stranke. Glasovi Levice pri glasovanju za novega mandatarja, ki bo predvidoma v ponedeljek ali torek, zato niso samoumevni. Levica ne bo glasovala na slepo. “Mandatarja bomo podprli, če bo način sodelovanja z manjšinsko vlado jasen in če bomo dobili jasne zaveze, da se izpogajani koalicijski sporazum ne bo bistveno spreminjal,” je še napisal zloglasni poslanec Levice.

Židanova kandidatura za predsednika DZ pika na i
Veliko zanimivega izvemo na profilu Franca Trčka tudi o pogajanjih Levice s peterčkom. Slednji je imel cel vikend časa, da lahko v miru preuči in se odzove na Levičin predlog protokola o sodelovanju z njimi. Zgodilo pa naj bi se, kot piše Trček, sledeče: “Ko so danes naši pogajalci prišli na sestanek, so jih čakale štiri različne zgodbe štirih strank peterčka. Od tega, da ni treba tega tako sploh zapisati, do tega, da bodo oni vse na novo in po svoje zapisali ter nas postavili pred izvršena dejstva.”

To še ni vse, predstavnikom Levice so, ko so uvideli, da je vrag odnesel šalo in imajo Lunatiki dolge nosove, dejali, da potrebujejo nekaj minut, da se posvetujejo. “In so naše pogajalce postavili pred vrata. Po skoraj štirih urah, v kar se je raztegnilo ‘nekaj minut’, so izleteli s tem, s čimer so, ne da bi nas o tem obvestili.” Trček je mislil na imenovanje Dejana Židana za predsednika državnega zbora. Trček ob tem še dodaja, da neke resnosti od “starega četverčka” (SMC, DeSUS, SAB in SD) tako ali tako niso pričakovali. “Toda, je pa to resnost Marjana Šarca, ki naj bi jo na lepe oči podprli, potem pa … Stavek dokončajte kar sami,” je še zapisal Trček.

Vsaj zaenkrat kaže, da smo še daleč od kakršnekoli projektne vlade, pa tudi Levica vse bolj kaže svoj pravi obraz – da se nima resnega namena pogajati o kompromisih, saj ji bistveno bolj ustreza mesto v opoziciji oziroma nove državnozborske volitve. Oziroma, kot bi to prevedli v serpentinščino, Marjan Šarec bo mogoče nekaj dni predsednik vlade, če pa ne bo, pa pač ne bo.

T. F.