Kardiolog Mrevlje o napovedanih ukrepih zdravstvenega ministra Šabedra: Floskule in masovni rop davkoplačevalcev za zdravniško-dobaviteljsko mafijo!

Aleš Šabeder (Foto: STA)

“S temi floskulami bivši direktor Semenarne d.d. meče ljudem, davkoplačevalkam in davkoplačevalcem, ki ta masovni rop skozi javnofinančno črpalko, imenovano državno, socialistično zdravstvo, financirajo, pesek v oči. Istočasno pa 200 do 300 milijonov vašega denarja zdravniško-dobaviteljski mafiji,” je napovedane ukrepe ministra za zdravje Aleša Šabedra za ureditev razmer v zdravstvu komentiral kardiolog Blaž Mrevlje in dodal, da je dodatnih 136 milijonov evrov v zdravstveni sistem vrgla že nekdanja ministrica Milojka Kolar Celarc, vendar so se zadeve le še poslabševale. “Samo obljube niso dovolj, da bi lahko vladajoča koalicija takoj sprejela resne ukrepe v smeri zmanjševanja korupcije in izboljšanja skrbi za zdravje ljudi, a tega iz nekih pristranskih razlogov ne stori,” pa meni France Cukjati.

Koalicijski partnerji so na včerajšnjem srečanju na Brdu pri Kranju razpravljali predvsem o aktualnih težavah v zdravstvu in pripravi proračuna za prihodnji dve leti. Pri prvem podpirajo napore ministra za zdravje Aleša Šabedra za ureditev razmer, pri drugem pa jih zdaj čaka prerazporeditev denarja po posameznih resorjih.

Zdravstvo je bilo po mnenju premierja Marjana Šarca najpomembnejša tema tokratnega vrha koalicije, na katerem je minister Šabeder predstavil trenutno stanje v zdravstvenem sistemu ter ključne prioritete. Te se nanašajo na zakonodajo, pri čemer je izpostavil zakon o dolgotrajni oskrbi, upravljanje javnih zdravstvenih zavodov in skrajšanje čakalnih dob. Glede slednjih bo treba po njegovih besedah izkoristiti vse vire na trgu, je poročala STA.
“Žal smo ugotovili, da pri čakalnih vrstah nimamo točnih podatkov. To se zdaj rešuje,” je dejal Šarec. Na vprašanje, ali ima Šabeder podporo tudi pri načinu reševanja problema čakalnih dob, je odgovoril, da se je treba odločiti, ali bomo zaupali ministru, ki je pripravil načrt in je bil imenovan na ta položaj, da začne zadeve reševati, ali pa se bomo po njegovo “zapletli v politične debate”. “Če hočemo imeti krajše čakalne dobe, je treba izkoristiti vse možnosti, vendar ne pod krinko trajne privatizacije,” je posvaril Šarec.

Denar je v zdravstveni sistem vrgla že nekdanja ministrica, pa so se zadeve le poslabšale
Glede tokratnih obljub o reševanju zavoženega zdravstva smo povprašali upokojenega zdravnika Franceta Cukjatija, ki je dejal, da samo obljube niso dovolj in da bi lahko vladajoča koalicija takoj sprejela resne ukrepe v smeri zmanjševanja korupcije in izboljšanja skrbi za zdravje ljudi, a tega iz nekih pristranskih razlogov ne stori.

France Cukjati

Da gre za floskule, s katerimi bivši direktor Semenarne d.d. meče ljudem, davkoplačevalkam in davkoplačevalcem, ki ta masovni rop skozi javnofinančno črpalko, imenovano državno, socialistično zdravstvo, financirajo, pesek v oči. Istočasno pa 200 do 300 milijonov vašega denarja zdravniško-dobaviteljski mafiji, pa meni kardiolog Blaž Mrevlje. “Kajti, dokler ne znižamo cen vseh zdravil, pripomočkov in storitev na nivo EU in letno v zdravstvenem sistemu privarčujemo do 400 milijonov evrov, kolikor jih zdaj skozi prirejene javne razpise in preplačana zdravila, pripomočke in storitve pokradejo, dodaten denar ni potreben, kajne? V danih pogojih več denarja pomeni le več korupcije. Ne pozabimo, v prejšnjem mandatu je zdravniško-dobaviteljski mafiji vrgla 136 milijonov že pokvarjena Milojka. Pa obljubljala je razpis za rokavice, igle in plenice. Ga imamo? Pa standarde in normative! Jih imamo? Aja, pa krajšala je čakalne vrste!!! So skrajšane? Iste floskule gredo sedaj skozi grlo bivšega direktorja Semenarne d.d. Za zagotavljanje statusa quo, da gre balkansko plenjenje mirno dalje. Pred vašimi očmi. Ker ste tako hoteli.”

Blaž Mrevlje

Franci Donko