fbpx

Ključni posamezniki Kriznega štaba Republike Slovenije se selijo na druga ministrstva – Jelko Kacin ostaja uradni govorec vlade RS za epidemijo virusa covid-19 v Sloveniji

Jelko Kacin (Foto: STA)

“Ekipa, ki je tehnično in organizacijsko podpirala delovanje Kriznega štaba, se bo integrala v  zaščito in delovanje RS ter bo tam nadaljevala svoje delo. Ekipa dr. Beovičeve, ki je pripravljala strokovna stališča, se bo integrirala v ministrstvu za zdravje. Sam, ki sem bil govorec kriznega štaba, ostajam govorec vlade RS za obvladovanje krize, ki jo povzroča virus in epidemijo covid-19,” je povedal Jelko Kacin o reorganizaciji dela vlade Janeza Janše.

Vlada Janeza Janše je sprejela sklep o prenehanju delovanja kriznega štaba za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa, saj z vzpostavitvijo operativnega delovanja vseh ministrstev ni več razlogov za njegovo delovanje. Ob tem pa je vlada na večerni seji ustanovila medresorsko skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme.

Vlada je krizni štab za obvladovanje koronavirusa ustanovila na ustanovni seji, vodil ga je premier Janez Janša. Uradni govorec kriznega štaba je bil Jelko Kacin. Kot kaže današnja odločitev, je vlada ocenila, da ni več razlogov za delovanje kriznega štaba, saj so uspeli vzpostaviti operativno delovanje vse ministrstev. “Vse operativne funkcije, ki so bile v obliki dodatnih interventnih in koordinacijskih zmogljivosti priključene kriznemu štabu v razširjeni sestavi, se odslej opravljajo v okviru matičnih resorjev ministrstev in njihovih organov v sestavi,” so na vladi zapisali v sporočilu za javnost.

Medresorsko delovno skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme, ki jo je vlada ustanovila danes, bo vodil državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damijan Jaklin. Poleg predstavnikov uprave za zaščito in reševanje ter zavoda za blagovne rezerve bodo člani še predstavniki ministrstev za gospodarski razvoj in tehnologijo, zdravje, zunanje in notranje zadeve.

Bojana Beovič bo svoje delo nadaljevala na ministrstvu za zdravje (Foto: posnetek zaslona)

Naloge medresorske delovne skupine so sprejem in pregled posameznih ponudb zaščitne opreme, vrednotenje zaščitne opreme v smislu izpolnjevanja tehničnih standardov in posredovanje ponudb zaščitne opreme, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje, v nadaljnji postopek zavodu za blagovne rezerve. Ta bo izpeljal postopek naročila in sklenil pogodbo za dobavo, so sporočili z vlade.

Izjavo Jelka Kacina lahko slišite TUKAJ.

Luka Perš, STA