fbpx

V SAB kradejo zakone – celo s slovničnimi napakami vred!

Alenka Bratušek. (Foto: sta)

Znano je, da je imela predsednica stranke SAB Alenka Bratušek, težave s plagiatorstvom že kot predsednica vlade, saj je v svojem magistrskem delu, ki ga je napisala leta 2006 prepisovala iz vladnih virov, pri tem pa slednjih ni navajala. Naslov magistre ji pozneje sicer ni bil odvzet. Se pa danes zgodba ponavlja, saj se je prepisovanja lotila kar njena stranka, ki je od Ministrstva za infrastrukturo dobesedno prepisala kar 99,2 odstotka zakona – celo s slovničnimi napakami vred.

Na Ministrstvu za infrastrukturo so pripravili Predlog Zakona o proračunskem skladu za investicije v prometno infrastrukturo – predlog za obravnavo. Poslanci SAB, pa so vložili njegovo različico, ki se v 99,2% znakih, dobesedno ujema z zakonom, ki so ga pripravili na že omenjenem ministrstvu. Poslanci že omenjene stranke Bratuškove potemtakem niso avtorji, ampak navadni plagiatorji, ki so spremenili le malenkosten del zakona. V prispevku bomo tudi pokazali, kateri deli drugega zakona so prepisani oziroma kateri redki deli niso. Skeniran zakon oziroma njegove posamezne dele, smo z markerjem označili. Tako je jasno razvidno, kaj je prepis in kaj ni. Vse kar je označeno je potemtakem dobesedni prepis, vključno z grafom in sliko.

Zakon so sicer pripravili na Direktoratu za kopenski promet že omenjenega ministrstva. Skratka, vse je več ali manj prepisano, razen prvi odstavek zakona (Uvod) ter na strani 12 (3 odstavek pod členom 2 stavek: dve odstotni točki DDV-ja letno), na strani 13 ( zadnja alineja K 2. členu: dve odstotni točki DDVja (okoli 270 mio letno) in na strani 14 (6 točka Del DDVja do konca strani 14, torej dva odstavka). V članku na spletni strani stranke SAB, sta ob napovedi vložitve infrastrukturnega zakona, tako Alenka Bratušek kot Andrej Rajh, ki je tudi prvopodpisani pod predlog zakona in uradni predlagatelj, zamolčala, da poslanci SAB niso avtorji zakona.

To so namreč uradniki na Ministrstvu za infrastrukturo. Prav tako je na včerajšnji seji Državnega zbora Rajh to zamolčal, dokler ni tega državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič povedal. Nato se je tudi razprava poslank in poslancev vrtela okoli tega. Tako Marko Bandelli kot Rajh sta rekla, da je avtorica Bratuškova oziroma da gre za njeno avtorsko delo, kar je seveda čista laž. Posebej škandalozno pa je to, da so dobesedno prekopirane celo slovnične napake.

Ob tem je smiselno navesti še izjave Bandellija in Rajha. Bandelli: “Naj vas spomnim, da to je zakon napisan še od prejšnje magistrice, mag. Alenke Bratušek.” Andrej Rajh: “Člen, zakon je pripravila gospa Alenka Bratušek še kot ministrica in ga kasneje z nami, poslanci, dopolnila.” Andrej Rajh: “Torej, to gre v našem primeru gre za nedvoumno avtorsko delo mag. Alenke Bratušek, ki smo ga dopolnili v naši poslanski skupini in prosim, da v razpravi ne zavaja.”

Na spletni strani SIOL so ob tem izpostavili izjavo Miheliča: “Želim opozoriti na prakso, če jo primerjamo z gospodarstvom, tam nam je tak pristop tuj. Če zamenjaš delodajalca, s seboj pa vzameš gradivo, ki si ga tam opravil, in ga potem prodaš pri novem delodajalcu, se to razume kot najmanj nehigienično.” Z očitki plagiatorstva pa se je Bratuškova spopadala že kot predsednica vlade in sicer v povezavi s svojim magistrskim delom iz leta 2006, saj je brez navajanja kakršnikoli virov prepisovala iz vladnih gradiv. Pod plagiatom so se sicer podpisali: Maša Kociper, Vojko Starović, Franc Kramar, Andrej Rajh in Marko Bandelli.

Marjeta Horvat