fbpx

Lahko je biti uspešen, če si član rodbine Toš

Niko Toš, Frano Toš, Peter Toš (Foto: STA/Printscreen)

Če se zdi, da nas skušajo nekateri prepričati, da v Sloveniji ni delitve na prvorazredne in drugorazredne, je dejstvo, da temu niti slučajno ni tako. To, da Slovenijo iz ozadja vodijo stare sile, ki utrjujejo državo že od same osvojitve, vedo celo izven meja naše države. Zadnji predsednik Komunistične partije Slovenije Milan Kučan je sicer konec preteklega leta napovedal ukinitev razvpitega društva Foruma 21, ki je bilo ustanovljeno, preden je nastopila prva vlada Janeza Janše, s pojasnilom, češ, da naj ne bi bilo kadrovskih, finančnih in tehničnih pogojev. Priznani zgodovinar dr. Stane Granda, ki Forum21 označuje kot organ, ki predstavlja splet kapitala in politike, ki je dejanski antipod demokracije, je glede Kučanovega pojasnila za Nova24TV zatrdil, da lahko tej trditvi verjame le naiven. “Forum 21 je s smrtjo Janeza Kocjančiča in še nekaterih res veliko izgubil, toda v tem ni problem. Milan Kučan je že pred tem ustvaril paralelni organ, ki ga sestavljajo dr. Zdenko Roter, zakonca Hribar, Niko Toš in verjetno še kdo.”

Forum 21 po besedah dr. Grande pomeni eno najbolj tragičnih vsebin poosamosvojitvene Slovenije. “Seznam članov Foruma 21 predstavlja seznam ljudi, ki so, ali pa še vedno dejansko vladajo v Sloveniji.” Eden izmed teh je nedvomno Niko Toš, za katerega je splošno znano, da velja za Kučanovega ustvarjalca javnega mnenja. Toš, doktor sociologije in tako imenovani pionir javnomnenjskih raziskav, velja za zaslužnega profesorja Fakultete za družbene vede, katere dekan je v preteklosti bil. Novembra lani se pojavil med imeni intelektualcev, ki so izražali kritiko do aktualnega premierja Janeza Janše in poudarjali, kako naj bi ta državo vodil v avtokracijo. Poslancem v poduk so poudarili, da če bodo vse skupaj še naprej molče opazovali, bodo le ti neposredno odgovorni za “grobo zlorabo oblasti”. Toševo nasprotovanje aktualni vladi ne čudi glede na njegovo ozadje. Ker pa velja za Kučanovega prijatelja, ne čudi, da je njegova celotna družina dobro situirana.

V enem izmed svojih intervjujev za nekdanje osrednje komunistično glasilo Delo je Niko Toš povedal, da ima dva brata in sicer Ljuba, ki je bil kirurg in je že preminil, in Petra, ki je bil diplomat. Tako kot Niko Toš tudi Peter Toš velja za Kučanovega prijatelja. To pa nedvomno pride prav Franu Tošu. Frano, sin Petra Toša, je direktor podjetja Prva hiša d.o.o. Sodeč po opisu, ki ga je mogoče zaslediti na uradnem Twitter profilu Frana, gre za “podjetnika, očeta in fotra, idealista, ki še vedno verjame v univerzalnost dobrega in poštenega”. Podjetje, katerega direktor je, velja za družbo za razvoj nepremičninskih projektov s sedežem na Bravničarjevi ulici 13 v Ljubljani.

Podjetje Prva hiša d.o.o. je v 25,09-odstotni lasti Frana Toša, 23,84-odstotni lasti Zvoneta Jagodica, 4,34-odstotni lasti MEGASKOK d.o.o. in 3,19-odstotni lasti Gregorja Skoka. Pri tem pa je potrebno omeniti, da je Skok stoodstotni lastnik MEGASKOK d.o.o.

Vir: Printscreen strani podjetja Prva hiša d.o.o.

Frano za katerega na uradni spletni strani družbe piše, da ima več kot 25 let izkušenj z razvojem nepremičninskih projektov in nepremičninskim posredovanjem, velja, da ima vsepovsod dobre kontakte, tudi na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), kjer je realiziral uspešen ugoden nakup propadlih gradbenih projektov, kot sta Kostanjevi cvetovi (gre za varno in urejeno sosesko 13 objektov z 82 novimi stanovanji v Dolu pri Ljubljani) in Stanovanjsko poslovni objekt (SPO) Mengeš z 80 stanovanji v štirih nadstropjih, ki mimogrede slovi po številnih reklamacijah zaradi slabo opravljenih gradbenih del. Uspešno oddaja franšizno trgovino Mercator v sklopu SPO Mengeš. Kupec je KT viličarji d.o.o., ki izhaja iz podjetja EQUITAS SVETOVANJE d.o.o. Podjetje KT viličarji d.o.o. je v 100 odstotnem lastništvu Klemna Piškurja. Podjetje pa ima 66,7 odstotka podjetja Zelena Energija, katerega prokuristka je Irena Sotošek, nekdaj Toš. V povezavi s Sotoškovo je potrebno omeniti tudi Iztoka Sotoška, znano ime iz afere Elektro Gorenjska. Sotošek je bil namreč ovaden zaradi zlorabe položaja. V letih 2011 in 2012 je bilo namreč po poročanju Dela storitveni družbi iz Ljubljane plačanih za 350 tisoč evrov za dobavo programske opreme, ki pa sploh ni bila nikoli opravljena. Tožilstvo je nato odstopilo od pregona.

Urška Stariha Martelanc je edina vodja projektov z znanji gradbene stroke, zaposlena na Prvi hiši d.o.o. Konec leta je zaprla svoj sp. z imenom Urška Stariha Martelanc s.p. Znana je kot bivša partnerka Janeza Starihe. Glede Starihe smo že večkrat pisali, da gre za radikalnega mestnega svetnika MOL Ljubljana, znanega po številnih skrajno žaljivih in grozilnih zapisih na družabnih omrežjih, ženske na primer označuje za kuzle in klerofašistke, kljub temu, da je bil imenovan na mesto predsednika Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v svojem zapisu na družabnem omrežju Twitter je ostro protestiral zoper, kot navaja, nepotrebnega kaznovanja voznikov protestnikov s strani Policije zaradi uporabe zvočnih signalov. “Banda domobranska že vadi govejo muziko. Tudi protiprotestniške ograje že čakajo. Tresejo se jim hlače,” je priprave na proslavo ob letošnjem dnevu državnosti na Kongresnem trgu komentiral Stariha. Stariha velja za velikega nasprotnika aktualne vlade, še posebej mu gre v nos premier Janez Janša. Stariha sicer velja za ljubitelja opojnih substanc. Njegovi poslovni izzivi “easy come easy go” pa naj bi segali do Kolumbije.

Lastništvo in zastopstvo Frana Toša v subjektih si lahko podrobneje pogledate na spodnji sliki:

Vir: e.bonitete

V podjetju Prva hiša d.o.o. so pričeli z gradnjo soseske Jurčkova 96 na Rudniku v Ljubljani. V osmih vila blokih, sredi narave ob Poti spominov in tovarištva, bo na voljo 96 prostornih stanovanj. Več kot očitno Tošu gredo projekti kot po tekočem traku. Nedvomno lahko rečemo, da je sorodstvena rodbina (Toš, Peter in Niko Toš, pa druga generacija Frano Toš, Andrej Toš in sestra Katarina Doles Toš, ki je poročena z odvetnikom Andrejem Dolesom.) zelo zanimiva in uspešna. Pri tem ne škodi, da je ob dobrih poznanstvih v družini še kakšen odvetnik.

Sara Kovač