fbpx

Levi medijski kartel obvladuje 90 odstotkov medijskega prostora v Sloveniji, aktualni vladi pa očitajo poseg v njihovo medijsko svobodo

Foto: Demokracija

Odgovor Svetu Evrope o stanju slovenskega medijskega prostora je kljub burnim kritikam tranzicijskih medijev zelo resničen. Vlada Republike Slovenije se je tako odzvala na zavajajoče poročanje “neodvisnega” novinarskega popotnika Blaža Zgage. “Tako levica prek medijskega monopola vsiljuje tezo, da je normalno, resno, neodvisno in kredibilno novinarstvo tisto, ki je levo, torej oni, vsi ostali pa so neresni, tabloidni, nekredibilni, lažnivi in polni sovražnega govora, janšisti pač,” je o slovenski medijski krajini zapisal dolgoletni novinar in poznavalec medijske scene Bojan Požar.

Svojo manipulacijo so bivše vladajoče sile skupaj s svojimi medijskimi lakaji izvedli preko organa Sveta Evrope, kjer je zaposlen Matjaž Gruden. “Pri kroženju tega Zgagovega spisa je proaktivno sodeloval tudi Matjaž Gruden, direktor za demokratično participacijo pri Svetu Evrope in čisto naključno tudi kolumnist mariborskega časopisa Večer, znan po večkrat izraženih radikalno levih političnih stališčih,” je zapisal Bojan Požar.

Opozicijske stranke političnega levega četverčka LMŠ, SAB, SD in Levice, tranzicijski mediji, radikalne nevladne organizacije ter sindikati so združili svoje moči proti trenutni vladi. Najbolj izrazite in radikalne nastope izvajajo opozicijske stranke v svojih tranzicijskih medijih, kjer slovenska javnost lahko dan za dnem bere, da bo aktualna vlada Slovenijo odpeljala v diktaturo in postala satelitska država sosednje Madžarske. Vlada se je pod novo kritiko znašla zaradi poslanega pisma na Svet Evrope. Pismo je podalo odgovor na zavajajoče obtožbe novinarja Blaža Zgage. Spodaj pod člankom si lahko preberete, koliko so levi mediji dobili finančnih sredstev na razpisu kulturnega ministrstva, ki je bil izveden še v času Šarčeve vlade.

Dominantni mediji se bojijo novih, alternativnih medijev, ker ogrožajo njihov medijski kartel
V Sloveniji vlada mnenje, da so mediji večinoma neodvisni, medtem ko so manjši alternativni spletni mediji Nova24TV, Požareport, Časnik, Portaplus, Domovina, Spletni časopis izrazito desničarski, populistični in nevarni za slovenske državljane. Vendar so vsi ti mediji nastali kot posledica medijskega enoumja v dolgoletni režiji ter vladavini tranzicijskih levih krogov politike in gospodarstva. Toda kljub temu gre za alternativne medije, ki so povsem odrinjeni od oglaševalskega in državnega denarja, namenjenega medijem.

Na drugi strani so dominantni mediji, kot so Delo, Dnevnik, Večer, Mladina in ostali, ki so dolgoletno financirani od vsakega slovenskega državljana. Največja komercialna televizija POP TV je kljub tujemu lastništvu v dolgoletnih ideoloških rokah leve politične struje. Njihovo zraščenost s politiko se je najlepše videlo, ko je bivša vlada Marjana Šarca sklicala Svet za nacionalno varnost zaradi t.i. prisluhov hrvaških organov članom vodstva Pro Plus, lastnika POP TV/Kanal A in spletnega portala 24ur. “Dejstvo je tudi, da politična levica prek tajkunov in kapitala ter političnih vzvodov dosledno nadzoruje vsaj 90 odstotkov slovenskega medijskega trga. Nadzoruje ga kapitalsko, proračunsko, uredniško oziroma novinarsko in poslovno, na primer z oglaševanjem. Vse to ima tipične značilnosti medijskega kartela in ta kartel se tako tudi vede,” zapiše Požar.

Društvo novinarjev Slovenije poziva vlado, da naj nakaže finančna sredstva medijskemu imperiju obsojenega goljufa Martina Odlazka
Društvo novinarjev Slovenije (DNS) od prve sekunde trenutno vlado prikazuje kot vlado, v kateri imata moč samo ena stranka in njen voditelj. Kljub temu, da vlado sestavljajo štiri stranke, od tega dve levosredinski. V teh dneh pa DNS poziva vlado, da naj čimprej razdeli sredstva medijem, ki so bili izbrani na razpisu kulturnega ministrstva še v času Šarčeve vlade.

Društvo novinarjev Slovenije bije ideološko bitko s trenutno vlado. (Foto: Posnetek zaslona/ Društvo novinarjev Slovenije)

A med drugim zamolčijo, da bo polovico denarja, ki je namenjen majhnim in lokalnim medijem, dobil krog medijev obsojenega goljufa Martina Odlazka. “Lažejo! Društvo novinarjev Slovenije s tem pozivom odkrito laže: Ne gre za nobeno pomoč “malim in lokalnim medijem”, saj je 50 odstotkov denarja, ki ga je razdelila Šarčeva vlada (cca 1 od 2 milijonov evrov), namenjena tajkunu Odlazku, ostalo pa je namenjeno Mladini, Večeru, Delu in Dnevniku,” razkriva Požar.

Politična levica trdno obvladuje RTV Slovenijo
Politična levica je vedno razumela, katere elemente oblasti morajo nadzorovati. Medijski trg je eden ključnih za posredovanje informacij za vsakega posameznika.

Na drugi strani pa skočijo v zrak neodvisni medijski predstavniki ob vsakem intervjuju in dokumentarnem filmu Jožeta Možine na RTV Slovenija. “Spletni portal RTV Slovenija – MMC na primer velja za pravo medijsko celico stranke Levica, vodstvo RTV Slovenija pa se med epidemijo vede kot politična stranka, ki je v spopadu z vlado?! Politična levica trdno obvladuje tudi Društvo novinarjev Slovenije, ki se je kljub demokratizaciji Slovenije spremenilo v radikalno društvo novinarskih aktivistov, ki svojega kolektivnega političnega prepričanja sploh ne skrivajo več.”

Medijska večina vsiljuje svoje poglede kot edine normalne
Dominantni mediji so se zaradi sprememb medijske krajine v zadnjih letih znašli v težavah. Tiskani mediji se že več kot deset let spopadajo s padanjem naklad. Na socialnih omrežjih so se okrepili aktivni državljani, ki ne kupijo več resnice medijskega enoumja levih sil. Zato se počutijo ogrožene, ker jih neodvisni alternativni mediji ogrožajo v prikazovanju njihove resnice.

In tako levica prek 90-odstotkov obvladovanih medijev precej uspešno, kar ni čudno, če ima tak medijski monopol. Vsiljuje tezo, da je “normalno”, resno, neodvisno in kredibilno novinarstvo tisto, ki je levo, torej oni, vsi ostali pa so “nenormalni”, neresni, tabloidni, nekredibilni, lažnivi in polni sovražnega govora, če ne celo janšisti, kar je celo najhujša psovka med slovenskim “novinarskim cehom”, ali novinarji iz madžarskega “imperija laži”, kot najraje pravijo onim na Nova24TV,” zapiše o slovenski medijski krajini novinar Bojan Požar.

Luka Perš