Nepotistična vlada zaposluje družinske člane, mediji molčijo

Matej in Maja Tašner Vatovec (Foto: Facebook)

“Zelo lepo od Vatovca, da je poskrbel za svojo ženo. Dve stanovanji, žena na 5 tisoč evrov državne plače, on na 5 tisoč evrov državne plače, skoraj že čisto pravi socialisti. Levica izpolnjuje obljube, dvigujejo ljudi iz revščine,” je komentiral Tomaž Štih, novinar Bojan Požar pa je pripomnil: “Mediji, ki sicer opazijo vsakega sina ali hčerko vsakega politika stranke SDS ali NSi, pa spet nič ne opazijo.” Žena poslanca Levice je namreč dobila službo v kabinetu ministra  za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zanimivo bi bilo slišati, po katerih strokovnih kriterijih so jo zaposlili, saj je bila zaradi njenega nezadovoljivega dela že razrešena kot podžupanja Občine Koper.

“Magistrica kulturologije in antropologije, zaprisežena in neomajna levičarka. Borka za enakopravnost in pravice žensk,” med drugim lahko na spletni strani Levice preberemo o Maji Tašner Vatovec, ki je poleg tega seveda tudi žena Mateja Tašnerja Vatovca. Tašnerjeva je na listi Levice kandidirala na zadnjih državnozborskih volitvah, vendar neuspešno. Za tolažilno nagrado ji je njen mož, vodja poslanske skupine Levice, očitno uredil drugo delovno mesto. Minister za delo Luka Mesec jo je namreč vzel za vodjo svojega kabineta.

Maja Tašner Vatovec je bila pred nekaj leti tudi podžupanja, vendar se je koprski župan Aleš Bržan odločil za njeno razrešitev. Razlog za njegovo odločitev, od nje same ni prejel odstopne izjave, je bilo odprto pismo Lokalnega odbora Levice Istra, v katerem so izrazili nezadovoljstvo z njenim delom. Bržan je že pred tem pojasnil, da s podžupanjo, ki je pokrivala področje kulture, ne sodeluje najbolje, zato je Levici predlagal, naj jo nadomesti kdo drug. Po poročanju Dela je Levica Istra takrat županu Bržanu med drugim očitala, da je za direktorja komunalnega podjetja Marjetica Koper nastavil svojega soseda Alfreda Draščiča, pa tudi, da kadri nekdanjega župana Borisa Popoviča ohranjajo položaje. A videti je, da do nepotizma prihaja prav v vrstah Levice.

Za visoke davke rabiš tudi dobro plačano službo – sploh pri večjem številu nepremičnin
Februarja smo pisali, da je po poročilu KPK o premoženjskem stanju poslancev mogoče sklepati, da je v zadnjem obdobju največje premoženje pridobil prav poslanec “egalitarne” in “socialne” Levice, Tašner Vatovec. Slednji je namreč pridobil zemljišče ter dve stanovanji. Glede na napovedano povišanje davkov in morebitni davek na nepremičnine je tako razumljivo, da je moral poslanec stranke Levica dobro plačano službi zagotoviti tudi svoji ženi.

Levica: ne gre za vprašanje nepotizma, ampak feminizma
Medtem pa iz stranke Levica sporočajo, da ne gre za vprašanje nepotizma, pač pa za feminizma. “Maja Tašner Vatovec je dolgoletna aktivna članica in soustanoviteljica stranke, ne pa nekdo, ki bi bil vsiljen od zunaj preko vez. Prav je, da lahko tudi ona dobi priložnost, ne pa da ji to onemogoča status njenega moža,” so zapisali. Profesor politologije dr. Miro Haček se s to trditvijo očitno ne strinja: “Žena poslanca Levice je dobila dobro službo pri ministru Mescu. Nepotizem in korupcija v nebo, MSM pa za tri cekinčke gledajo vstran,” je komentiral na družabnem omrežju.

In res, osrednji slovenski portali so o politiki in dogajanju v vladi prenehali poročati. Sedaj je svoboda, glavni problemi v državi so izginili in čas je za teme kot so vreme, trači, črna kronika, resničnostni šovi …

Sara Kovač