fbpx

Levičarski aktivist Žiga Pavšič grozi, da se bodo spopadi z ulic prenesli v domove tistih, proti katerim protestirajo!

Žiga Pavšič iz stranke TRS. Foto: sta

Eden izmed bolj zagretih protivladnih protestnikov je Žiga Pavšič, ki se pri tem poslužuje primitivne retorike – ta vključuje številne kletvice pa tudi grožnje. Med drugim je zapisal, da “to ni vlada RS, pač pa fašistični režim in me njihovo mnenje en k.. briga. Protesti se bodo samo še stopnjevali, dokler vam spopadov z ulic ne bomo prinesli v vaše domove.” Podobnih groženj so se posluževali že med vstajami v Mariboru v letih 2012 in 2013, ko so hodili na dom mariborskih svetnikov in nad Dravo obešali lutke za glavo.
Žiga Pavšič je zagotovo eden bolj zagretih levičarskih aktivistov, ki si očitno nadvse želi, da bi bila na oblasti trenutna opozicija. To si želi celo tako, da pri dosegi tega cilja ne izbira sredstev in ob tem celo grozi, da se bodo spopadi z ulic stopnjevali v domovih tistih, proti katerim protestirajo. Gre za očitno grožnjo, ki je po 135. členu Kazenskega zakonika kaznivo dejanje, poleg denarne kazni pa je zagrožen tudi zapor. Pregon se začne na predlog, ki pa ga je v tem primeru podal na Twitterju uporabnik Jaka Dolinar, ki sprašuje Policijo, zakaj še ne ukrepa:

Vir: twitter

Kot je razvidno, je Pavšič “obljubljal”: “Protesti se bodo samo še stopnjevali, dokler vam spopadov z ulic ne bomo prinesli v vaše domove.”

Foto: posnetek zaslona

Očitno je, da gre v Pavšičevem primeru za namen ustrahovanja in vznemirjanja, kot se je to izkazalo tudi v letih 2012 in 2013, ko so v Mariboru potekale t.i. spontane vstaje. Takrat so namreč vstajniki svoje grožnje uresničili in začeli hoditi na dom mariborskih svetnikov. Natančneje, da bi stopnjevali strah pred vstajniki, so se pojavili na domačem pragu Brigite Brumen (SDS), Primoža Juharta (Lista za pravičnost in razvoj), Jelke Kolmanič (Desus) in Aleksandra Jovanovića (Županova lista in SLS). Zastrašujoča je bila že sama množica ljudi, ki so trkali na vrata omenjenih svetnikov, saj je bilo po pisanju Slovenskih novic kar 40 odraslih ljudi. Svetniki jim vrat sicer niso odprli, a predstavljajte si razplet ob 40 jeznih in podivjanih vstajnikih, če bi jim kateri izmed svetnikov odprl vrata.

Tako so vstajniki zastraševali svetnike – ob desni strani vidite, da so vstajniki imeli naročeno, da s seboj prinesejo tudi metle (le zakaj, če ne za napad?) in pisma za sosede. Svojih tarč so se lotili z vsemi možnimi sredstvi. Vir: Facebook

Svoje grožnje so vstajniki takrat še stopnjevali z napihljivimi lutkami, ki so predstavljale mariborske svetnike, in jih obesili z mostu nad Dravo, da je izgledalo, kot da so naredile samomor. Namesto da bi mediji takšno zastraševanje obsodili, je Večer celo zapisal, da gre “očitno za nekakšno uverturo v protest”. Nič boljša sicer ni bila spletna stran nacionalne televizije, ki je takšne zapise nekritično povzemala.

Lutke nad Dravo. Foto: twitter

Čeprav so mainstream mediji takrat želeli vstaje prikazati kot spontane, se je izkazalo, da le niso take, podobna zgodba – tako z organiziranimi vstajami kot s poročanjem večinskih medijev – pa se dogaja tudi sedaj. In očitno se bodo protestniki ravnali tudi po podobnem vzorcu, kot so se v letih 2012 in 2013. “Obiske” na domu že obljubljajo.

Foto: Facebook

Za konec pa nikakor ne gre spregledati, kdo je Žiga Pavšič, saj gre za zagretega levičarskega aktivista iz stranke TRS – Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije. Spomnimo, predsednica TRS-a je bila Violeta Tomić, ki danes sledi v poslanski klopi stranke Levica. TRS Pavšiča predstavlja kot vodjo skupine aktivistov. Ko povežemo te podatke, je jasno, da za protesti, kot smo že pravilno zapisali v prejšnjih člankih o petkovih protestih, stoji tudi Levica Luke Mesca. Da Pavšič vodi ostale aktiviste tudi v okviru (takrat Združene) Levice, zasledimo celo na sami spletni strani TRS-a.
Barbara Majdič