fbpx

Novi notranji minister bo imel veliko dela s kadri Lindava in Bobnarjeve na Policiji

V. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. (Foto: STA)

“Dejstvo je, da je Boštjan Lindav v teh šestih mesecih na položaje nastavil vse svoje prijatelje,” so nam o dogajanju v policiji povedali dobro obveščeni viri, ko smo preverjali določene informacije, ki smo jih te dni prejeli v anonimki. V slednji je med drugim navedeno, da je Lindav pred prihodom novega vodstva pripravljen razpustiti NPU, da ga ne bi v roke dobil Robert Golob. Pripravljale naj bi se tudi nove menjave večine vodstvenih kadrov na nižjih nivojih na GPU in UKP. Kriterij je lojalnost Lindavu, Tatjani Bobnar ter preizkušenim kadrom blizu stranke SD ter njenega zaledja. Da tem kadrom Golob očitno ne zaupa, je videti tudi iz dejstva, da je za začasno notranjo ministrico postavil neizkušeno Sanjo Ajanović Hovnik in ne Aleksandra Jevška z dolgoletnimi izkušnjami v policiji.

Premier Robert Golob je včeraj v državni zbor vložil listo ministrskih kandidatov za reorganizacijo vlade, ki je začel veljati konec lanskega leta. Na seznamu ministrskih kandidatov pa še ni kandidata za vodenje ministrstva za notranje zadeve – po odstopu ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar bi se v paketu ministrskih kandidatov lahko pojavil tudi njen naslednik, a Golob se glede njega očitno še ni odločil. Od dobro obveščenih virov pa smo medtem izvedeli, da bo moral novi notranji minister – če ne bo želel delovati pod drobnogledom – z nastopom funkcije najprej narediti čistko kadrov – nekdanja ministrica in nesojeni generalni direktor Policije Boštjan Lindav naj bi namreč, kjer se je le dalo, nastavila svoje zveste kadre, od sošolcev in prijateljev do sorodnikov – da je Lindav pridno nastavljal svoje kadre, so nam potrdili tudi nekateri drugi viri blizu policije.

Ob tem je bilo, po informacijah dobro obveščenih virov, zamenjano celotno vodstvo uprave kriminalistične policije. Postavili so zaslužne kadre na občutljivih pomembnih mestih kljub vprašljivi oziroma sporni preteklosti in sedanjosti. Na NPU-ju je najprej do vrnitve Darka Mužaniča začasni vodja Boštjan Mlačnik, sedaj vodja preiskave, ki je na dan preiskav kavaškega klana ostal doma. Nedavno si je namreč izposodil denar od Dušana Deviča, ki ga kličejo tudi Ludi Dule, podatek o tem pa naj bi bil tudi v uradnih zaznamkih. Spomnimo, Devič je bil med drugim leta vmešan v strelski obračun v Portorožu, kjer je bil tudi ranjen – trenutno je menda v slabem zdravstvenem stanju. Mlačnik naj bi potegnil k sebi še Deana Juriča, o katerem ve veliko povedati na novo postavljeni Boris Praznik, vodja SNPI, ki ima 900 varnostnih preverk, s katerimi pogojuje lojalnost in poslušnost ter jih s tem drži v pesti, je še navedeno v anonimki, ki smo jo prejeli. O Juriču je veliko pisal tudi naš medij – nazadnje, da sta obalnega kriminalista doleteli dve novi ovadbi.

Dean Jurič (Foto: STA)

Lindav je pripravljen razpustiti NPU pred prihodom novega vodstva, da ga ne bo imel Golob, vendar pa se proti temu bori Branko Lobnikar, ki ima v NPU tudi dobre povezave prek svojega brata, ki je tam zaposlen. Svoje ljudi nastavljajo tudi na nižji ravni – važno, da so pri virih informacij. Zanimivo je tudi dejstvo, da se je začasna ministrica MNZ Sanja Ajovnič Hovnik odpovedala varovanju. Golobov neuradni svetovalec Miloš Njegoslav Milović ji je menda namignil, da bo zelo nadzorovana, za kar naj bi poskrbel Gorazd Fajfer, ki sedaj brez ustrezne izobrazbe in vodstvenega znanja vodi sektor za posebne naloge. Poleg tega naj bi tudi svojega svaka Boštjana Pipana postavil za vodjo zelo pomembnega oddelka na sektorju za posebne naloge – omenjeni informaciji še preverjamo. A v anonimki je opozorjeno, da imata Fajfer in njegov svak Pipan vpogled v vse prikrite preiskovalne ukrepe policije in tudi Sove, ko jih suportirajo. Prav tako naj bi se začel uporabljati IMSI-Catcher (tehnologija za sledenje in lociranje vseh mobilnih telefonov, ki delujejo in sprejemajo signale na določenem območju) z izgovorom, da se ga občasno aktivira v vzdrževalne namene.

Damjan Apollonio je postal na predlog svojega predhodnika Slavka Koroša predsednik Društva kriminalistov Slovenije, je še omenjeno v anonimki sicer že znano dejstvo. Spomnimo, tudi o Korošu smo že pisali. Gre za človeka, ki ga je Bobnarjeva predlagala za direktorja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge, vpleten pa naj bi bil tudi v koruptivne posle, ki so se dogajali v okviru projektov Twinning. Na MNZ-ju zanikajo, da bi bil Koroš osumljen korupcije, medtem ko znajo različni viri o njegovem zabavanju po Balkanu – seveda na račun evropskih sredstev – povedati kar dosti. Mimogrede, tudi Apollonio je del koprske naveze,  bil je vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v koprskem sektorju kriminalistične policije, sedaj je vodja sektorja za organizirano kriminaliteto na Generalni policijski upravi.

Golobu kadri SD očitno niso najbolj pogodu
Po navedbah anonimke se stopnjujejo tudi nesoglasja med specialno ekipo za varovanje Goloba in Urške Klakočar Zupančič, ker se od njih zahteva podatke in informacije glede varovanja. Vodja Bojan Oman se je menda predal pijači in naloge, ki jih od UVZ zahteva predsednik vlade, prepošiljajo direktno na GPD Lindava. “Pripravljajo se nove menjave večine vodstvenih kadrov na nižjih nivojih na GPU in UKP. Kriterij je lojalnost Lindavu, Bobnarjevi ter preizkušenim kadrom blizu stranke SD ter njenega zaledja,” še piše. A kot smo omenili na začetku, Golobu kadri SD očitno niso najbolj pogodu – kar je bilo razvidno iz njegove izbire za začasnega notranjega ministra oziroma ministice. Najbolj logična izbira bi bil namreč Aleksander Jevšek, ki je na različnih položajih v policiji preživel okoli 30 let – med drugim je bil tudi direktor policijske uprave Ljubljana, Golob pa je na to mesto raje nastavil na tem področju povsem neizkušeno Sanjo Ajanović Hovnik. Premier ima sicer še dva meseca časa, da predlaga kandidata za novega notranjega ministra.

Sara Kovač