fbpx

Mahnič in Tonin ostro zavračata vse očitke glede izdaje tajnih podatkov: podatkov nista izdajala, za svoje ravnanje pa sta imela vsa pooblastila! Ovajanje nadzornikov je grožnja demokraciji!

Žan Mahnič in Matej Tonin sta oba žrtvi kazenskih procesov, ki jih vodi Muženičeva ljubljenka kriminalistka Tina Pahor.(Foto: STA)

“Direktor OVS Dejan Matijevič je predstavil poročilo OVS v primeru poveljstva sil, pri tem pa prej ni povedal, kakšne stopnje tajnosti je. Ker je KNOVS sprejela sklepe, da je OVS delovala nezakonito in me pooblastila, da to predstavim javnosti, tajnih podatkov nisem izdal,” je že takrat očitke zavrnil poslanec Žan Mahnič, saj se mu očita sporni obisk komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) na Ministrstvu za obrambo in celo to, da je zagrešil kaznivo dejanje. V primeru letijo očitki še na takratnega predsednika Knovsa, danes obrambnega ministra Mateja Tonina in že omenjenega nekdanjega podpredsednika komisije, zdaj državnega sekretarja za nacionalno varnost Mahniča pa tudi na nekdanjo sekretarko Knovsa Marinko Bogolin. Tonina in Mahniča obtožujejo izdaje uradne tajnosti, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin, Mahniča pa tudi izdaje tajnih podatkov, vendar pa konkretni očitki niso znani. Za vsem skupaj naj bi sicer stal Karel Erjavec, ki je najprej nezakonito uporabil OVS za obračun s Slovensko vojsko, zdaj pa še za grožnjo parlamentarnemu nadzoru.

“Ker je KNOVS sprejela sklepe, da je OVS delovala nezakonito in me pooblastila, da to predstavim javnosti, tajnih podatkov nisem izdal,” se je že pred časom odzval Žan Mahnič, trenutno državni sekretar za nacionalno varnost v Kabinetu predsednika vlade, ki zavrača vse očitke glede domnevne izdaje tajnih podatkov. “Ne poznam države, kjer bi obveščevalne in varnostne službe ovajale svoje nadzornike. Kdo izmed parlamentarcev si bo pa še upal iti v temeljit nadzor, če bo stalno živel pod grožnjo ovadb? Obramba teh služb z ovajanjem svojih nadzornikov je žal neposredna grožnja demokraciji,” pa se je na očitke odzval obrambni minister Matej Tonin.

Trenutno namreč poteka kriminalistična preiskava v zvezi s tem, da naj bi Tonin izdal odredbo za nadzor nad OVS na podlagi neobstoječega sklepa komisije, Mahnič pa naj bi torej vodil nadzor na podlagi nezakonite odredbe. Očita se celo, da naj bi na komisiji ponaredili magnetogram te seje. Policija naj bi namreč v sklopu preiskave prejela magnetogram, kjer je pisalo, da je bil na seji sprejet sklep, da opravijo nadzor. Ko so to preverjali pri poslancih, ti tega niso potrdili. Prav nasprotno, trdili naj bi, da sklep ni bil sprejet, za potrebe postopka pa naj bi v skladu z očitki popravljali tudi odredbo. Tudi sekretarki Marinki Bogolin, ki naj bi potrdila, da so ponarejali in prirejali dokumente, se očita kazniva dejanja, poroča 24ur.

Vsem trem se torej očita, da so na Knovsu poskrbeli za ponaredbo sklepa o nadzoru na OVS, popravili odredbo in nato ponaredili še magnetogram seje in dopisali, da so sprejeli sklep o nadzoru, ki ga v skladu z očitki niso. Tonin se je na očitke že odzval in potrdil, da je bil zaslišan na preiskovalnem uradu ter še dodal, da gre sicer za staro zgodbo. Tudi sam je namreč ugotovil, da se magnetogram ne ujema, zato je ukrepal. Decembra naj bi odkril, da je aprila Bogolinova sama poslala magnetogram SOVI, septembra pa drugačnega na NPU. Če je bil magnetogram ponarejen, naj po njegovih navedbah preganjajo tistega, ki ga je ponaredil. Za to je odgovoren sekretariat Knovsa, je še prepričan Tonin.

Foto: Nova24TV

Mahnič: “V primeru kazenske ovadbe se že veselim odškodninske tožbe zaradi vložitve kazenske ovadbe, ki bi se izkazala za krivo”
Nadzor na obveščevalno-varnostni službi obrambnega ministrstva naj bi se v tistem času zgodil zato, ker je Knovs ugotovil, da naj bi takratni obrambni minister Karl Erjavec zlorabil vojaško obveščevalno službo, da je lahko razrešil poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske Miho Škerbinca. Po informacijah Knovsa naj bi OVS zaradi neprimernih govoric Škerbinca o zdravstvenem stanju nekdanje načelnice generalštaba Alenke Ermenc zasliševala pripadnike slovenske vojske. Sledila je interpelacija proti ministru Erjavcu, ki jo je vložila stranka SDS. Erjavec je najprej nezakonito uporabil OVS za obračun s Slovensko vojsko, zdaj bi jo pa še za grožnjo parlamentarnemu nadzoru. Ko je v lanskem letu obveščevalno-varnostna služba potrdila, da je ovadila tedanjega poslanca Mahniča, je ta dejal: “V primeru kazenske ovadbe se že veselim odškodninske tožbe zaradi vložitve kazenske ovadbe, ki bi se izkazala za krivo.”

Kot je še dejal, pa ga čudi, da OVS in njen direktor Dejan Matijevič ne premoreta toliko poguma, da bi proti njemu podala kazensko ovadbo zaradi izdaje tajnih podatkov, saj sta ga zgolj prijavila policiji. “Vse, kar sem povedal, sem povedal na podlagi pooblastila, ki mi ga je dala komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb,” je nedavno na novinarski konferenci dejal Mahnič. V nadaljevanju je dodal, da Vojaška obveščevalna služba proti njemu ni podala kazenske ovadbe zaradi izdaje tajnih podatkov, ker po njegovem mnenju niso prepričani, da gre za izdajo tajnih podatkov. Na spletu je tudi zapisal, da je Matijevič predstavil poročilo OVS v primeru poveljstva sil, pri tem pa prej ni povedal, kakšne stopnje tajnosti je.

Erjavec najprej nezakonito uporabil OVS za obračun s Slovensko vojsko, zdaj bi jo pa še za grožnjo parlamentarnemu nadzoru
Na Ministrstvu za obrambo so potrdili, da je OVS Mahniča naznanila policiji. Podrobnosti na njem niso navajali. Na vprašanje glede tega, ali lahko potrdijo, da gre za navedbe, ki jih je Mahnič izrekel po seji Knovsa v povezavi z zaslišanji vojakov, ki jih je OVS izvedla pri preiskavi ravnanj nekdanjega poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca pa so dejali zgolj to, da je v tej zadevi OVS ukrepala po določilu 145. člena zakona o kazenskem postopku, saj je po njihovih navedbah vsak državni organ dolžan naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti. “V konkretnem primeru OVS ni pristojna za preiskavo kaznivega dejanja, zato je skladno s tretjim odstavkom 33. člena zakona o obrambi obvestila policijo in ji zadevo predala v nadaljnji postopek,” so še navedli. Vse skupaj je tedaj pojasnil tudi Janez Janša, ki je zapisal, da je Erjavec najprej nezakonito uporabil OVS za obračun s Slovensko vojsko, zdaj bi jo pa še za grožnjo parlamentarnemu nadzoru. “Ne bo šlo,” je opozoril Janša.

Domen Mezeg