fbpx

Manjšinska poslanca na tapeti: Nekoč delovali državotvorno, danes pri življenju ohranjajo Šarčevo manjšinsko vlado

Trenutna manjšinska predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti v slovenskem parlamentu Felice Žiža in Ferenc Horváth (foto: STA)

Včasih je veljalo, da so manjšinski poslanci v parlamentu prisotni, a nikakor odločilni glas pri sprejemanju odločitev. A z manjšinsko vlado Marjana Šarca se je njun položaj spremenil, ker sta po odhodu Levice ravno manjšinska poslanca tista, ki najbolj zavzeto podpirata na obroke umirajočo vlado. Ob tem številne moti tudi dejstvo, da za razliko od običajnih slovenskih državljanov madžarska in italijanska manjšina lahko na parlamentarnih volitvah oddata dva glasova enega za svojega manjšinskega predstavnika in še enega za eno od parlamentarnih strank.

“Se vam zdi pošteno, da o ključnih vprašanjih za obstoj koalicijske vlade odločata poslanca manjšin, ki sta izvoljena povrh kandidatov za splošne volitve, z dvojnimi glasovi manjšincev?” je na Twitterju spraševal nekdanji državni sekretar na Ministrstvu za delo Marko Štrovs.

Po slovenski zakonodaji imajo pripadniki italijanske in madžarske manjšine na parlamentarnih volitvah dva glasova, na enem listu glasujejo za svojega manjšinskega zastopnika v Državnem zboru, na drugem volilnem lističu pa izbirajo še med političnimi strankami.

Namreč z delovanjem manjšinskih poslancev v DZ je obstajal neke vrste tihi dogovor, da podpirajo vlado, a niso nikoli tisti odločilni glas. Namen tega je bil, vsaj v javnosti, ohranjati prepričanje, da manjšinski poslanci s svojo prisotnostjo v DZ delujejo državotvorno.

Prejšnji manjšinski poslanci so se tega držali. Tudi, ko je bilo treba podpreti takratnega mandatarja Zorana Jankovića za oblikovanje vlade leta 2012, sta se takratna manjšinska poslanca Roberto Battelli in László Göncz vzdržala. Jankovića je takrat podprlo skupno 42 poslancev.

V primerjavi z Battellijem in Gönczom pa sta trenutna manjšinska predstavnika v slovenskem parlamentu Felice Žiža in Ferenc Horváth sama izbrala položaj jezička ne tehtnici, ki manjšinsko vlado Marjana Šarca umetno ohranja pri življenju.

“Pri vseh škodljivih glasovanjih sta bila zraven. Ni tako, da njuna glasova (,ki pomenita v bistvu podvojen glas njunih volilcev,) ne bi smela biti jeziček na tehtnici?! Preden spravijo v ustavo nove manjšine, naj to neenakost uredijo!” je stanje z manjšinskima poslancema komentirala Tatjana Kodre.

Twitter uporabnik Franc Zupančič je ob tem zapisal: “Zdravi pameti je jasno, da je vrednost glasu vseh, ki imajo pravico voliti manjšinske in navadne poslance, DVOJNA, torej so priviligirani.”

Nekateri so ugibali, da je razlog za njuno podporo vladi, ki razpada na obroke, iskati v dejstvu, da sta se navadila udobnega poslanskega položaja in vseh privilegijev, ki pridejo s tem.

“Je*e se njima za Slovenijo. Važno je, da jima vsak mesec pade tistih 5 jurjev, za nič delat. V normalnih okoliščinah sta itak oba neprepoznavna,” je zapisal eden od uporabnikov Twitterja, Drago.

Ivan Šokić