Manjšinska poslanca na tapeti: Nekoč delovali državotvorno, danes pri življenju ohranjajo Šarčevo manjšinsko vlado

Trenutna manjšinska predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti v slovenskem parlamentu Felice Žiža in Ferenc Horváth (foto: STA)

Včasih je veljalo, da so manjšinski poslanci v parlamentu prisotni, a nikakor odločilni glas pri sprejemanju odločitev. A z manjšinsko vlado Marjana Šarca se je njun položaj spremenil, ker sta po odhodu Levice ravno manjšinska poslanca tista, ki najbolj zavzeto podpirata na obroke umirajočo vlado. Ob tem številne moti tudi dejstvo, da za razliko od običajnih slovenskih državljanov madžarska in italijanska manjšina lahko na parlamentarnih volitvah oddata dva glasova enega za svojega manjšinskega predstavnika in še enega za eno od parlamentarnih strank.

“Se vam zdi pošteno, da o ključnih vprašanjih za obstoj koalicijske vlade odločata poslanca manjšin, ki sta izvoljena povrh kandidatov za splošne volitve, z dvojnimi glasovi manjšincev?” je na Twitterju spraševal nekdanji državni sekretar na Ministrstvu za delo Marko Štrovs.

Po slovenski zakonodaji imajo pripadniki italijanske in madžarske manjšine na parlamentarnih volitvah dva glasova, na enem listu glasujejo za svojega manjšinskega zastopnika v Državnem zboru, na drugem volilnem lističu pa izbirajo še med političnimi strankami.

Namreč z delovanjem manjšinskih poslancev v DZ je obstajal neke vrste tihi dogovor, da podpirajo vlado, a niso nikoli tisti odločilni glas. Namen tega je bil, vsaj v javnosti, ohranjati prepričanje, da manjšinski poslanci s svojo prisotnostjo v DZ delujejo državotvorno.

Prejšnji manjšinski poslanci so se tega držali. Tudi, ko je bilo treba podpreti takratnega mandatarja Zorana Jankovića za oblikovanje vlade leta 2012, sta se takratna manjšinska poslanca Roberto Battelli in László Göncz vzdržala. Jankovića je takrat podprlo skupno 42 poslancev.

V primerjavi z Battellijem in Gönczom pa sta trenutna manjšinska predstavnika v slovenskem parlamentu Felice Žiža in Ferenc Horváth sama izbrala položaj jezička ne tehtnici, ki manjšinsko vlado Marjana Šarca umetno ohranja pri življenju.

“Pri vseh škodljivih glasovanjih sta bila zraven. Ni tako, da njuna glasova (,ki pomenita v bistvu podvojen glas njunih volilcev,) ne bi smela biti jeziček na tehtnici?! Preden spravijo v ustavo nove manjšine, naj to neenakost uredijo!” je stanje z manjšinskima poslancema komentirala Tatjana Kodre.

Twitter uporabnik Franc Zupančič je ob tem zapisal: “Zdravi pameti je jasno, da je vrednost glasu vseh, ki imajo pravico voliti manjšinske in navadne poslance, DVOJNA, torej so priviligirani.”

Nekateri so ugibali, da je razlog za njuno podporo vladi, ki razpada na obroke, iskati v dejstvu, da sta se navadila udobnega poslanskega položaja in vseh privilegijev, ki pridejo s tem.

“Je*e se njima za Slovenijo. Važno je, da jima vsak mesec pade tistih 5 jurjev, za nič delat. V normalnih okoliščinah sta itak oba neprepoznavna,” je zapisal eden od uporabnikov Twitterja, Drago.

Ivan Šokić

 • Amerikanc

  S temi manjšinci ima Slovenija več zgube kot koristi.

 • francelj3

  Slovenski volilni sistem je itak v vseh pogledih protiustaven, dvojni glas manjšincev je pri tem še najmanjši problem.

 • SIMON ROZIC

  Kako lepo je v življenju nič delat in še prejemat bajno plačo !! Sanjske službe!
  Spomnite se tovarišice Prosenc in njenega “spalnega mačka” !

  • RATATA

   Poszonetsz

   • SIMON ROZIC

    …res je! Pozabil priimek in ime, čeprav imam njen obilen
    dremav lik še vedno pred očmi….

    • RATATA

     Obilna je tudi njena penzija

     • SIMON ROZIC

      Saj je umrla, a ne!?

 • pater dr. Rinaldo

  In lepo prosim, kdo za svetega Miklavža pa je Felice Žiža? Od kdaj pa je to italijanski priimek? Navadni poitalijančeni slovencelj, alla Bandelli, ki je samo Bandelj! Njegova italijanščina pa je pravo skrpucalo od italijanskega jezika. Ni niti istriansko (dialeto Veneto). In potem so na italijanski manjšini iz naftalina potegnili nekoga, ki se čuti in diha italijanski zrak (aria fresca Triestina) in so ga lepo spravili v slovenski parlament. Ma, če to ni norčevanje iz Slovenije, pa to je samo v banana republika Slovenija, ministrstvo za delanje megle, smoga, govna in mešanje betona.

  • Hitrivlak

   Isto kot Matteo Zudich( to ni nikoli italijanski priimek),ki se sedaj z dobrodelnimi.prispevki Slovencev sonči v Kaliforniji.

 • sloustava

  Ne sprasujte neumnosti, dragi novinarji! Manjsinca nimata narodne zavesti slovenstva, imata pa ogromno potrebo za svoje riti! A ne, Horvath, ali kakorkoli se ze pises. ”Lahonar” je pac Primorec….

 • Beli Sneg

  V tem mandatu sem prvič slišal za priimke manjšincev. Se sploh ne oglašata. Sta fikus v DZ in dobro skrbita za glasove Serpentinšku, da vlada ne pade. In seveda za svoje lastne riti.

  • bodica

   Res je g. Beli Sneg. Ta dva sta v parlamentu izključno zato, da si polneta svoje usrane riti. Za izključno lastno korist. Za nič delat – 5000 evrov. Jebe se njima za manjšini.

 • pajot

  Ne bo dolgo,ko bomo tudi mi,Slovenci, imeli svojega predstavnika v slovenskem parlamentu.
  Ko bomo postali manjšina v svoji državi.

 • VERZIFIKATOR

  Ferenc Ziza

  BUTALSKA MANJŠINCA

  Dva v Butalah znana sta manjšinca,
  zanju ni doslej nihče še slišal,
  vsak od njiju sam se je utišal,
  sicer pa drdrata kot mašinca.

  Roki dvigata, ko se ukaže,
  vsak glas šteje, torej sta res glasna
  in pozicija je njuna jasna:
  roko gor, tako najbolje kaže.

  Prvi Feri je in drugi Ziza,
  smo izvedeli tega nedavno,
  ko spet dvignila sta roki vzglavno,
  ko Butale je zajela kriza.

  Feri in pa Ziza sta junaka,
  sicer prav nevidna, neopazna,
  sta navznoter votla, zunaj prazna,
  a nikakor nista to bedaka.

  Da pokvarjen mlin se star postavi,
  glasovala sta in s tem podprla
  sama sebe, da bi ne podrla
  cela vas butalska se v naravi.

  Sta otrobe mlinarju znosila,
  da je stari mlin lahko zaškripal,
  Feri Zizo z njimi je posipal,
  da praznino lastno sta prikrila.

  Feri in pa Ziza sta v manjšini,
  vsaj tako butalski zakon pravi,
  a lahko se ga takoj popravi,
  ker k butalski sodita večini.

  • rubec

   ******

 • montyamp

  Primitivci in paraziti so tudi deležni evolucijskih vplivov , se razvijajo skladno s progresijami demokratov .
  Zamislite si , tadva vesta kot večina murglosrbskih deviacij , će pade vlada . plače več ne bo .
  Se pravi , ko =be butaste slovenistance , udri mujo po siromaku .

 • lokec

  Primerno in spoštljivo do Slovenije bi bilo, da bi se ta dva poslanca manjšin vzdržala glasovanja, kjer sta jeziček na tehtnici. V primeru ko je na sporedu glasovanje o narodnostih, pa bi strogo glasovala za njihove interese.

 • Andrej

  A zdaj razumete, zakaj Šarec propagira srbsko manjšino? Še en večni glas zanj.

 • klotilda hrčkova B

  zanimivo

 • Unikatna

  Res sta neprepoznavna in vsem dol visi za Slovence….Glavna je za njiju in koalicijske poslance ter ostale velika plača…treba si je napolniti račune…

  • tohuvabohu

   Ko se je Žiža po volitvah predstavil v parlamentu, se ni proslavil z lepo slovenščino. Potem je svoje povedal še v italijanščini. Rekel sem si, no, krasno, to pa gotovo obvlada. Žal se je izkazalo, da tudi te ne.

 • Franc Šink

  Po nasljednih volitvah bomo imeli tri. Še enega Srba namreč.

  • Waltter

   Jih ne rabijo imajo jih ze sedaj polno v vladi in med poslanci

   • tohuvabohu

    Vedno več jih je. Očitno je poslanska kariera postala način reševanja socialnega položaja. Tako nizko smo padli. Ugled politike je na psu.

 • tohuvabohu

  “Twitter uporabnik”? Kakšna slovenščina pa je to?

 • Iva

  José
  @JozeBizjak to @MStrovs
  Tko, da vprašajte mojega kolega s faksa @AndrejSircelj zakaj je bil raje v tujini. Na tem delajte.

  Če bi Šircelj glasoval, potem bi seveda Jelinčič glasoval in to tako “kot je treba”, je vsakemu pismenemu jasno! Jožetu ni?

 • Artur

  “Če se že serje po narodu, naj se serje s skupnimi močmi. Moto posameznih seratorjev je: Eden ni nobeden vsi pa smo za sekret in to šteje”.

 • Anton

  Tako so se borili proti taljanom. Zdaj imajo pa dvojno volilno pravico.

 • DOMOVINSKA LIGA

  Manjšinski poslanci nekoč delovali državotvorno, danes za denar.