fbpx

Marjan Šarec bo namesto Fakina prevzel vodenje zdravstvenega resorja!

Marjan Šarec in Samo Fakin. (Foto: STA)

Funkcijo ministra za zdravje bo namesto Sama Fakina začasno opravljal predsednik vlade Marjan Šarec. O tem je Šarec danes obvestil predsednika Državnega zbora RS Dejana Židana. V kabineta predsednika vlade pa ob tem poudarjajo, da bo v sredo Šarec kandidaturo Aleša Šabedra za novega ministra za zdravje poslal v državni zbor. 

Državni zbor RS se bo v sredo seznanil z odstopom Fakina, kar bo pomenilo, da mu bo tedaj ministrska funkcija prenehala. Nato ima Šarec na voljo deset dni, da sporoči, ali bo predlagal novega kandidata za ministra ali bo funkcijo začasno opravljal nekdo drug od ministrov. Kljub temu, da smo kmalu po odstopu Fakina poročali, da bo Šarec na njegovo mesto predlagal aktualnega direktorja UKC Ljubljana Aleša Šabedra, je Šarec državnemu zboru sporočil, da bo do imenovanja novega ministra vodstvo zdravstvenega resorja na njegovih plečih.

Šlo naj bi za odločitev Šarca
Kabinet vlade po navedbah STA razlogov za to ne pojasnjuje, šlo naj bi za odločitev Šarca. Po neuradnih podatkih naj Šarec ne bi bil zadovoljen z vodenjem državne sekretarke Pie Vračko. Sicer je bilo nezadovoljstvo v koaliciji zaznati že po nedavnem koalicijskem srečanju na Brdu pri Kranju, kjer je Vračkova predstavljala rešitve zakona o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov.

Vir: Twitter

Šarčev kabinet vztraja pri prvotnem načrtu, da na mesto Fakina predlaga Šabedra, in ob tem pričakuje, da bodo v najkrajšem možnem času, predvidoma do konca marca, imenovali novega ministra za zdravje. Odbor za zdravje bi bil lahko na podlagi nekaterih informacij sklican že v ponedeljek. Tako vodja poslanske skupine SD Matjaž Han kot tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša sta pojasnila, da sta bila z odločitvijo Šarca seznanjena s strani vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića v okviru današnje koordinacije poslancev koalicije.

Medtem ko Jurša izpostavlja, da se mu zdi povsem logično, da tako pomembno ministrsko funkcijo do imenovanja novega ministra prevzame predsednik vlade, pa je potrebno omeniti, da se je na družabnem omrežju Twitter pričelo širiti začudenje nad Šarčevim vodenjem zdravstvenega resorja, ki zaradi pomembnosti nujno potrebuje strokovnjake. Nekateri se sprašujejo, če bo morda Šarec kmalu sam sebi vladal?

H. M.