fbpx

Marjan Šarec za Mladino glede poslancev DeSUS-a povsem neposredno: “Ponujamo jim največ, kar jim lahko ponudimo!”

Marjan Šarec. (Foto:STA)

Nekdanji premier Marjan Šarec se je zopet znašel v intervjuju za Mladino. Moti ga delo sedanje vlade, poslanci DeSUS-a in manjšinska poslanca, ki ne želijo pristopiti v njihov tabor. “Ponujamo jim največ, kar jim lahko nudimo!” navaja glede ponudb poslancem DeSUS-a. S tem je na nek način priznal, da se nanje izvajajo pritiski, s katerimi se želijo dokopati še do enih predčasnih volitev, kot so to izvedle pretekle tri leve vlade. Za poslanca manjšin je dejal, da sta “indijanca”, ki prodajata zlato za steklo. Ni pa skril niti tega, da bo v primeru zmage leve sredine izvedel čistko med kadri, ki jih je postavila sedanja vlada. 

Predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je spet doživel svojih “petnajst minut slave” v intervjuju za tednik Mladina. Spremenil se ni popolnoma nič, razen da je tudi tokrat presenetil z nekaterimi “šarčizmi”. Za njega je aktualna vlada nekaj najslabšega, saj po njegovem mnenju do sedaj ni naredila nič. Nejevoljen je tudi do poslancev DeSUS-a, in sicer zato, ker nočejo popustiti njihovim ponudbam, da se obrnejo proti sedanji vladi. Šarec je tudi priznal, da v primeru padca trenutne vlade ne bodo potrdili svoje vlade, saj bodo šli raje na predčasne volitve. Nič novega, če vemo, da smo zaradi preteklih treh levih vlad šli trikrat zaporedoma na predčasne volitve. Seveda ni pozabil dodati, da je potrebno takoj po morebitni zmagi leve sredine na prihajajočih volitvah zamenjati vse kadre, ki so povezani z največjo vladno stranko SDS. S tem je črno na belem dokazal, da mu gre za klasični politični revanšizem in mu je pomembno le to, da so na oblasti lahko le “naši” . Glede svoje vlade pa je dejal, da je bila to vlada v sili, da prepreči zlo. Kakšno zlo, Marjan?

Šarec je med drugim povedal, da je odločno proti zapiranju TEŠ 6 in podpira gradnjo nove nuklearke. To bi bilo zanimivo povprašati stranko SD in njihov šaleški lobi, ali se strinjajo s Šarčevim predlogom. Kritičen je bil tudi do tega, da vlada ni naredila nič in uničuje vse pore družbe. Žal je pozabil, da se je Slovenija bliskovito pobrala po prvem valu epidemije in zelo uspešno krmari med celotno epidemijo. To dokazujejo tudi evropski kazalci, kjer je Slovenija po gospodarski rasti med šestimi najuspešnejšimi državami v EU. Ena najhujših kriz bi lahko povzročila, da bi brez zaposlitve ostalo na stotisoče ljudi. V primeru, da vlada ne bi pripravila niti enega protikoronskega ukrepa, bi se lahko soočili z brezposelnostjo do 300 tisočih ljudi v Sloveniji, je v preteklosti izpostavil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Enako je bila ekipa pod vodstvom ministra za kohezijo Zvonka Černača uspešna pri pridobitvi več kot deset milijard evrov evropskih sredstev, od tega pet milijard nepovratnih. Na prvi dan predsedovanja Sloveniji EU je Evropska komisija potrdila prvi slovenski program za črpanje evropskih sredstev v višini 2,5 milijarde evrov.

Tanja Fajon, Alenka Bratušek, Luka Mesec in Marjan Šarec. Nekdanji predsednik vlade je dejal, da bo v primeru uspešne konstruktivne nezaupnice leva sredina Slovenijo še četrtič odpeljala na predčasne volitve. (Foto: Montaža Demokracije)

Za Šarca obstajajo srednjeveški referendumi (zakon o družinskem zakoniku). O svojem odstopu pa, da Šarčev avto ni bil sposoben vožnje v klanec!
V intervjuju se je moral Šarec tudi tokrat soočiti z vprašanjem, zakaj je sploh odstopil. V preteklosti je povedal veliko “pametnih” misli o zajcih, krofih in praznih bazenih. Svoj takratni odstop je utemeljil s primerom vožnje avtomobila v klanec in v primeru, da sredi klanca obstaneš, ne moreš na silo naprej, pravi. Nanizal je še nekaj izgovorov, da ima sedaj SDS osemnajst poslancev več kot druga najmočnejša koalicijska stranka in da je imela sedanja vlada v štartu trdno večino.

Še enkrat se je spotaknil ob Državni svet RS, kjer so množično večkrat izglasovali veto na zakone v Šarčevi vladi. On to dojema kot politično nagajanje, ostalim državljanom, ki poznajo pomen Državnega sveta RS gre za še en organ, ki si je končno pod vodstvom sedanjega predsednika Alojza Kovšce izboril politično moč. Le te v preteklih mandatih ni bilo zaznati. Za veto državnega sveta na zakon o nalezljivih bolezni pa je dejal, da ga ne bi bilo, če se ne bi zgodil rezultat na zadnjem referendumu o zakonu o vodah.

Šarec tudi ne spoštuje volje vseh slovenskih državljanov ali civilnih pobud, če te zahtevajo, da se o določenem vprašanju Slovenci izjasnimo na referendumu. Tako je za nekatere referendume dejal, da so srednjeveški (denimo referendum o zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih). To le potrjuje dejstvo, da Šarec kljub temu, da se hvali s svojim obiskovanjem cerkvenih maš vsako nedeljo, ni sposoben konstruktivnega dialoga z drugo stranjo. Za njega so sprejemljivi le tisti referendumi, kjer se prepozna jasna volja in interes tranzicijskega omrežja.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je danes spregovoril o pritiskih glede glasovanja o ministru za digitalizacijo Marku Borisu Andrijaniču.  (Foto: Nova24TV)

Šarec glede ponudbe poslancem DeSUS-a: “Ponujamo jim največ, kar jim lahko ponudimo!”
Šarca enako kot preostale voditelje levih opozicijskih strank boli dejstvo, da sedanja vlada kljub sovražni klimi večinskih medijev še vedno opravlja uspešno svoje delo. Izgovor zato vidijo v delovanju treh poslancev DeSUS-a in poslanca dveh narodnostih manjšin. Še enkrat je ponovil dejstvo, kako naj bi jih sedanja vlada kupovala z bombončki. Šarec je ravnodušno priznal, da so poslancem upokojencev obljubili že vse, a nočejo sprejeti njihovih ponudb. S tem pa se je kot kaže sprijaznil tudi Šarec, in sicer, da v danem trenutku v parlamentu nimajo 46 glasov za uspeh želene konstruktivne nezaupnice.

S svojimi izjavami je Šarec dokazal, koliko spoštuje poslanca manjšin. Za njiju je tako dejal, da spominjata na “indijance”, ki so zlato prodajali za steklo. Nekdanjega predsednika vlade, znanega po tem, da je vrgel puško v koruzo, ko se je država soočila z najtežjimi časi, ne zanima, če bo na prihajajočih volitvah izpadel iz parlamenta. Za vse “moteče poslance” tranzicijskega političnega omrežja je tudi dejal, da si zaradi svojih dejanj ne upajo stopiti pred ljudi.

Ob tem pa ravnodušno prizna: “Ponujamo jim največ, kar jim lahko ponudimo!” Avtor tega članka je pred meseci razkril, da je tranzicijsko omrežje ob zadnji konstruktivni nezaupnici imelo pripravljenih 2,5 milijona evrov za podkupnine. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, kje v Ljubljani se je dogajala predaja in kdo je bil vse tam. Do sedaj ni bilo nobenih demantijev na avtorjev članek in tudi na prvo razkritje v decembru 2020 v mediju Požareport, ki je o tem poročal prvi. Ali je Šarec mislil kaj od tega, pa si lahko odgovorite sami.

Najbolj zanimive izjave Marjana Šarca:

Marjan Šarec o svojem odstopu:
“Na tisti moj odstop morate gledati kot na vožnjo z avtom v vse večji klanec. Če sredi klanca obstaneš, na silo ne gre več naprej,
zato moraš nazaj, da vzameš zalet.”
Marjan Šarec o tem, zakaj bi moral sedanji predsednik vlade Janez Janša odstopiti:
“Glede Janše pa je nekoč Omerza v neki oddaji razlagal, kako sta šla skupaj s stoenko v osemdesetih na pot. In ko je stoenka crknila,
jo je Janša štiri ure poskušal brez uspeha popraviti. Obramboslovec težko popravi avto.”
Marjan Šarec o kandidaturi za predsednika države ali nastopu na parlamentarnih volitvah:
“Seveda bom šel na parlamentarne volitve z našo stranko. Dokler igraš pri Realu, ne igraš za Borussio.”
Marjan Šarec o Niki Kovač ter njeni sposobnosti prepričevanja ljudi:
“Če bi šla Nika Kovač v akcijo prepričevanja ljudi, naj se cepijo, tako kot je šla v ta referendum, sem prepričan, da bi bila uspešnejša
od kakšnega Hojsa.”
Marjan Šarec o dveh manjšinskih poslancih:
“To me spominja na “indijance”, ki so zlato prodajali za steklo.”
Marjan Šarec o ponudbah trem poslancem DeSUS-a:
“Ponujamo jim največ, kar jim lahko nudimo!”
Marjan Šarec o tem, da Slovenija ne bo več predsedovala Svetu EU:
“EU je najmanjši problem: kolikor slišim, so Francozi tako ali tako v nizkem štartu in pripravljeni zadeve od Slovenije takoj prevzeti, če jih že niso.”
Marjan Šarec o tem, zakaj je morala obstajati njegova vlada:
“Je pa to bila, tako kot sedaj v Izraelu, vlada v sili, da prepreči zlo.”
Marjan Šarec o Madžarski in Poljski:
“To so politiki, ki obljubljajo raj na zemlji, ljudje pa se nikoli ne vprašajo, ali ni to maček v žaklju oziroma nekaj podobnega, kot če ti nekdo ponuja osemodstotni donos na investicije.

Luka Perš