Marta Kos v Golobovi stranki je še en trojanski konj proruskega Foruma 21

Foto: STA

“Isti ptiči skup letijo,” pravijo – in nabor kandidatov oziroma sodelavcev v golobnjaku Roberta Goloba temu reku nedvomno pritrjuje. Minulo soboto je v ljubljanski Cvetličarni potekala konvencija Gibanja Svoboda, na kateri je Golob predstavil svoj program in kandidate za državnozborske volitve. Na dan so prišla tudi nekatera imena, ki bi se v primeru zmage lahko pojavila na ministrskih mestih – med njimi nekdanja veleposlanica Marta Kos, kot morebitna kandidatka za zunanjo ministrico. Gre še za eno karieristko levice in Kučanovega Foruma 21, ki ji je v prvi vrsti pomemben denar, tako kot vsem svetovalcem, sodelavcem in podpornikom Gibanja Svoboda.

“Ne, ne bom kandidirala,” se je glasil jasen ne politiki Marte Kos, sestre razvpitega Draga Kosa – in to pred borimi štirimi meseci. Tudi svoje politične stranke nima namena ustanavljati, čeprav ji je večkrat žal, da ne pripomore aktivneje k dobrobiti Slovenije, kar ji otežuje tudi bivanje v Švici, so takrat še zapisali v Dnevniku. No, Kosova danes očitno ni več povsem enakega mnenja kot pred nekaj meseci, “Nikoli ne reci nikoli,” je dejala glede morebitnega vstopa v politiko – na sobotnem kongresu pa se je predstavila kot “zunanjepolitična svetovalka” predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba.

Nekdanja veleposlanica Slovenije v Švici s svojimi izjavami in potezami sicer ne preseneča – od kritik vladne retorike do floskul glede (preteklega) dogajanja okoli Slovenske tiskovne agencije in RTV Slovenija, pa tudi očitkov, da je premier Janez Janša v Kijev odšel brez “EU mandata”, ne manjka. Tipična antijanšistična naracija, torej, ki je podprta z dejstvom, da Kosova ni le nekdanja veleposlanica, pač pa tudi političarka, ki je za Forum 21 v zadnjih desetletjih v odločilnih trenutkih igrala ključne operativne vloge. Ko je Milan Kučan ustanavljal Forum 21, je bila njihova uradna piarovka in nato generalna sekretarka. In Forum 21 je bil vedno usmerjen proti Rusiji in Putinu. Leta 2008 je tako pred volitvami za 8.440 evrov pri Dnevniku naročila politični pamflet, v katerem je napadla takratno vlado in tudi nekatere strokovne sodelavce. Glede na govorice, da je Borut Pahor Marto Kos poslal za veleposlanico v Nemčijo, ker je ona njemu pomagala, da je postal predsednik vlade, ne čudi niti to, da se je Kosova pred dvema letoma pridružila strankarski konferenci SD in Tanji Fajon.

Pisali smo že, da je sestra Draga Kosa v mladih letih živela od državnega proračuna. Bila je novinarka in dopisnica RTV Slovenija iz Nemčije, potem je odšla za direktorico vladnega urada za informiranje, v reviji Playboy pa je bila objavljena prigoda, ki opisuje njen konflikt s takratnim predsednikom vlade Janezom Drnovškom, ki ji ni dovolil, da se rine v ospredje kot njegova sopodpisnica na vabilu za novoletni novinarski sprejem. Revija je še zapisala, da je v jezi izjavila, da je na sprejem sploh ne bo, nato pa posegla po poceni triku: oblečena v dedka Mraza je predstavnikom medijev na stopnicah delila bombone.

Marta Kos je bila na seznam sodelavcev SDV zapisana že kot študentka.

Zunanja politika Vladimirja Putina
Požareport je sicer že pred časom napovedal, da se bo Kosova podala v politiko – to potezo je pričakoval že ko je odstopila kot veleposlanica, po svojih besedah zaradi nestrinjanja z zunanjo politiko ministra za zunanje zadeve Aleša Logarja. Resnični razlog naj bi bil sicer izredni nadzor, zaradi očitkov zaposlenih o neprimernem vodenju veleposlaništva s strani Kosove. Ti očitki se vlečejo že od njenega veleposlaniškega mesta v Berlinu, so dejali na MZZ. Mimogrede, z Logarjem ni zadovoljen še en udeleženec Golobovega kongresa, in sicer ljubljanski župan Zoran Janković. Zunanji minister naj bi ga namreč ignoriral pri njegovi zahtevi za podaljšanje diplomatskega potnega lista, ki ga ima Janković – iz neznanih razlogov – že 22 let. Janković po zakonu sicer sam po sebi ni upravičen do diplomatske potne listine, razen če bi ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) ocenilo, da je to v interesu Republike Slovenije. Medtem ko bi Janković rad podaljšal svoj diplomatski potni list, pa ruskega odlikovanja še vedno ne namerava vrniti – Bojan Požar pa je ocenil, da je tudi Gibanje Svoboda na meji proruske stranke, kar je bolj ali manj jasno na podlagi izbire Roberta Goloba, kdo naj bi bila njegova zunanja ministrica – Marta Kos. Ni namreč skrivnost, da je bil kompas zunanje politike Milana Kučana in Foruma 21 obrnjen proti Rusiji in Vladimirju Putinu, le da se je Kučan v zadnjem času toliko pomaknil nazaj, da je za vojno okrivil obe strani, kar je absurd. Kučan se želi le oprati krivde za kolaboracijo z režimom, da bi celotno levico pomaknil iz Putinovega objema.

“Naš prvi zunanjepolitični interes je varnost in blaginja naših državljanov in v tej povezavi dobri sosedski odnosi in dobri odnosi s širšo soseščino. To pomeni tudi urejene odnose na Zahodnem Balkanu. Še naprej si moramo prizadevati, da kljub aktualnemu dogajanju, BiH ne ostane v ozadju pri približevanju EU. To velja tudi za Kosovo. Drugi zelo pomembni zunanjepolitični interes je aktivno članstvo v EU z novim poudarkom na zeleno tranzicijo. Še naprej se moramo zavzemali za učinkovit multilateralizem, kar je povezano tudi z našim ugledom v tujini. Tukaj smo v zadnjem času veliko izgubili. Zavzemamo se za aktivno članstvo v EU, kjer bo Slovenija med državami, ki odločajo o prihodnosti EU,” je Kosova za Žurnal24 napovedala spremembe na področju zunanje politike, ob čemer ni pozabila dodati še nekaj floskul o spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin, svobodi medijev ter spoštovanju vladavine prava in evropskih vrednot.

Sara Bertoncelj