fbpx

Ko so ogroženi posli globoke države, napadejo: Golobičevi ljudje omrežili tudi državno Pošto!

Dolgoletna poslovna sodelavca Miloš Urbanija in Gregor Golobič. (Foto: STA)

Začasni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot je v zadnjem času na tapeti osrednjih medijev. Razlog naj bi bila po naših informacijah ogrožena pogodba s podjetjem Direct4.me, ki jo v Sloveniji zastopa Kivi Com. iz Slovenj Gradca. Napade naj bi delegiral nekdanji glavni kadrovnik iz vrst stranke LDS Gregor Golobič – direktor kalifornijske družbe je namreč Miloš Urbanija, Golobičev kolega še iz časov LDS, Zares in Ultre.

Da začasni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot prihaja iz vrst stranke SDS, mediji seveda ne pozabijo izpostaviti, hkrati pa tudi povejo, da naj bi bil za to mesto povsem neizkušen. Potem je tu še odhod dveh članov poslovodstva in dveh nadzornikov iz Pošte Slovenije ter ostale kadrovske menjave, ki jih izpostavljajo mediji. In neosnovani očitki koruptivnih praks. Kaj je v resnici ozadju teh napadov, mediji ne razkrijejo – po naših informacijah pa ima prste zraven nekdanji predsednik propadle stranke Zares, Gregor Golobič. Razlog za delegirane napade naj bi bila razveljavljena pogodba s podjetjem Direct4.me. Šlo je za pogodbo, po kateri naj bi Pošta Slovenije v prihodnjih petih letih namestila več kot 4 tisoč paketnikov te kalifornijske družbe.

Paketnike kalifornijskega strartupa Direct4.me, ki ima sedež v Palu Altu, v Sloveniji zastopa slovenjgraški Kivi Com. Direktor kalifornijske družbe je Miloš Urbanija, ustanovitelj nekdanje Ultre iz Zagorja, ki je šla sicer leta 2015 v stečaj, direktor Kivi Com. pa je Tadej Visinski, sicer tudi soustanovitelj Direct4me. Solastnik Direct4.me in Kivi Coma je še Žan Urbanija.

Ko so ogroženi posli globoke države, napadejo
Ultra, družba za proizvodnjo elektronskih naprav, ki je bila v lasti Urbanije, je razcvet doživljala do leta 2009, javnost pa je takrat tudi izvedela, da je solastnik družbe prvi mož stranke Zares Gregor Golobič, ki je bil v tistem času tudi visokošolski minister. V Sloveniji sta med  največjimi uporabniki teh paketnikov Pošta in DPD. Družba za dostavo pošiljk DPD ima skupaj 540 paketnikov podjetja Direct4.me, iz Pošte Slovenije pa sporočajo, da so jih doslej namestili 450. V prihodnjih petih letih jih v Pošti nameravajo namestiti več kot štiri tisoč, poročajo Finance. A očitno se je pri tem načrtu nekaj sfižilo, podjetje Direct4.me pa ne bo služilo tako, kot je imelo v načrtu. Za komentar smo prosili tudi omenjeno podjetje in Pošto Slovenije, a odgovora še nismo prejeli.

Foto: Twitter

Se še spomnite afere Ultra?
Golobič je v predvolilnem obdobju medijem dejal, da v družbi Ultra nima nikakršnih lastniških deležev, a je nato junija 2009 priznal, da je resnično informacijo novinarjem zamolčal. Svoj lastniški delež je leta 2008 ob nastopu mandata poslanca in kasneje ministra sicer prijavil protikorupcijski komisiji, kot veleva zakon. Po poročanju slovenskih medijev je imela Ultra kar za 6,3 milijona evrov nezavarovanih posojil. Razlog, da je Ultra do denarja prišla brez zavarovanj, naj bi bila prav povezava podjetja z Gregorjem Golobičem. Akter globoke države Golobič je lastništvo v zagorski družbi prikrival, kasneje pa se je izkazalo, da je 10-odstotni lastnik nizozemske družbe Ultra Sum, ki je večinska lastnica zagorske Ultre. Sodišče je stečaj nad Ultro sprožilo le slab mesec za tem, ko se je samorazpustila stranka Zares.

Sara Bertoncelj