fbpx

Golobov modus operandi: Prikrito financiranje Milovića in Vukovićeve

Primer zaupnice predsednika vlade Roberta Goloba in piarovke vladajočega Gibanja Svoboda Vesna Vuković, ki se je v preteklosti predstavljala kot “neodvisna” novinarka portala Necenzurirano, ima sodeč po virih in poročanju nekaterih medijev po načinu denarnih tokov veliko podobnosti s primerom Golobovega vsestranskega svetovalca Miloša Njegoslava Milovića.

“Kot je (v resnici državni) Gen-I prikrito financiral Vesno Vuković skozi njeno paralelno nenovinarsko podjetje, tako naj bi Gen-I financiral tudi Miloša Njegoslava Milovića,” ugotavlja Požareport

Miloš Njegoslav Milović ob Marti Kos (Foto: posnetek zaslona)

Po do sedaj znanih podatkih se je na račun Milovićevega podjetja VPS svetovanje, d. o. o., nateklo že preko 800 tisoč evrov proračunskega denarja. Največji znesek je prišel z naslova državnega Elektra Ljubljana, ki ga je povsem po “naključju” dlje časa vodil vodja volilnega štaba Gibanja Svoboda v času pred volitvami Andrej Ribič. Kot kaže pa ima Milović tudi status samostojnega podjetnika (MNM pravno, poslovno in varnostno svetovanje).

Gen-I se je zavil v molk
Potem, ko se je v zvezi z afero o politizaciji policije pojavilo ime Milovića, ki Golobu “neformalno” svetuje glede varnosti vsepovprek, je pričela po poročanju Dnevnika neuradno krožiti informacija, da naj bi Milović vsaj v preteklosti sodeloval s podjetjem Gen-I, kjer je dolga leta stolček predsednika uprave grel nihče drug kot Golob.

Če pa bi se človek želel ob pregledu finančnih podatkov Gen-I na aplikaciji Erar pozanimati okrog sodelovanja z Milovićem, je to nemogoče, saj so dostopni zgolj podatki od januarja 2022 dalje. Tako kot v primeru Vukovićeve so se v primeru Milovića pri Gen-I okrog sodelovanja zavili v molk, enako pa tudi velja za predsednika vlade, Vukovićevo in Milovića.

Vir: Erar

Čeprav nekdanji Drnovškov varnostnik Milović ni zaposlen v državni ali javni upravi, se je kot fantom pojavljal na naslednjih ministrstvih: za zdravje, javno upravo, finance, okolje, obrambo in verjetno še kje. Na ministrstvo za okolje, ki ga vodi Uroš Brežan iz Gibanja Svoboda, je Milović pripeljal delegacijo iz Občine Komenda. Čeprav podrobnosti glede sestanka niso znane, ker ministrstvo ne posreduje informacij, pa Bojan Požar razkriva verjetno ozadje omenjenega srečanja. Sodeč po njegovih virih je Milović neformalno svetoval predprejšnjemu županu Komende Tomažu Drolcu, prejšnjemu županu Stanislavu Poglajnu, dolgoletnemu podžupanu Igorju Štebetu in direktorici občinske uprave Majdi Ravnikar. Slednja je sicer pogorela na volitvah za županjo.

Svetovanja in lobiranja s strani Milovića naj bi vključevala reševanje odlagališča odpadkov v Suhadolski jami, ki je med Komendo, Mengšem in Kamnikom, in vzbuja skrb številnih domačinov. Navkljub temu se je tik pred drugim krogom županskih volitev v Komendi pojavil Golobov minister Brežan in podprl Ravnikarjevo. Temu se je marsikdo čudil. Kdo pa tudi pomisli, da je bilo temu verjetni tako, ker mu je tako nekdo svetoval (torej Milović).

Požarjevi viri navajajo, da Milović kupuje občinski “zadružni dom” v Komendi. V eni izmed omenjenih stavb se nahaja trgovina s kmetijsko opremo, v drugi pa je 10 stanovanj. Obe stavbi sta blizu občine na zelo dobri lokaciji. V Komendi so v preteklosti poslovali nekdanji premier iz vrst LDS Tone Rop, njegov zaupnik in podjetnik Branko Plešinac ter župan Tomaž Drolc. Slavko Poglajen je nato prevzel zadeve od Drolca, medtem pa je na mestu direktorice občinske uprave ostala Ravnikarjeva. “In prišel je Milović. Zato je, opozarjajo naši viri, zgodba (s Komendo) bistveno večja, kot se morda zdi,” opozarja Požar.

Sara Kovač