fbpx

Intervju na POP TV pokazal, da “opinion makerji” pripravljajo zamenjavo Marjana Šarca?

Marjan Šarec (foto STA)

Marjan Šarec (foto STA)

Po intervjuju na POP TV gre sklepati, da so določeni novinarji takšna navodila že dobili in da se očitno pripravlja nekaj v ozadju ‘opinion-makerjev’ globoke države,” je sobotni neobičajno “napadalen” pristop voditeljice na POP TV in nepripravljenost premierja Marjana Šarca komentiral politični analitik in pravnik Mitja Iršič.

Marjan Šarec se je odločil, da bo svojo javnomnenjsko podobo reševal v dveh televizijskih intervjujih. Nastopil je v oddaji Politično na nacionalni RTV SLO in v oddaji Fokus na POP TV. Predvsem na komercialni televiziji, svoji zvesti medijski zaveznici, je dodobra pogorel. “Prvič po predvolilnih soočenjih smo videli Šarca v nefiltrirani obliki. Ko mu vprašaj niso dostavili naprej, da bi jih njegova PR služba skrbno obdelala, on pa bi odigral svojo vlogo ‘našega Marjana’, ki samozavestno, a ljudsko dostopno oddeklamira, kar so mu povedali. Kako katastrofalno nepripravljen je bil in je bil zato prisiljen še bolj kot po navadi govoriti na splošno in celo o povsem non sequitur zadevah (pri vprašanju, o materah samohranilkah je začel nepovezano zgodbo o ljudeh z računi v tujini in kako nekateri tam skrivajo velike vsote denarja, v Sloveniji pa živijo od socialne države),” ga je kritično ocenil Mitja Iršič.

Predvsem zaposlitev Šarčeve prijateljice N. H. je razburjala slovensko javnost, ob tem pa se je Šarec znova ujel v lastno zanko laži. Šarec po mnenju Iršiča očitno ne razume koncepta deljenja delitve oblasti na ločene enote, ki ena drugi ne zaupajo in se medsebojno preverjajo.

“S tem, da na vsak način želi, da nadzor opravi inšpektorat za javni sektor, ki je vendarle del izvršilne oblasti, nase meče še večjo senco suma, češ kaj takega se skriva v arhivih Sove, da tega Knovs kot legitimen nadzornik iz vrst zakonodajne veje oblasti ne bi smel videti? Druga šokantna stvar je bila to, da je zatrdil, da z inšpekcijskim nadzorom lepe N. H. ne bo nič narobe, nadzor bo pokazal, da je bilo vse po pravilih. Kako to ve? Saj se nista videla že dolgo časa. Kako je tako poučen o primeru njene zaposlitve, da točno ve, da je šlo vse po pravilih? Tega kot v postopku neudeležena stranka ne bi smel niti približno vedeti. Pravilen odgovor bi bil: ‘Ne vem, s postopkom nisem seznanjen.’ Tako pa se je ujel v past in odgovoril na tak način, da se je skoraj samoinkriminiral, v smislu: ‘Nadzor bo pokazal, da je bilo vse v redu. Preveč dobro smo vse izpeljali in nato zakrili, da bi se še videle kakšne sledi nepravilnosti.'”

Intervju na POP TV pokazal, da “opinion makerji” pripravljajo njegovo zamenjavo
Marjan Šarec pa blesti in zabava slovenske državljane s svojimi “šarcizmi”. Vendar je potrpljenje slovenske državljane minilo, saj se njegovi šarcizmi vračajo kot bumerang, samega Šarca pa razkrivajo kot popolnega šarlatana. Iršič to opiše slikovito: “Šarec je kot duh – votel na sredini, okrog ga pa nič ni. S šarcizmi je od nekdaj krpal svoje kilavo znanje o tem, kako država in njene institucije sploh delujejo. Njegova ljudskost ima očitno rok trajanja – trajala bo tako dolgo, dokler bodo ljudje zadovoljni zaradi socialističnih drobtinic, ki jih je zadnje leto kar povprek delila vlada, ali pa dokler ne bodo novinarji dobili navodil, da takšne retorike ne smejo več povzdigovati kot državotvorne.”

Nato pa – pozor. Iršič izjavi, da gre po intervjuju na POP TV sklepati, da so “določeni novinarji takšna navodila že dobili in da se očitno pripravlja nekaj v ozadju ‘opinion-makerjev’ globoke države.

Marjan Šarec in tajna agentka N.H. (vir STA, Tarča na RTV SLO)

Marjan Šarec in tajna agentka N. H. (Foto: STA, RTV SLO)

Šarec je povsem zmrznil ob vprašanju, zakaj je vzel 200 evrov na mesec materam samohranilkam
Tokrat je svoj intervju Marjan Šarec vzel zelo naivno, saj je mislil, da bo spet odigral svojo ljudsko vlogo. Vendar so ga na POP TV presenetili, kar se je odrazilo v njegovi popolni nepripravljenosti in amaterizmu. Največjo sramoto pa si je naredil ob zelo levem političnem vprašanju, zakaj so vzeli 200 evrov na mesec materam samohranilkam ter ukinili dodatek za delovno aktivnost. “Treba je povedati, da je dobil izrazito čustveno nabita socialistična vprašanja v slogu: veste, kaj 200 evrov pomeni za mamam samohranilkam, zakaj ste ljudem vzeli dodatek na delovno aktivnost itd … Politik z desnice bi se lahko ob takih poceni vprašanjih zelo suvereno branil, Šarec pa je povsem zmrznil. Zakaj je prišel tako nepripravljen, ne vem, sumim pa, da je ozadje globlje, kot vemo,” je Marjana Šarca kritično ocenil Mitja Iršič.

Maja Sodja in Marjan Šarec (Fokus, vir Twitter)

Maja Sodja in Marjan Šarec, Fokus (Vir: Twitter)

Marjan Šarec je marioneta in tamponska cona pred gospodarskim kriminalom
Slovensko javnost pa razburja nova kadrovska limonada Šarčeve vlade v zadevi Petrol. Čeprav je bil predsednik uprave Tomaž Berločnik izbran za menedžerja leta 2019, ga je nadzorni svet pod poveljstvom Nade Drobne Popovič skrivnostno razrešil. Marjan Šarec pa je pripovedoval pravljice, da ima njegova stranka LMŠ le 12 poslancev ter da kot predsednik vlade ne nosi popolne odgovornosti. “Glede skrivnostne odstavitve uspešne uprave Petrola obstajata dve možnosti: da se Šarec spreneveda in dobro ve, da so upravo odpoklicali njegovi ljudje, zbrani okrog omrežja Damirja Črnčeca, ali pa da v resnici ne ve, kdo je v ozadju, zdaj pa pričakuje odgovore od SDH, ki ne bo izvedel nič več kot drugi lastniki (ki so glede menjave prav tako v popolni temi). Kot zdaj kaže, je bolj verjetna druga možnost, Šarec pa kaže, da mu državo iz ozadja vodijo drugi, sam pa je le marioneta in tamponska cona pred gospodarskim kriminalom, ki se dogaja za njegovim hrbtom. Pri infrastrukturnih projektih je videti, kot da igra točno takšno vlogo, zato ne bi bilo presenečenje, če bi bilo podobno tudi pri vodenju gospodarskih družb z delno državnim lastništvom,” ocenjuje najnovejšo kadrovsko limonado slovenske vlade Mitja Iršič.

Mitja Iršič (Foto: Nova24TV)

Strah pred vrnitvijo Janeza Janšo na oblast je prevelik strah tranzicijske levice
Celotni mandat pa spremljamo “prepire” med Šarčevo vlado in “nadkoalicijsko” Levico. Čeprav Levica velikokrat grozi, svojih groženj pa nikoli ne izpolni. Odgovor je samo eden, da se vsi od Levice do tranzicijskih levičarskih strank bojijo, da bo na oblast prišel predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša. “Glede vprašanja v zvezi z Levico ima po svoje prav. Gre za vihar v kozarcu, saj Levica vsak teden grozi z odhodom, zraven pa še pošteno sramoti koalicijske partnerje, nato pa si zmeraj ‘v dobro države’ premislijo, z izgovorom, da se bodo pač žrtvovali, saj bi drugače na oblast prišel Janša. Ni pa Šarec razložil, kako bi drugače ‘delo potekalo normalno naprej’, kot se rad izrazi, saj je brez Levice manjšinska vlada brezzoba – na absolutno podporo NSI in SNS pač ne more računati. Tako bi vsaj polovica zakonskih gradiv obstala v državnem zboru,” zaključuje svojo analizo o delu vlade in Šarčevih aferah Mitja Iršič.

Luka Perš