fbpx

Pod vodstvom Alberta G. Bliska partizani posilili in s koli umorili sestro pričevalca Iva Kralja – V Sloveniji pa je Blisk narodni heroj, njemu v čast postavili celo spomenik!

Foto: Printscreen/Wikipedia

V oddaji Pričevalci je nastopil Ivo Kralj, ki je odraščal v zavedni kmečki družini v vasi Slivno na Tržaškem Krasu in izkusil zatiranje fašizma. V času vojne so očeta internirali Nemci, sam pa je bil mobiliziran v partizane. 7. maja 1945 so v prostore domače hiše prišli partizani pod vodstvom Alberta Grudna Bliska in odpeljali njegovo sestro ter sosedo. Pretreseno je povedal, da sta bili obe dekleti brezčutno posiljeni in pobiti s koli v bližini Komna. Zaradi tega zverinskega zločina dandanes še vedno podoživlja trpljenje mame, očeta in celotne družine. 

Komunistični privrženci so očeta še dlje časa po vojni zavajali, kje naj bi bila hčerka, tako da jo je iskal po zaporih v Jugoslaviji. Kasneje se je razvedelo, kje sta bili dekleti zagrebeni in so ju lahko pokopali na domačem pokopališču. Pri tem je pomembno dejstvo, da je vodja morilske tolpe, Albert Gruden, v evidencah borčevske organizacije še vedno naveden kot narodni heroj. V Sežani si je mogoče ogledati celo spomenik njemu v čast, kar kaže na popolno moralno zmešnjavo, ki pesti Slovenijo.

Kljub temu, da je Ivova mati želela, da sin ostane doma in je celo komandantu na Krasu povedala, kako je njen edini sin, da imajo šest glav živine in je oče v Nemčiji, se komandant ni dal in zatrdil, da četudi ostane samo eden v vasi, mora biti ta pravi komunist. “Napravil sem se, da grem, ker so grozili, da bodo drugače pobrali živino.” Povedal je, da so udarili četniki in je skupaj s prijateljem vaščanom pritekel spet nazaj domov. Nato pa je nastopil čas za splošno mobilizacijo in zato je odšel v Sežano. “Zjutraj smo vstali, poslušali Naprej zastave slave ob dvigu zastave, nato pa so nas učili korakanja,” je povedal glede partizanskega režima.

Foto: Printscreen

“8. maja je prišel vaščan in sem ga vprašal, kako je v Slivnem, so se vrnili moški iz Nemčije?, ta pa mi je odgovoril: samo povem ti, da sta včeraj prišla oba Oznovca Albert Gruden Blisk in vaščan Oskar in sta odpeljala tvojo sestro.” Povedal je, da se je nad vso situacijo doma zamislil in komandantu vse skupaj razložil, ta je razumel in mu odobril tri dni dopusta. “Najprej, ko sem prišel domov, sem šel v hlev, da sem se slekel in umil. Bil sem namreč čisto ušiv. Mama v hiši je samo jokala in sem izvedel, da je tisti večer sestanek v šoli. Sklenil sem, da grem vprašat, kdo je dal ukaz, da se odpelje mojo sestro. Oborožen z ročno bombo sem šel tja in terjal odgovor. Vsi so bili prestrašeni, čeprav nisem nobenemu grozil.”

Foto: Printscreen

Samokres za pasom ga je verjetno rešil
“Soseda mi je po skrivni poti prišla povedati, da so se odločili, da me ubijejo, ker so se verjetno odločili maščevati. Celo noč sem preživel v strahu. Danes bi zbežal, tistikrat sem imel pištolo, popoldan sem šel kosit in sem vzel s sabo to pištolo. V resnici sta prišla dva partizana, ki sem ju poznal in sem mislil, da smo prijatelji. Šele dvajset let kasneje mi je eden izmed njiju povedal, zakaj sta prišla in sicer, da me odpeljeta v eno izmed jam.” Povedal je, da ga je verjetno rešil tisti samokres za pasom. “Po treh dneh, ko sem se vrnil nazaj, sem komandantu povedal, kaj se dogaja. Z mano je prišel v vas, skupaj sva šla na odbor. Predsedniku je dejal: ‘če se fantu tukaj (pokazal je name) kaj zgodi, boš za to plačal.’ Hvala bogu sem zato še živ.”

Foto: Printscreen

Ker so sestro odpeljali, je mama samo jokala. “Nikakor se ni mogla sprijazniti s tem, da je ni. Mama zato ni šla do živine, prav tako pa tudi ne sestra, ki je bila prizadeta. Oče se je vrnil nazaj poleti 1945. Še naprej so želeli poizvedeti, kaj se je zgodilo tistega nesrečnega dne, ko je izginila sestra. Ko so Bliska aretirali, je ta priznal, da jo je prišel iskat. Samo je on rekel, da je ona kot kurirka poročala, da je sto Nemcev v vasi, bilo pa jih je več. Kakšno izdajstvo je to? Kar sem hotel napraviti sam, je kasneje storil njegov sin. Bliska je namreč na koncu ubil sin na lovu. So rekli, da je zgrešil.”  

Pričevalec Ivo je ostal zvest slovenskemu izročilu in veri. Aktiven je znotraj slovenskih društev, še posebej pri sloviti nabrežinski godbi na pihala. Še vedno igra na orgle v slivenski cerkvi. Pogumno pričevanje po besedah voditelja Jožeta Možine močno odmeva, saj je brez dlake na jeziku razkril, da je morilec njegove sestre in sosede partijski heroj Albert Gruden Blisk. “Javno pozivam Zvezo Borcev NOB, da Grudnu odvzame časti in odstrani njegov spomenik, saj upam, to ne sodi med vrednote NOB,” je poudaril. 

Hana Murn