fbpx

Nehigienična zloraba Sušnikove Zveze društev upokojencev Slovenije: S pomočjo vidne članice politično agitirajo za izvolitev Igorja Šoltesa!

Janez Sušnik in Igor Šoltes (Foto: STA)

Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) naj bi bila nevladna, neprofitna in samopomočna organizacija Slovenije, ki združuje upokojence vseh ideoloških nazorov. Očitno pa se predsednik zveze društev Janez Sušnik skupaj svojim krogom pristašev na to požvižga, glede na to, da sedaj preko elektronskih sporočil poziva k udeležbi na evropskih volitvah in k podpori vnuka Edvarda Kardelja, Igorja Šoltesa, ki vnovič kandidira za poslanca v Evropskem parlamentu. Glede na jasna stališča predsednika Sušnika, bi se morala oglasiti vsa upokojenska društva.

Vodja programa Starejši za starejše in predsednica Društva upokojencev Novo mesto Rožca Šonc je na svoje sodelavce in tudi na predsednika zveze društev Janeza Sušnika naslovila sporočilo, v katerem je uvodoma zapisala: “Pred nami so volitve v EU in tudi odločitve, komu bomo namenili naš glas, kdo izmed kandidatov je vreden našega zaupanja, kdo se je trudil za priznanje prostovoljskega dela in našega poslanstva medsebojne pomoči in solidarnosti do pomoči potrebnih.”

V nadaljevanju pa izpostavila: “Vsi mi vemo, da je bil sopredlagatelj predloga za priznanje državljan Evrope 2017 našemu programu Starejši za starejše dr. Igor Šoltes. Vsi tudi vemo, da da si je vsa pretekla leta prizadeval za večjo družbeno priznanje prostovoljstva kot glasnika solidarnosti, medsebojne pomoči in družbene enakosti, z organiziranjem 10 okroglih miz po pokrajinah, s temami, ki so za starejše vse bolj pomembne in aktualne.” Po besedah Šončeve je Šoltes oktobra 2018 s priznanimi strokovnjaki organiziral odmevno Konferenco o družbenem položaju in kakovosti življenja starejših, na kateri so bili sprejeti predlogi potrebnih ukrepov države za izboljšanje tega položaja. “Predlogi in ukrepi so zajeti v Memorandumu ZDUS 2018,” je v povezavi s tem dodala. Seveda pa se ni ustavila le pri tem in je še naprej nadaljevala s hvalospevi Šoltesu. “Vsega priznanja je vredno njegovo prizadevanje za zdravo hrano v vrtcih, šolah, bolnišnicah in domovih za starejše, zdravo okolje, družbo, ki ceni delo, varuje okolje in kjer je človek na prvem mestu. To je tudi del njegovega volilnega programa za volitve v EU parlament.”

Šončeva v e-mailu priznava, da ZDUS podpira kandidaturo
Seveda je naravnost smešna navedba Šončeve, ki izpostavlja, da naj se Zveza društev upokojencev Slovenije kot civilna družba ne bi opredelila za podporo nobeni politični stranki, podpirala pa naj bi kandidaturo Šoltesa kot osebnosti in človeka, ki si je in si prizadeva za priznanje starejših kot enakopravnega dela družbe. “Prostovoljke in prostovoljci programa Starejši za starejše znamo ceniti ta prizadevanja in verjamem, da bomo na volilni dan 26. maja svoj preferenčni glas namenili Šoltesu in naši vestni pokrajinski koordinatorici Zdenki Gajzer, ki je na listi skupaj z dr. Šoltesom.” 

V zaključku elektronskega sporočila Šončeva sicer priznava, da je pravica vsakega posameznika, da se odloči po svoji vesti, in ob tem dodaja, da jo je žalostilo in jezilo, ker ob sprejemu nagrade državljan Evrope leta 2017 v Bruslju ni bilo razen Šoltesa, Iva Vajgla in za kratek čas Franca Bogoviča nikogar drugega od evropskih poslancev. “Verjamem, da bomo vsi skupaj, kolikor nas je v programu, podprli tiste, ki nam stojijo ob strani.” Ob tem je Šončeva sodelavcem zaželela lepe prvomajske praznike in vse v adremi zaprosila, da naj pismo posredujejo društvenim koordinatorjem ter imajo z njimi sestanek, ker so rezultati letošnjega tromesečja programa ZDUS Starejši za starejše slabši od lanskih.

Sušnik se je zavzel za izvolitev Šoltesa
Očitno pa slabi rezultati ne predstavljajo ovire za politično agitiranje Šončeve in vpletanje predsednika ZDUS Sušnika v evropske volitve. O podpori Sušnika politični agitaciji Šončeve namreč priča vsebina elektronskega sporočila, ki ga je Sušnik poslal Šončevi: “Spoštovana Rožca! Poslala si lepo sporočilo vsem tvojim – našim prostovoljcem, nekaj podobnega bom jaz poslal predsednikom PZDU in potem bomo videli, v kakšni povezani skupini sodelujemo, kajti v primeru neuspeha se bo treba vprašati, kakšna organizacija ‘200.000 članov’ pa smo, da ne spravimo skupaj 40.000 glasov.”

Ob tem je potrebno spomniti, da to ni prvič, da se Zveza društev upokojencev Slovenije vpleta v promocijo Šoltesa za evropskega poslanca. Sredi marca smo namreč poročali, kako s pomočjo Šončeve zbirajo glasove podpore za vnovično kandidaturo Šoltesa za evropskega poslanca. Takrat namreč Šoltes ni imel podpore stranke DeSUS, zato je potreboval 3 tisoč glasov podpore. Sušnik je na naše novinarsko vprašanje tedaj odgovoril, da v ZDUS niso podali nikakršnega soglasja za pridobivanje glasov evropskega poslanca Šoltesa. Je pa priznal, da je njihova vidna članica Šončeva pristala na povabilo Šoltesa, da kandidira na njegovi listi. Glede na to, da Šončeva v elektronskem sporočilu, vsebino katerega nam je posredoval eden izmed naših bralcev, poudarja, da ZDUS podpira kandidaturo Šoltesa, Sušnik pa v odgovoru na njeno elektronsko sporočilo tega ne zanika in ob tem celo hvali vsebino sporočila, ki ga je zapisala Šončeva, je mogoče upravičeno sklepati, da prihaja do zlorabe ZDUS. Ker bi morala biti Zveza društev upokojencev Slovenije apolitična organizacija, smo novinarsko vprašanje glede njihovega vpletanja v volitve in promocije Šoltesa naslovili na predsednika Sušnika. Na odgovor Sušnika še čakamo in ga bomo objavili naknadno.

H. M.