fbpx

Nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec v zadevi Betnava pravnomočno oproščen vseh očitkov!

Foto: STA

Pritožba specializiranega državnega tožilstva je bila s strani Višjega sodišča v Celju v celoti zavrnjena, s  tem je sodišče v celoti potrdilo prvostopenjsko sodbo v drugič ponovljenem sojenju nekdanjemu ekonomu mariborske nadškofije Mirku Krašovcu v zadevi Betnava. Krašovec je s tem po besedah svojega odvetnika Velimirja Cugmasa pravnomočno oproščen vseh očitkov v tej zadevi. 

Odvetnik Velimir Cugmas je za STA povedal, da je sodba, ki jo je prejel, pričakovana. Spomnimo. Tožilstvo je Mirka Krašovca obtožilo, da naj bi Dragico Marinič, nekdanjo direktorico družbe Betnava, in Antona Ekarta, nekdanjega šefa za investicije v Betnavi, nagovoril, da sta gospodarskemu ministrstvu posredovala navidezne gradbene situacije, s čimer so pridobili 1,772 milijona evrov evropskih sredstev za obnovo mariborskega škofijskega dvorca Betnava.

Krašovec je bil na račun teh obtožb v sojenju decembra 2013 spoznan za krivega napeljevanja h goljufiji, zaradi česar je bil obsojen na dve leti zaporne kazni. Zaradi absolutnih kršitev kazenskega postopka je višje sodišče obsodilno sodbo razveljavilo. V vnovičnem sojenjem decembra 2015 je bil spet spoznan za krivega, nato pa je po potrditvi sodbe na višjem sodišču vrhovno sodišče to novembra 2017 razveljavilo in jo vrnilo okrožnemu sodišču v še eno odločanje.

Foto: STA

Okrožno sodišče v Celju je Krašovca oprostilo vseh obtožb, saj je presodilo, da mu ni mogoče dokazati, da je ta odločilno napeljeval Mariničevo, da na gospodarsko ministrstvo pošlje zahtevek z navideznimi gradbenimi situacijami, ki so vključevale neopravljena dela na gradbišču in skladiščen material Vegrada.  Ob tem je sodišče tudi ocenilo, da ni moč dokazati, da je odločilno napeljal Ekarta, da je ta podpisal nadzorne situacije z gradbišča.

Specializirano državno tožilstvo se je na odločitev Višjega sodišča v Celju pritožilo. Ker pa je to pritožbo zavrnilo, pomeni, da je bil Krašovec pravnomočno oproščen vseh očitkov v zadevi Betnava.

Hana Murn