Kako se je počutila Bratuškova, ko ji je Fritz pridigal o prodajah državnega premoženja in kako Janković, ko mu je robantil o grabežljivosti in zlorabah pravosodja?

Foto: STA

“Kako se počuti Alenka Bratušek, ko pesnik Fritz pridiga o zgrešenih prodajah državnega premoženja, ona pa odgovorna za večino le-teh. Kako se počuti Janković zraven nje, ki posluša o zlorabi pravosodja in grabežljivosti?,” je eden izmed komentarjev, ki je nastal ob govoru pesnika Ervin Fritz na slovesnosti v Dražgošah. Glede Fritza, ki je poudaril pomen narodnoosvobodilnega boja in dobrobit socializma, je nekdanji kulturni minister Vasko Simoniti dejal, da je za časom in da želi obnavljati nekaj slabega, kar je terjalo ogromno napora in žrtev.

Ervin Fritz je namreč kot je govornikom v Dražgošah vsako leto v navadi okrcal kapitalizem, ki ga je označil kot grdega in izkoriščevalskega. “Zasebna tržna ekonomija, gospodarstvo, ki diktira državnim oblastem sumljive zakone, oblasti, ki gojijo sistemsko korupcijo, ki so razprodale nacionalno bogastvo, nekdaj skupno last, in ki hlapčujejo tujim interesom in interesom bogatih, oblasti, ki drsijo v fašizacijo, ne morejo več zagotavljati ljudske blaginje”. 

Medtem, ko so se govorniki in visoki gostje v Držagoše pripeljali z najnovejšimi nemškimi-kapitalističnimi mercedesi, je Fritz govoril o privatizaciji, solidarnosti, delavcih, razprodajah premoženja, revežih, proti kapitalizmu, nemških okupatorjih. Očitno ta ne ve ali pa noče razmeti, da je krivda za razprodajo državnega premoženja v zadnjem desetletju na strani visokih levih političnih gostov v Dražgošah. Med prisotnimi je bilo mogoče videti tako imenovano borko za enakost in pravice delavskega razreda, ki se je prikazala v krznenem plašču in triglavko na glavi.

S pesnitvijo je Fritz napovedal prizadevanja za delavsko samoupravo in pozval udeležence: “Vsi, vsi, ki živite v kloaki, le vkup z nami. Z nami, obubožana vas, z nami, študentje, profesorji, pesniki, strokovnjaki, prihaja naš čas. Iz naše nesreče vsakdanje prežijo na svet naše sanje. Spremenile se bodo v dejanje. Združimo svoje sile solidarno. Solidarno bomo stali in obstali. Maltretirati nas bo postalo nevarno. Vladajoči, glejte, kako boste z nami ravnali.” 

Simoniti: Fritz si želi historični anahronizem
“Gospodu je demokracija tuja. V bistvu je za časom. Pravzaprav želi obnavljati nekaj, kar se je pokazalo kot izjemno slabo in je zahtevalo ogromno nekega napora, truda, hkrati pa žrtev, desetkrat, stokrat ali tisočkrat več, kot je tisto kar so obljubljali,” je zatrdil Simoniti, ki smo ga povprašali za komentar Fritzovega govora v Dražgošah in dodal, da tisto kar želi on, je historični anahronizem. “Človek bi rekel ne spada več v ta čas. Pravzaprav naj si pogleda, od kje so največje umetniki, znanstveniki in koliko Nobelovih nagrad je prišlo v roke znanosti iz Vzhoda ali Zahoda.”

Foto: STA

Nič čudnega ni, da so se v posmeh vsebini govora Fritza pojavili komentarji kot so: “Te Dražgoše so čedalje bolj obskurne tako z govorniki, kot “eminentnimi” obiskovalci. Letos je nek Fritz okrcal kapitalizem..”; Greš v Dražgoše, kjer si nadeneš rdečo zvedo in bentiš čez kapitalizem ter imperializem. Po prireditvi pa se usedeš v 100 tisoč evrov vrednega Jaguarja in odpelješ domov.”; “V Dražgošah polno nemškega voznega parka, govoril pa jim je z odra neki Fritz. Ne vem, a ste prepričani, da niso Nemci spet napadli Dražgoše?”; “Fritz v Dražgošah: “… dokler ni prišla stranka Levica, delovni ljudje niso imeli svojega predstavnika v parlamentu…In čas malega človeka šele prihaja….” Že zaradi teh besed mi je žal, da danes nisem mogla v Dražgoše. SF/SNhttps://twitter.com/Ale90345415/status/1216385399876177921

Dejan Židan, Borut Pahor, Alenka Bratušek, Karl Erjavec, Zoran Jankovič in Karel Lipič. (Foto: bralec Nova24tv)

Dejan Židan, Borut Pahor, Alenka Bratušek, Karl Erjavec, Zoran Jankovič in Ladislav Lipič. (Foto: Marjanca Scheicher)

Partijci dražgoško bitko prenapihnili v vseh dimenzijah, mediji ne poročajo realno
Mednarodno uveljavljena zgodovinarka Tamara Griesser Pečar, ki dražgoški komunistični mit postavlja na laž, izpostavlja, da je partizanska stran zelo pogosto tvegala popolnoma nesmiselne žrtve, celo naravnost izzivala jih je. “Posebno tragičen primer tovrstne partizanske taktike so Dražgoše. Kljub obsežni literaturi … doslej še nikomur ni uspelo, da bi našel en sam sprejemljiv razlog za ravnanje partizanov, ki so poznali krutost okupacijskih oblasti – razen da so prebivalstvu naganjali strah v kosti in ga tako privabljali v svoje vrste.”

Zgodovinarka Tamara Griesser Pečar.

Besede Fritza, kako naj bi šlo za velike čase, ki se jih moramo spominjati, so naravnost v posmeh nedolžnim žrtvam, pa meni tudi priznani zgodovinar dr. Stane Granda izjavil, da je Dražgoška bitka ideološko-politični konstrukt. “Dražgoše niso bile nobena slavna bitka, ampak so lokalni politiki zaradi svojih potreb naredili veliko zadevo, jo prenapihnili v vseh dimenzijah in so iz tega napravili pravi kult. Očitno še vedno tisti, ki odločajo o notranjepolitičnih razmerah, potrebujejo take dogodke za notranjepolitične obračune in manifestacijo lastne moči in sile. Režimski mediji ne prikazujejo dogodkov, kot so se dejansko zgodili.”

Zgodovinar Stane Granda (Foto: Prinstscreen)

Kako naj bi bili to veliki časi, govori podatek, da je zaradi partizanskega igračkanja umrlo kar 41 nedolžnih prebivalcev, 80 pa so jih internirali v Ljubljano. Umrlo je tudi osem partizanov in 27 Nemcev. Očitno pa je gospodom, ki se vsakoletno udeležujejo rdečkastega romanja, prav malo mar za to. Pomembno je le, da se vsakoletno izvaja propaganda z maškarado, pri tem pa ne sme manjkati kritika grdega kapitalizma, ki pa je udeležencem grd le na papirju, saj v praksi živijo na visoki nogi. Adijo pamet.

Hana Murn

 

 • samotoje

  Če dodam še en kamenček v mozaik slovenske rdeče poblaznelosti. Kučan (CK ZKS) je na novinarkino vprašanje, zakaj prihaja v Dražgoše, odgovoril, da zato, ker Dražgoše so. Če jih ne bi bilo, ne bi prihajal. Ker zelo dobro poznam Kučanove štose, je treba povedati: če Kučana in njegovih kameradov ne bi bilo, bi bila ZKS samo še slab okus v ustih. In Dražgoše bi bile lepa, slovenska vas.

  • Andrej

   Martin Luter, prvi protestant, je bil zelo velik “uničevalec” čarovnic. Javno je zagovarjal prepričanje, da je potrebno čarovnice uničiti. Ko so ga vprašali, če je prepričan, da čarovnice sploh so, je odgovoril: “Seveda so. Če jih ne bi bilo jih ne bi sežigali.” Kučan je velik simpatizer protestantizma.

  • Peter

   Na mene se je zadnjič spet baba spravla, in vpila zakaj pijem encijan.
   Zdaj vem, kaj ji odgovorit. Zato ker je, no.

  • Hribouc

   Dražgošani pa so tudi tiho kot riti, kdo kapira to, Bog mu pomagaj!

 • Antonius

  Najprej!
  Danes obeležujemo dva pomembna datuma.
  Pred 79 leti se je rodil veleizdajalec brez opcije za samostojno Slovenijo, leta 1953 je pa revolucionarno morilski komunist Tito maršalsko uniformo zamenjal za civilno gizdalinsko uniformo, ker je postal partjsko diktatorski predsednik, od lažnivih partizanov okupirane Jugoslavije.
  —– toliko, da ne uide iz spomina.
  ——————————
  Fricl pa kot fricl. Nič manj ni pokvarjen kot danes praznujoči veleizdajalec s svojo opcijo, Janković, Bratuškova in vsi ostali iz anti-Janša koalicije. Mesčevi, Jelinčičevi in Toninovi sodijo tudi obvezno zraven.

  • Jan Kovalski

   Gizdalin, ki so mu ljubkovalno pravili: “Tito ljubičice bela”.

  • zokispoki

   Zvepleni nas bo izgleda vse prezivel. Matilda seka naokoli, samo ne tam, kjer bi morala . Zleht kopriva ne pozebe, bi se reklo temu !

   • JANEZ GUS

    Kdo ve,koliko točno pa je bilo teh umskih invalidov letos v Ležgošah. Na novi sem zasledil podatek 800.

    • zokispoki

     Pravzaprav neverjeten,osupljiv podatek !

    • maček ivan

     Na Hanzi-ju so nabijali da 3.000.

 • Jan Kovalski

  Gizdalin, ki so mu ljubkovalno pravili: “Tito ljubičice bela”.
  Ženski spol, kar sklepam, da bodo nekoč ponosno pograbili LGBT-jevci, češ da gre verjetno za prvega pedra v balkanskem prostoru, čeprav je njegova oblast homoseksualce kazensko preganjala. Ampak nič ne de, potvarjanje zgodovine, da se pride do “slavnih” rezultatov je itak neke vrste naravnega prava komunistov.

  Tito kot izvozni produkt (narodno blago):

  “Druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela. Tebe voli i staro i mlado, druže Tito, ti narodno blago.”

  “Bil je lep moški z obrazom filmskega igralca, znal je očarati svojo okolico … Trideset let kasneje ta velikanska energija še vedno teče. Postal je eden velikih mož mednarodne politike. Njegovo ime je dobrodošlica v mnogih deželah sveta.” (Sandi Čolnik, 1972 v reviji Jana)

  “Vojsko je ustvaril iz nič. Prežel jo z duhom je novim … Ljudem se je v sanjah prikazoval jahač na belem konju, ki pred njim se od daleč razmikajo vrste sovražne. Tudi v miru kaže nam se njegov preprosti lik … in kot na ukaz okoli njega se zgrinja delavno ljudstvo in ljubeča mladina.”
  (Edvin Fliser. Leta 1977)

  https://www.express.hr/media/img/16/36/4e26e9068ee12bba4255.jpeg

  Pionirska himna Titova mladina:
  “Mi vsi smo Titova mladina, rdeča zvezda sveti nam na pot. Svobodna zdaj je domovina, zastava naša plapola povsod. Veselo dela se lotimo, naj spremlja pesem nas povsod, da rodni dom svoj obnovimo, da živel srečno bo slovenski rod. Nekoč hvaležna domovina ponosna, srečna zrla bo na nas: To tista je bila mladina, ki je skovala vsem nam novi čas.”

  • Jan Kovalski

   Vse skupaj zveni kot kakšen komedijski film v režiji italijanskega komika in režiserja Roberta Benigni-ja. Sam sem dodal samo dva stavka, vse ostalo je “original”.

 • rubec

  Raje se vprašajmo, kako so se dražgoški konji počutili, ko so zavohali bratuškovo kobilo. Iz 35 cm jim je kar naenkrat narasel na 3 cm.

 • rubec

  Solatar je bil zadovoljen. V govoru farmacija ni bila omenjena.

 • VERZIFIKATOR

  Friderik Soldat

  FRITZ, GENAU

  »Fritz, genau, natanko tja pomeri«,
  je ukazal četovodja mali,
  smo ukaz ti ustni že izdali,
  glej, da se izognil boš oviri.

  Fritz, genau, natanko tja usmeri
  svoj rafal, da vse se prav izide,
  saj veš, kaj, kako in kdaj prav pride,
  Fritz, nikar se nam ne izneveri.«

  Fritz je zanesljiv soldat, seveda,
  ko gre hajka na pohod velika,
  ve, kako naj meri, kje se slika,
  s kom stoji naj in ob kom poseda.

  Fritz soldat je vendar tiste baže,
  da ukazov sploh ne potrebuje,
  si naklonjenost tako kupuje,
  da o akciji se urno zlaže.

  »Herr poveljnik, so bile napake.
  bombico o teh bom dimno spustil,
  preden besen bom rafal izustil,
  saj poznate takšne nas, vojake.«

  Kje je torej ta velika bitka,
  kdo je Fritz, je nemški to desetnik?
  Dajte no, vojaček in povzpetnik,
  njega pa ravnanja skrajno plitka.

  Kje, kako, zadeva se dogaja,
  ni pomembno, kajti takšni Fritzi
  utopili vsakogar bi v žlici,
  kdor jim ne sledi, jih ne dohaja.

 • Zadnja stvar, ki me na tem planetu zanima je to, kako se počutita neka primivca tipa Janković in Bratušek. Ko bosta obse osebi hladni trupli, prosim obvestite javnost, da se počutita mrtvo.

 • Beli Sneg

  O kakšnem moralnem sramu pri vsej rdeči falangi ni niti sledu. Prej so sami sebi neznansko všeč in nam vsem v sramoto, da to gmad volimo in podpiramo. Kdaj se bodo vremena Kranjcem zjasnila? Koliko stoletij rabijo?

 • Andrej

  Šivilja in Šerif sta prepričana, da je za vse kraje, poneverbe, goljufije… kriv Janša. Je CK ZKS tako rekel.

 • xtc

  Seveda je Fritzl mislil tiso razprodajo državnega premoženja,ki so ga morali prodati potem ko so vse komunisti zavozili in so nato iz teh napajalnikov komunistov le te in žlahto izgnali tujci.
  In seveda tiste sodne zlorabe pri katerih so bili sporrno zaprti nasprotniki ,kičn komunizma in nato izpuščeni z odškodninami ali tožbe ,ki so jih levaki izgubili proti ne našim in seveda rehabilitacije Rožmana,Rupnika in še koga vse to so zlorabe.
  O onih drugih-pa nič.

 • JANEZ GUS

  Zanima me,kakšne reference moraš imet,da prideš v ožji izbor za lagatelja v Lažgošah.Prvo IQ sobne temperature,preverjen levičar.zaprisežen sovražnik JJ,analfa bet za zgodovino,prepričan pa v partizanske pravlice,družbena lastnina se ti ne sme smilit…..Frice,LARA Jankovič,Repe,Žvepleni,…………….Skratka sami družbeni izmečki do zdaj.

  • JANEZ GUS

   Zanima pa me imena seratorjev v 30 l seveda v Lažgošeh,če kdo ve.

 • RATATA

  Bratušco in jankovića po počutju ne bi nikdar vprašal. “Kako si(?)”, kako sta me niti najmanj ne zanima, pravzaprav me sploh ne briga, čeprav sta verjetno v vsej svoji pokvarjenosti prav dobro, če ne odlično.
  Saj ne, da bi jima želel raka na črevesju, srčni infarkt ali razpad jeter…, kakšno klofuto ukul antipatičnega guobca pa vendarle le, tako, pred kamerami eRTeVeSlo, PopTeVe, Akanala… z obrazložitvijo… to pa vsekakor…!

  • JANEZ GUS

   In to v najbolj gledanem terminu.Na komuno medijih se to ne bo zgodilo,na NOVO 24,pa jih ne boš zvabil.Razen s finto,da se danes na NOVI Talajo miljoni.

   • RATATA

    No, če se je Vojvod Krajnske Varde fotkal s fafajonko in z židanom v Dražgošah je marsikaj možno, če se res hoče! “Nema Splita do Splita…!”

 • črnaovca

  Kako so se počutili? Prav fino ko so tam imeli vse po protokolu za ostalo predvsem dobrobit državljanov se jim že dolgo je be

 • Ivan Ivanovič

  Nihče se ni počutil prizadet. Saj dobro vedo, da so govorniki, ki udrihajo po zlorabah oblasti, v funkciji obržanja oblasti. Naivno ljudstvo kupi to retoriko in misli, da so njihovi izvoljeni predstavniki čisti in se borijo proti tem zlorabam, ki jih počno kapitalisti in Janša. Slovenska duša je duša naivnega otroka, ki verjame staršem na besedo. Kako bi sicer rabili 30 let, da smo sploh dojeli , da nam vlada ista stara udpopartija/udbomafija kot pred tranzicijo. In še danes so ti v manjšini.

 • JANEZ GUS

  TO pot sta se kobila in klovn ne izvoljena prišvercala v štalo.Klovn računa na penzijo kaj pa kobila.Prodajala bo tepihe,skupaj s Puričam ,to obvlada.

 • murgl

  Kako se počutita Alenka Bratušek in Jankovič, ko pesnik Fritz predava o prodaji premoženja in grabežljivosti in zlorabah pravosodja ? A ne veste? Vsi, s Fritzom vred, vedo, da so bile besede namenjene Janezu Janši !

 • JANEZ GUS

  Pokazala pa se je tudo Lažgoška varda.Samo ti modeli niso imeli plastičnih pušk.To škilasti minister ne razlikuje.Ker je škilast je za Siškota ugotovil da so puške prave.Kje so tu pristojni organi,da bi to bando razorožili.Očitno bo to delo za Janševo vlado.

 • Gren

  V LAŽGOŠAH SE JE VIDELA VSA BEDA LAŽNIVIH KOMUNISTOV IN TO ŠE KAR HVALIJO BRATUŠCA IN PUJSKOV ATA PA PLAVA PODGANA BI VSI LETEL KOT HUDIČ , ČE BI SAMO ENA PETARDA POČLA .

 • Hribouc

  LAŽ-gošarji, jebe sfukane, sami so zjebal SFRJ, zakladnico in sveti hudičev gral Josipa Broza Tita, Kardelja, Mačka in ostalih morilcev!

  Zdaj pa se zaklinjajo, da so jo uničili “drugi”.
  Vse so imeli v rokah, vključno z JLA 400.000 vojakov, 4.000 tankov, nad 10.000 topovskih cevi-več kot v bitki za Kursk, največji bitki tankov 2.vojne in 400 letal!

  SO FUCKING WHAT ?
  Zjebal so vse, popolnoma vse, oni, Komunisti!

  Naredili smo jim državo Slovenijo in so jo pokradli, zjebali in v deficit zagonili čez 50milijard Eur , samo bančna zadnja luknja je čez 5Mrd …. NORO
  Zjebali in pokradli so vse kar se je dalo sfukat !

  KAKO SI DRZNETE KAZATI NA CESTI ?
  Kako si drznete na sveti kraj poboja 48 nedolžnih Dražgošanov in 8 Partizanov
  in se pačiti s švabskimi avtomobili, pizde pokvarjene !

  Vsi smo se osamosvajali in mamo zasluge, največjo penzijo pa ima veleizdajalec, ki je omogočal razoroževanje slovenske TO, Kučan Milan, penzij, da ne omenjam cifre, vsi jo poznate….

  Na Lažgoše si drznete prihajate v nakradenih luksuznih švabskih avtomobilih in vas ni niti malo sram, pizde zafukane ! PRASCI, KURBE BANDITSKE!
  Hudič vas poberi, satanisti!

 • Slavi

  T Tajna
  I internacionalna
  T teroristična
  O organizacija
  mi je tiho razložil dedek in dal prst na usta, da ne smem povedati naprej.

  Kar delj, kar delj, ti to, ti to pa ob vsakodnevnem delu na majhni kmetiji po dopoldanskem “šihtu”.

  Tile zvezdaši iz Dražgoš so slovenski ISIS.