fbpx

Nekdanji svetovalec Janeza Drnovška o načrtih tranzicijske levice: “Delegacije” že iščejo nov obraz za jesen!

Dejan Verčič. (Foto: STA)

“Javna skrivnost je, da že mesec dni delegacije tavajo po Sloveniji in različne ljudi cukajo za rokav, ali bi kdo od njih bil pripravljen postati “nov obraz.” Ti sprehodi se bodo po mojem pričakovanju jeseni še pomnožili, ampak najverjetneje brez uspeha,” je v intervjuju za časnik Delo povedal komunikolog, svetovalec več predsednikov vlad in držav doma in v tujini ter profesor na Fakulteti za družbene vede dr. Dejan Verčič.

Dejan Verčič je poznano ime v slovenskem političnem prostoru. V svoji karieri se lahko pohvali s tem, da je bil svetovalec dolgoletnega predsednika vlade in države Janeza Drnovška, nekdanjega predsednika RS Danila Türka, nekdanje predsednice hrvaške vlade Jadranke Kosor in bivšega premierja in predsednika Makedonije Branka Crvenkovskega. V intervjuju je dobesedno razgalil levo politično omrežje, za Janeza Janšo pa dejal, da ga dominantni mediji in sedanja opozicija slikajo v popolnoma napačni luči. “Pri tem je strašenje z Janezom Janšo kot volkom, ki nas bo pojedel, napačno in zavajajoče,” je bil direkten Verčič.

Verčič je v intervjuju iskreno povedal, kaj vse narobe počne levo politično omrežje. Reakcije Janeza Janše na družabnih omrežjih razume, saj gre le za posledico, da mora zaradi razdiralne opozicije ohranjati stik s svojim volilnim telesom. “Ker pa mu opozicija od prvega dne poskuša zminirati vlado in hipno izsiliti volitve, mora kot predsednik stranke ves čas ob vodenju vlade motivirati svoje volilno telo, kot da bodo jutri volitve,” je razgalil taktiko levo usmerjenih političnih strank.

https://twitter.com/Delo/status/1282570902488649728


Globoka država išče novo žrtveno jagnje

Slovenska levica vse od smrti Janeza Drnovška išče t.i. novega vodjo, vendar kljub dolgoletni vladavini neuspešno. Poskušali so z Zoranom Jankovićem, Alenko Bratušek, Igorjem Šoltesom, Mirom Cerarjem in nazadnje z Marjanom Šarcem. A z dolgoletno politično prevaro, je kot kaže konec. Po besedah Verčiča, na terenu insajderji levice iščejo nov obraz, a kot kaže popolnoma neuspešno. Poudarja, da nihče izmed potencialnih kandidatov noče biti žrtveno jagnje. Verčič se tudi čudi, da bi vlado ponovno sestavili tisti, ki niso bili sposobni sodelovati več kot leto in pol. Za stranko Levica je dejal, da je podpirala vlado kot “Schrodingerjeva mačka” in se gibala med opozicijo in koalicijo.

Strokovnjak za slovenski politični prostor je Levici očital, da je zaradi ugodnih javnomnenjskih anket hotela izsiliti predčasne volitve. Podobno se je uštel s svojim odstopom nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec. Sam se je hotel, z izsiljenimi predčasnimi volitvami, rešiti neprilagodljivih koalicijskih partnerjev, njegova stranka bi s tem bistveno okrepila položaj. A ni računal na SMC in DeSUS, “Vendar se je uštel. SMC in Desus sta mu pokazala sredinec,” je slikovit Verčič.

Poteze SMC in DeSUS za vstop v desnosredinsko vlado državotvorne
V časih hude gospodarske in zdravstvene krize se mu zdi zelo pomembno, da imamo vlado s polnimi pooblastili. Sam si ne predstavlja dogajanja v primeru, da bi se znašli v volitvah. Potezo SMC in DeSUS, da sta na presenečenje velikega dela slovenske javnosti, stopila v desnosredinsko vlado, razume kot državotvorno. “Zdaj potrebujemo vlado s polnimi pooblastili, ne praznih predvolilnih bojev. Še posebej ker na sceni sploh ni izzivalcev.”

Tanja Fajon ni material za predsednico vlade
V intervjuju se je dotaknil vprašanja, ali ima Tanja Fajon možnosti, da bi postala bodoča predsednica vlade. Verčiča kot mnoge druge poznavalce Tanja Fajon ni presenetila, saj je le posvojila radikalno govorico stranke Levica. “Tanja Fajon je pričakovano prevzela retoriko Levice in s tem razširila bazen podpore Socialnim demokratom, vendar premalo za potrebni preboj.”

Tanja Fajon stranki SD ne bo prinesla potrebnega preboja. (Foto: STA)

Dominantni mediji radi razpihujejo, da si želi Janez Janša prisvojiti in uzurpirati medijski prostor. Verčič je postavil pametno tezo, da smo v Sloveniji ujetniki ameriške nadoblasti. To pa ponazoril z vplivom Facebooka, Instagrama in Twitterja, ki veljajo za najbolj vplivna medijska orodja na svetu. Za Janšo je dejal, da je izkušeni politik in se je le prilagodil situaciji. Zato se mu zdi strašenje z madžarskimi mediji popolnoma nepotrebno.

Ob koncu intervjuja je povedal svoje mnenje o kolesarskih protestih. Sam vidi vzporednice z vstajniškimi gibanji v letih 2012 in 2013, ki pa niso imeli nobenega učinka v sledečih sedmih letih. “Razumem mnoge kolesarje, zakaj so nezadovoljni s sedanjim stanjem v državi, vendar prejšnje tako imenovane ljudske vstaje v Ljubljani in Mariboru niso prinesle nič drugega kot samo vrtiljak vlad, ki smo jih menjavali kot spodnjice,” je bil kritičen strokovnjak za politično komuniciranje dr. Dejan Verčič.

Foto: Bralec Nova24TV

Foto: Bralec Nova24TV

Luka Perš