fbpx

Zakaj takšna panika na levici, ko gre za vprašanje medijev? Jelovac: “Avantgarda levega pola političnega spektra se od začetka revolucije zaveda pomembnosti medijev”

Dejan Jelovac (Foto: Siol)

“Avantgarda levega pola političnega spektra se od začetka revolucije zaveda pomembnosti medijev. Le-ti niso samo četrta veja oblasti, temveč najmočnejše orožje v boju za ohranitev oblasti. Takšno orožje se nikoli ne izpušča iz rok. Zaradi tega je že naznanilo vlade, o spremembi medijske zakonodaje, povzročilo paniko. Mnenjski voditelji se ne morejo sprijazniti z idejo, da bi se javni zavod transformiral iz orožja za boj proti desnici v odprti prostor javnega dialoga o bistvenih vprašanjih našega skupnega sobivanja,” nam je paniko levega političnega, medijskega in akademskega omrežja pojasnil strokovnjak za medije in redni profesor na Fakulteti za informativne študije dr. Dejan Jelovac.

Vlada Republike Slovenije in ministrstvo za kulturo sta v javno razpravo poslala osnutek sprememb medijske zakonodaje, napovedane spremembe pa so sprožile precejšen odpor zlasti v političnih strukturah, ki izhajajo iz dediščine totalitarnega sistema, zato ne bodo pristali na katerokoli reformo medijske krajine, ki ne bi ohranila njihovih monopolov – tudi če gre za tako esencialno stvar kot je finančna optimizacija javnega zavoda RTV, ki že leta prideluje izgube, ki se le še poglabljajo. Za razjasnitev tega fenomena smo povprašali strokovnjaka za medije Dejana Jelovaca s Fakultete za informativne študije. “Vsaka organizacija, ne glede na to ali je zavod, podjetje ali korporacija, se lahko spremeni. To velja tudi za RTV SLO. Vprašanje je samo, kakšne spremembe so potrebne, smiselne in možne v danih okoliščinah,” pove Jelovac.

Če je generalni direktor RTV Igor Kadunc mnenja, da se ne da nič storiti drugače, kot da se prelaga finančno breme na davkoplačevalce, pa Jelovac meni drugače in sicer, da da se mora tudi RTV Slovenija spremeniti. Pomembno se mu zdi, da se tega problema lotevamo strokovno. “Pri tem je pomembno imeti v mislih, da se tega ne lotevamo laično, temveč v skladu s pravili stroke, ki se imenuje organizacijski razvoj oz. management sprememb,” opozarja Jelovac.

Radiotelevizija Slovenija predstavlja glavno medijsko orožje v rokah levih političnih in gospodarskih struj. (Foto: STA)

Potrebne so korenite spremembe RTV – v temelju poslovnega in programskega stebra
V nadaljevanju nam pove, da moramo v Sloveniji postaviti diagnozo obstoječega stanja na podlagi katere lahko definiramo strateške usmeritve. To pa je tudi edina pot, nas bo pripeljala v načrtovano želeno stanje, ki si ga želimo doseči v naši državi. Jelovac si sicer ne upa trditi, “koliko je naš javni zavod organizacijsko zavožen, ker je od tega odvisno, kakšne spremembe so nujne. Močno dvomim, da sta reorganizacija in finančna optimizacija zadostna. Po vsej verjetnosti bi rabili korenite spremembe kot sta: temeljna reforma poslovnega stebra in prenova programskega stebra.”

Mnenjski voditelji nočejo pluralnega medijskega prostora
Žal v procesu skupne rešitve nočejo sodelovati predstavniki trdnega levega opozicijskega trojčka LMŠ, SD in Levica s svojimi pomagači v nevladnih organizacijah, akademskih krogih in medijih bivšega režima. Med njimi je prav RTV Slovenija njihovo najmočnejše ideološko orožje, ki ga imajo v rokah še iz časov nekdanje države. Tudi glede slednjega je Jelovac komentiral, da se avantgarda levega pola političnega spektra že od začetka revolucije zaveda pomembnosti medijev. Le-ti niso samo četrta veja oblasti, temveč najmočnejše orožje v boju za ohranitev oblasti. Takšno orožje se po njihovih načelih nikoli ne izpušča iz rok. To tudi pojasni, zakaj se je leva opozicija tako besno zakadila v medijske zakone. “Mnenjski voditelji se ne morejo sprijazniti z idejo, da bi se javni zavod transformiral iz orožja za boj proti desnici v odprti prostor javnega dialoga o bistvenih vprašanjih našega skupnega sobivanja,” še pove Jelovac.

Luka Perš