fbpx

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, je dve tretjini programskega sveta, ki ga nadzoruje tranzicijska levica, res primer objektivnosti medija?

Igor Kadunc. (Foto: STA)

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc se v zadnjih dneh obnaša kot zadnji vojak, ki brani neodvisno medijsko trdnjavo. Razkrivamo, kako je RTV Slovenija spremenil v radikalno levičarsko medijsko trdnjavo, ki se že od prve sekunde trenutne vlade obnaša kot antijanšistična opozicijska stranka.

Državni zbor bo v tem tednu odločal o novih osmih svetnikih s strani civilne družbe, ki se jim je iztekel štiriletni mandat v programskem svetu RTV Slovenija. Vendar bodo volitve toliko bolj zanimive, saj se pričakuje, da se bo razmerje sil znotraj programskega sveta lahko delno spremenilo. RTV Slovenija kot jo poznamo danes, velja za trdo ideološko oporišče levih političnih, družbenih in gospodarskih struj. To razkriva tudi aktualna sestava programskega sveta. “Trda tranzicijska levica obvladuje dve tretjini programskega sveta RTVS in celotno vodstvo RTV Slovenija,” razkriva Požareport.

Prostih mest je le osem, za programske svetnike se je prijavilo 62 kandidatov. Programski svet je najbolj pomemben organ v delovanju javne radiotelevizije, saj voli vodstvo hiše, postavlja pa tudi urednike posameznih redakcij znotraj javne hiše. Zato je veliko antijansitičnih novinarjev in urednikov strah, da se bodo morali posloviti od svojega položaja. Za svoj stolček se boji tudi generalni direktor Igor Kadunc, ki za aktualno oblast meni, da si želi podrediti medije in Slovenijo pelje v avtoritarne čase. Ob tem pa pozabi omeniti, da gre od 100 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja 75 odstotkov za plače zaposlenih. Bojan Požar se dotakne tudi spletnega kanala MMC RTV Slovenija, ki je po njegovih besedah postala medijska celica stranke Levica.

RTV Slovenija spominja na televizijsko in radijsko verzijo radikalnega časnika Mladina
Programski svet bi moral zagotavljati poslanstvo RTV Slovenija v svojem neodvisnem poročanju. Vendar se je RTV Slovenija spremenila po besedah Požarja v času trenutne vlade v medijskega propagandista radikalnega medija Mladina. “Uredniško in novinarsko delo Janševe vlade pokriva tako, kot bi šlo za kakšno revijo Mladina ali celo kakšno opozicijsko politično stranko, ne pa za javno oziroma državno televizijo in radio, ki ju plačujemo vsi davkoplačevalci,” piše Požareport.

Programski svet se predstavlja za neodvisnega od politike, kljub temu, da je v rokah levih struj
Nadzorni svet RTV še vedno ni potrdil finančnega načrta, zato se financirajo po dvajsetinah. Kadunc je o tem spregovoril tudi na zadnjem skupnem zasedanju odborov za kulturo in zunanjo politiko. V svojem nastopu je potožil, da ne ve, ali bodo imeli junija denar za plače. Problem nepotrjenega finančnega načrta se po mnenju Požarja skriva tudi v tem, da bivši predsednik vlade Marjan Šarec ni maral Kadunca. “Samo v takšnih bizarnih razmerah se lahko profil človeka, kot je Igor Kadunc, razglasi za borca za medijsko svobodo,” je zapisano na Požareportu.

Sestava programskega sveta je sledeča. Sestavlja ga 29 svetnikov. Iz vrst zaposlenih so izvoljeni trije predstavniki.  Svojega predstavnika predlagata člana italijanske in madžarske skupnosti. Dva predstavnika verskih skupnosti sta izvoljena na predlog predsednika države. En predstavnik prihaja iz vrst Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).  Pet predstavnikov se izvoli na predlog političnih strank in šestnajst članov na pobudo civilne družbe, ki jih tudi potrdijo z glasovanjem v Državnem zboru.

V aktualni sestavi programskega sveta je mandat potekel kot predstavnikom civilne družbe Branki Bezeljak, Alojzu Bogataju, Marjanu Dori, Damirju Orehovcu, Matevžu Podjedu, Mitji Rotovniku, Jaroslav Krušnyju in Mateju Weissenbachu. Večina izmed naštetih pripada levo usmerjeni politični opciji. “Podrobnejša analiza sestave programskega sveta nam tudi pokaže vse finte in prevare, ki jih pri kadrovanju uporablja (leva) tranzicijska politika,” je do aktualne sestave kritičen Požar.

RTV Slovenija se je razkrila za izrazito politični medij, pozivi k ukinitvi plačevanja mesečnega prispevka in reorganizacije javne hiše so vedno glasnejši
RTV Slovenija je v zadnjem mesecu dni razkrila, kakšno je njeno pravo poslanstvo. S svojim poročanjem si je na družbenih omrežjih ustvarila veliko število kritikov, ki nočejo več prisilno plačevati mesečnega prispevka za javno radiotelevizijo.

Foto: Twitter

Vzpostavilo se je tudi civilno-družbeno gibanje Glasno, ki opozarja na napake pri nepristranskem poročanju v prispevkih in objavah na javnem servisu. Veliko kritikov aktualnega delovanja javnega medija vidi problem v prevelikem številu zaposlenih, saj jih je več kot 2300, poleg tega pa plačujejo še stotine zunanjih sodelavcev. V preteklosti je bil kot protiprimer izpostavljena Slovaška, ki ima bistveno večje število prebivalcev, njihova nacionalna hiša pa ima le 300 zaposlenih.

Luka Perš