[Dokumenti] Nova afera v zdravstvu – Damir Črnčec preprečil Šabedru, ko je hotel razkriti 25 milijonsko koruptivno afero!

Damir Črnčec ima prste vmes v novi veliki zdravstveni aferi. MInister Šabeder pa kljub trudu ostal brez moči proti Črnčevemu vplivu. (Foto: Twitter)

Nova velika zdravstvena afera. Glavno vlogo pa igra Damir Črnčec. Vzrok pa je koruptivni razpis v Splošni bolnišnici Celje v vrednosti 25 milijonov evrov. Zdravstveni minister Aleš Šabeder je hotel zadevo raziskati, vendar mu je to hitro preprečil Črnčec. “Za njih je to samopostrežba. Ko se jim zahoče denarja, nadzornik stisne izvajalca, ta zahteva aneks od ministrstva, če minister, v tem primeru Aleš Šabeder, noče podpisati, angažirajo Murija (Damirja Črnčeca) ali pa uredijo, da pride inšpekcija in išče napake,” razkriva zanesljivi anonimni vir z Ministrstva za zdravje. Petričev Kolektor pa je zaslužil več kot 27 milijonov evrov v poslih z Ministrstvom za zdravje od leta 2o15. Vse podatke si lahko ogledate v tabelah na koncu članka.

Damir Črnčec se je resno lotil svoje naloge, da bi v vlogi svetovalca za nacionalno varnost v kabinetu odstopljenega predsednika vlade Marjana Šarca zaslužil milijon evrov. Drugače si ne moremo razlagati, zakaj se je po vpletanju v Telekom, Petrol, Mercator vpletal v korupcijske in sporne javne razpise za nadomestno novogradnjo v Splošni bolnišnici Celje, vredne 25 milijonov evrov, poroča Požareport.

Zato se slovenski državljani resnično ne morejo čuditi, zakaj v slovenskem zdravstvu vsako leto izgine do 400 milijonov evrov zaradi prepletene korupcije. V glavni vlogi pa poleg Črnčeca sodelujeta še odvetniška pisarna Turk iz Ljubljane in razvpito podjetje Medicoengineering d.o.o. Damir Črnčec je po pisanju Požareporta osebno povezan z lastnico podjetja Mediocoengineeringa Tanjo Franter Zabret. Omenjeno podjetje pa je sodelovalo v spornem poslu operacijskih miz UKC Ljubljana, v poslih z državo pa je zaslužilo že neverjetnih 46 milijonov evrov.

Petričev Kolektor izvisel na razpisu za Karavanke, sedaj si rane liže v spornem poslu gradnje Splošne bolnišnice Celje
V anonimnem sporočilu je jasno zapisano, kako so vsi vpleteni sodelovali. V posel je vpet tudi Petričev Kolektor, GH Holding in Pomgrad. Podobno je bilo v primeru 25 milijonskega posla Splošne bolnišnice Celje. “Zadnji tak primer je nadomestna novogradnja Celje, kjer so v prvi fazi razpisne pogoje tako dobesedno zamejili na družbo Medicoengineering, da je bila tista, ki je kot vrhovni šef odločala o tem, komu bo podelila pravico sodelovanja,” je zapisano v anonimki.

Posle Ministrstva za zdravje v zadnjih petih letih večinoma dobili vsi omenjeni glavni akterji
Naš vir v svoji anonimki podrobno razloži, kako je vsem dejavnikom uspelo prirediti javni razpis. Po njegovih navedbah so v zadnjih petih letih dobili posle večinoma prav omenjena gradbena podjetja. Posle so izvajali po vseh zdravstvenih ustanovah v Sloveniji. “Ljubljanski zavodi, urgence, bolnišnice po Sloveniji so praktično pri vseh delih, ne glede na to ali gre za zamenjavo strehe, obnovo fasade ali novogradnje, prizidek ali rekonstrukcijo, vedno oz. praktično vedno izvajali zgoraj izpostavljeni, vse to pa lahko in edino dopuščajo preko svoje vloge in moči, pa to sugerirajo tudi bolnišnicam, ki so od vas nenazadnje tudi odvisne,” zaključuje anonimni vir.

Ali je novi pok dominantnih medijev le odvrnitev pozornosti od korupcijskih afer v zdravstvu
Novi pok levih dominantnih medijev v zvezi s financiranjem našega medija z madžarskim kapitalom pa hitro lahko damo v kontekst novo razkrite zdravstvene afere. V preteklosti smo raziskali afere z žilnimi opornicami, pranjem iranskega denarja in zapravljanja miljonov evrov za študije za dolgotrajno oskrbo. Prav zaradi teh afer vlada velika panika v levih tranzicijskih krogih, ki hočejo na vsak način preprečiti ustoličenje morebitne tretje Janševe vlade.

 

Kolektor je od leta 2015 zaslužil samo v poslih z Ministrstvom za zdravje več kot 27 milijonov evrov. (Foto: Erar)

Pojasnilo policije: “Na preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada lahko vpliva samo državni tožilec in ne katerikoli predstavnik kateregakoli drugega državnega organa. Nacionalni preiskovalni urad je v izpostavljeni  zadevi lani septembra prejel od Ministrstva za zdravje in od Specializiranega državnega tožilstva RS  anonimno  prijavo,  pri  čemer  je pristojni državni tožilec že uvodoma ocenil,  da iz podatkov anonimne prijave ni zadostno izkazanih razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, in naročil, naj NPU preveri vsebino anonimne prijave. NPU je zbral obvestila od oseb, ki bi lahko dale koristne podatke, pridobil določeno  dokumentacijo,  podatke  pa  je  pridobil tudi od drugih državnih organov. Na podlagi zbranih  obvestil in dokumentacije NPU ni ugotovil razlogov za sum,  da  je  bilo  storjeno  kaznivo  dejanje  in  je lani decembra o vseh ugotovitvah   obvestil  SDT  RS.  Po  razpoložljivih  podatkih je omenjeno anonimno  prijavo  obravnavala tudi KPK, vendar ni zaznala kršitev iz svoje pristojnosti. NPU bo tako še naprej skrbel za strokovno in nepristransko obravnavo zadev, ne glede na to, kdo nastopa kot morebitni osumljenec in pri tem upošteval usmeritve državnega tožilstva.”

 

Opravičilo odvetniški pisarni Turk:

Dne 12.2.2020 je bil objavljen članek [Dokumenti] Nova afera v zdravstvu – Damir Črnčec preprečil Šabedru, ko je hotel razkriti 25 milijonsko koruptivno afero! , v katerem je bila omenjena tudi Odvetniška pisarna Turk in njen lastnik Andrej Turk. Navedbe v članku,
vezane na odvetniško pisarno in njenega lastnika niso bile preverjene in so neresnične, za kar se avtor odvetniški pisarni Turk in njenemu lastniku Andreju Turku opravičuje.

 

Luka Perš